Jak vybrat vánoční dárek?

| Vydáno:

Milujete Vánoce a nemáte problém pomáhat Fleutýnce? Nebo je pro vás vánoční čas takovou malou noční můrou a vybrat dárek je hotové peklo? Je pravda, že můžeme být rádi, že Fleutýnku máme, protože ta je na vybírání dárků odbornice. A věřte nebo ne, přesně tuhle tajemnou Fleutýnku dohonily moje sovy, a tak mi pomohla nejen s dárky, ale i s tímto článkem.

Nejdříve se tedy podívejme, co mi Fleutýnka odepsala na mé sovy. Dovolím vám nakouknout do svého sovince.

Olivie: Milá Fleutýnko, ty náš vánoční zázraku. Řekni mi, co je nejdůležitější při výběru toho pravého vánočního dárku?

Fleutýnka: Nejdůležitější? To je přeci vybírat dárky od srdce. Zamyslet se nad tím, komu má dáreček udělat radost, co má dotyčná malá čarodějka nebo kouzelník rád a co mu vykouzlí úsměv na tváři. Mají rádi nějakou barvu, výlety nebo rádi čtou či koukají na kouzelné krabičky? Tím můžeme začít, a pak to přeci jde samo.

Olivie: Jaké dárky nejraději rozdáváš ty?

Fleutýnka: Já nejraději rozdávám radost a úsměvy. Ať už v jakékoliv formě. Ale velmi ráda mám dárečky osobní, které opravdu ukazují, že se známe a že se máme rádi. Nemusí být vůbec drahé.

Olivie: A jak naši čtenáři mohou udělat radost, když nemají uspořeno spoustu galeonů na vánoční svátky?

Fleutýnka: Ach. Vždyť to je tak jednoduché. Stačí vzít pergamen a napsat dotyčnému krásný dopis, básničku nebo příběh. Kdo nerad píše, může namalovat obrázek. Nebo složit písničku. A tak bych mohla pokračovat až donekonečna. Teď už ale půjdu zase pracovat, mám teď toho až nad hlavu. Krásné (hog)Vánoce!

Olivie: Krásné Vánoce i tobě, Fleutýnko, a děkujeme!

 

A teď si pojďme shrnout nějaké ty tipy od mé maličkosti i víly Fleutýnky.

1. Dárky nemusejí být vůbec drahé. Stačí mít chvilku času a vytvořit něco od srdce. Vyrobit, nakreslit, napsat, vystřihnout. Je to možná trochu pracnější, ale ta radost stojí za to!

2. Pokud přeci jen nakupujete, nezapomeňte se zamyslet nad tím, pro koho je dárek určený. Nevybírejte to, co by se líbilo vám, ale to, co se bude líbit vašemu blízkému.

3. Zážitky jsou neopakovatelné. Ale hlavně jsou nezapomenutelné. Takže pokud máte nějaký ten galeon nebo korunu v mudlovském světě, s tímto nikdy nešlápnete vedle. Má vaše maminka ráda masáže? Nebo tatínek ocení degustaci piva v pivovaru? Zážitků je na výběr nespočet.

4. Co by to bylo za seznam, kdyby se sem nevešly knihy. Knihy má snad každý rád. Možná ne vždy beletrii, ale i taková encyklopedie, naučná literatura, poezie nebo třeba diář. To vše může obdarovanému vykouzlit úsměv na rtech (a v každé knížce je vlastně přibalený i zážitek, že ano?).

5. Jídlo nikdy nezklame. Tedy nevím, jak vás, ale neříkejte mi, že se najde někdo, kdo nemá rád žádné jídlo ani pití. Já osobně bych třeba skákala radostí, kdybych dostala oříšky anebo dobrou horkou čokoládu. Stejně tak může potěšit jakákoliv sladkůstka, sušená rajčata, zajímavé oleje nebo třeba dobrá limonáda. A pokud do dárku chcete přidat ještě kousek sebe, co takhle vytvořit nějakou dobrotu doma? Nebo směs na dobrotu. Ať už upečené sušenky nebo třeba suroviny na bábovku v krásné sklenici s vánočním věnováním!

6. Obrázky, obrázky, obrázky. Všichni máme nějaké kouzelné krabičky, které vytvářejí pohyblivé i statické obrázky. Co takhle vyvolat nějakou fotku a dát ji do hezkého rámečku? Nebo vytvořit kalendář z fotografií. Už teď vidím ty dojaté obličeje při rozbalování takových dárků.

7. Praktické dárky nejsou vždycky špatné. Za mě právě naopak. Dostat hezké pero, něco do kuchyně nebo třeba ponožky. Kdo má dost ponožek, to mi řekněte!

Nevím jak vy, ale já už Fleutýnce letos pomohla a mám zařízeno všechno potřebné. Takže doufám, že budete tak úspěšní jako Fleutýnka a vámi vybrané dárky vykouzlí úsměvy na tvářích a třeba i nějakou tu slzu dojetí.

Nezapomínejme ale, že nejhezčí dárek pro nás všechny (nejen letos) je to, že nejsme sami a jsme zdraví, šťastní a se svými blízkými. Opatrujme se a dělejme si navzájem radost!

Pro Denní věštec
Olivie Henrieta Větroplachá

Published by

Olivie Henrieta Větroplachá

Redaktorka, která má ráda knihy, lidi se smyslem pro humor, ironii a dobrou kávu. A jídlo. Na lidech i kouzelnících si cení pokory, upřímnosti a dobrého srdce. Ráda tráví čas prací pro časopisy, dlouhými procházkami, cvičením jógy a zkrátka vším, u čeho si odpočine.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *