Gvendolin Starší – žena opředená tajemstvím

| Vydáno:
Je podvečer. U Tří košťat je chladno, oheň v krbu skomírá a skomírá i v ohnivé whiskey. Proti mně sedí záhadná žena z ještě záhadnějšího Odboru záhad.
Gvendolin Starší. Pojďte spolu se mnou poodhalit tajemství, kterými je opředena a která s sebou přináší.


V životě novináře nastávají chvíle, kdy vše, co se naučil, selhává. Pozorně sleduji Gvendolin, která mě sleduje neméně pozorně, a zvažuji, jak položím první dotaz. Připadám si školácky, ale nechci se nechat zahanbit, takže se chystám vytáhnout hned v prvních sekundách eso z rukávu.

Niane: Kdo je Gvendolin Starší? – vypálím něco jiného, než jsem chtěla, a eso to není ani s trochou fantasie, ale vím, že jsem nešvihla hůlkou naprázdno –

Gvendolin: Žena, která sedí naproti vám a čeká na nějakou lepší otázku. – nehne ani brvou a já naprázdno polknu –

Niane: Umí Gvendolin Starší vymyslet lepší otázku? – odpálím potlouk zpátky –

Gvendolin: Umí. Ale nechá vás vymáchat ve vašem vlastním řemesle. – se shovívavým nepatrným úsměvem bez chvilky na rozmyšlenou zareaguje –

Dobrá. Tohle bude trochu oříšek.

Niane: Již v minulém článku Denní věštec nastínil několik málo informací o vás. Pojďme trošku poodkrýt roušku tajemství Gvendolin Starší – pocházíte z rodiny proslulých mágů, jste na to pyšná?

Gvendolin: – zasměje se volbě mých slov – Obezřetně.

Niane: – až zpětně si uvědomím vlastní tematický náznak, ale nedám to na sobě znát a tvářím se, že to byl záměr – Byla jste vybraná jako hlava pomazaná pro velmi těžké a organizačně náročné klání – Sedmiboj, ve kterém není prostoru pro lenost a odpočinek. Proč vy? – nakloním se k ní a snažím se najít kuráž –

Gvendolin: Protože neexistuje větší kontrast mezi minulým stylem organizace Sedmiboje a mým způsobem práce.

Touché. Tato žena si servítky rozhodně nebere.

Niane: Ve svém projevu jste velmi střídmá. Zapadá i toto do vámi zmíněného způsobu práce?

Gvendolin: Při práci se soustředím hlavně na výsledek. Volím nejvhodnější cestu k tomu, aby vše proběhlo tak, jak má, a maximálně průhledně.

Niane: Mluvíte o průhlednosti, ale sama jste tajemná jak hrad v Karpatech… – konečně porozumím stylu její komunikace –

Gvendolin: Na rozdíl od vás se držím tématu – mluvíme o akci samotné, která má být co nejprůhlednější. Já a má tajemství, to jsou podružnosti.

Niane: Pro čtenáře Denního věštce ne.

Gvendolin: Já jsem také čtenář Denního věštce a mě by zajímalo především to, jaká akce se chystá a v čem bude jiná.

– polije mě studený pot, ale nehodlám to dát na sobě znát, rychle se podívám do poznámek, kde není nic, pak znovu na ni a Merlinu dík, mozek vyprodukuje reakci –

Niane: Dobrá tedy, uspokojíme tuto část čtenářů. Mluvíte o jinakosti, zeptám se nejprve – bude dodrženo dělení na kreativní a praktický úkol pro jednotlivá kola?

Gvendolin: Ano.

Niane: Potom mě tedy zajímá jiná věc. V předchozím ročníku vyvolalo mnoho hněvu hodnocení praktických úkolů. Dočkáme se změny?

Gvendolin: Ano, v letošním ročníku jsme přehodnotili váhu praktického úkolu jako takového a srovnali jsme výkon soutěžících v jednotlivých částech. Je neoddiskutovatelné, že starý způsob hodnocení byl naprosto nevyhovující a pro nás, pracovníky Ministerstva kouzel, absolutně nepochopitelný.

– sleduji svůj brk, jak pečlivě značí na pergamen každého slovo, a cítím, že jsem se dostala ke správnému tématu –

Niane: Jaký podíl tedy bude mít hodnocení praktické části na celkovém součtu za dané kolo?

Gvendolin: Bude tvořit jednu pětinu celkového objemu hvězdiček u všech soutěžících. Bude to tedy takový pátý porotce.

Niane: Chápu-li to správně, bude i zde platit – první obdrží 12 hvězdiček a poslední jednu?

Gvendolin: Gratuluji, pochopila jste to. – zatváří se téměř pobaveně, já překvapeně, ale opět pálím potlouk zpět –

Niane: Jsem talentovaná, proto tu sedím já, což by vás mělo těšit, protože jsem vám také mohla poslat některá hradní redaktorská esa…

Gvendolin: Nepochybně bych si i s nimi poradila. – prohodí uštěpačně –

Niane: Nejste jednoduchý protihráč. – zvednu pobaveně koutek – Každopádně vaše pozice není záviděníhodná – a nemyslím tím pozici u tohoto stolku. S čím jste se musela potýkat po přijetí svěřeného úkolu?

Gvendolin: Nejtěžší je objektivně najít slabá místa. S jejich odstraněním již nemám problém.

Niane: Po jakých soutěžících, coby strůjce celé akce, toužíte?

Gvendolin: Pokud je projekt dobře vystavěný, může v něm uspět kdokoliv z různorodého osazenstva Školy čar a kouzel v Bradavicích. Netoužím po nějakém určitém typu soutěžícího. Těším se právě na tu různorodost v přistupování k plnění úkolu.

Niane: Nyní bez okolků – kolik vám za tento vražedný úkol slíbili? – vypálím beze studu –

Gvendolin: To záleží na počtu mrtvých. Ale pro peníze jsem nikdy neměla slabost, takže to ani neřeším.

Niane: Mám na Vás poslední otázku.

Gvendolin: Chvála Merlinu. – oddechne si, aby mě ještě na sám závěr popíchla –

Niane: Jaké téma zastřeší letošní ročník Sedmiboje?

Gvendolin: Z Vašich otázek jsem nabyla dojmu, že odpověď již znáte.

Niane: Já ano, ale obávám se, že ne všichni by se mohli dovtípit…

Gvendolin: Nechme se tedy překvapit… – nasadí hříšný úsměv –

Po těchto svých posledních slovech se Gvendolin zvedla a já jsem pochopila, že záhadnější než Odbor záhad je záhadná Gvendolin Starší. Její pohled je pronikavý, slova ostrá, postřeh bezchybný, i přesto však jde z každé věty cítit, že se jedná o člověka, který je nadmíru spravedlivý, uvážlivý, má dokonalý přehled a umí se k věcem postavit čelem. Komu jinému vložit do rukou Sedmiboj?

Vytrvejte s námi! Již brzy se vám náš sedmibojařský DV-tým přihlásí s dalšími exkluzivními informacemi!

Pro Denní věštec

Niane z Libelusie

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Komentáře

  1. – Já nechápu, co je na tom perfektního. Pro člověka, co se chtěl něco dozvědět o sedmiboji, se mi zdá přínos nulový.

    1. Re: – Milá kolegyně, musím se bránit! +usměje se a mrkne+ Toto nemá být článek o Sedmiboji. Jeho jediným záměrem bylo představit Gvendolin Starší, aby bylo patrno, kdo dohlíží nad Sedmibojem, jaká osobnost – tedy tajemná, chránící si své soukromí, přísná a rázná.

      Mimo to – ve chvíli, kdy byl tento článek psán, byly pro Denní věštec z Ministerstva exkluzivně uvolněny pouze dvě informace – téma Sedmiboje (které jsme cíleně jen naznačili, protože jej měla v dalším článku rozvinout samotná Gvendolin) a změna hodnocení u praktické části, a tu jsme čtenářům oznámili.

      Je mi moc líto, že Vás článek zklamal. Napříště zkusím naostřit brk o to lépe a předložit text, který zaujme a sdělí víc. +usměje se+

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *