Quis custodiet ipsos custodes?

| Vydáno:
Shrnout roli poroty je snadné. Několik lidí sdílí moc nad osudem všech soutěžících. Z toho vyplývá, že čím je sbor porotců rozmanitější směsicí, tím lépe pro diváky i soutěžící. U některých lidských individuí zapůsobí moc jako droga a vede k extrémnímu chování. U jiných sotva poznáte, že se jejich pozice změnila. Velmi ráda jsem přijala povinnost shrnout svá očekávání ohledně letošní sedmibojovné poroty, protože kdo jiný má mít dozor nad těmi, kdo jsou pověřeni dozorem, než svobodný tisk a veřejnost?

Minulý ročník Sedmiboje jsem sledovala z hlediště jako zahraniční dopisovatelka, aniž by kohokoliv napadlo, že kdy přesídlím do blízkosti Bradavické školy na delší čas. Poslední velké klání, B4, už proběhlo z mé strany v opatrném očekávání možného stěhování, takže jsem se dívala více zblízka.

Niane z Libelusie – 4 nebo 7, beru vše!

Z vybrané čtveřice začnu tou, která se objevila v obou posledních kláních, Niane z Libelusie. V minulém Sedmiboji favoritka v kreativní části, při poslední B4 porotkyně známá dochvilností a opravdu poctivými komentáři, které si málem vysloužily protesty ochránců přírody pro množství pergamenů padlých pod ruku mademoiselle Niane. Opětovné pozvání do poroty může působit jako nedostatek fantazie nebo jiných adeptů ochotných místo přijmout, ale stejně tak to můžeme vidět jako snahu pořadatelů ocenit kvalitní práci z předchozího působení. Jedná se přece jen o profesorku, která za svůj svědomitý přístup k výuce a vyčerpávající komentáře se zpětnou vazbou okupuje výsadní místo v deníčku inspektorky výuky, a jejíž předměty jsou na vrcholu zájmu studentů. Ať tak či onak, doufám, že Gvendolin Starší a její tým zajistili dostatek recyklovatelného pergamenu.

Matthew Whitecrow – bílá vrána, nebo černá ovce?

Po důkladném prostudování složek porotců se nejsem schopná rozhodnout, zda profesora Whitecrowa ověnčit nadějemi, nebo k němu přišpendlit obavy. Na hradě je znám svým nadšením pro vše, co podporuje kouzelnického ducha a atmosféru na škole. Jako kumpán na kouzelnický večírek ideální adept, ovšem jaká hodnocení od něj čekat? Půjde ve stopách bodrého typu ala Ludo Pytloun, který se nechává strhnout atmosférou a aktuálními hnutími mysli, nebo nás čeká něco analytického? Uvidíme od obětavého lékouzelníka a šéfa hradního lazaretu nějaký přísný postoj a vyostřenou kritiku? Podle složky, kterou jsem od svých špehů obdržela, tomu moc nevěřím.

Judith Eleanor Pixie – čerstvě probuzená zombie

Plnohodnotně nahradit modrou součást poroty z minulých klání je nesplnitelný úkol i pro Ministerské. Osobnosti formátu Larrie Larstonové a Janel Weil je těžké přetrumfnout. To může potvrdit i Guillotýna, která je obě zažila jen v porotě, a nikoliv na hodinách, které mají na hradě vynikající návštěvnost a ještě lepší pověst. Madame Pixie si sice své probuzení z dlouhatánského spánku užívá s neopadajícím úsměvem, nakolik pomíjivá tato vlna nadšení bude? Vystačí na působení v porotě tak náročné soutěže, jako je Sedmiboj? Snad se nedočkáme hodnocení staré školy typu „Hezké!“ a smajlík. Podle reakcí studentů zmíněné dámy to naštěstí nevypadá tak hrozivě, což malinko mírní mou skepsi.

Tydynka Flyová – zelená do počtu?

Úspěšných zelených absolventů má Bradavická škola čar a kouzel pomálu. Mademoiselle Salomeová vcelku úspěšně zvládla roli zmijozelské části poroty v minulém Sedmiboji, ale že by patřila mezi nejvýraznější posuzující, to se rozhodně říct nedá. Zda tuto neutrálně nasazenou laťku pozvedne, nebo srazí Tydynka Flyová, to se uvidí. Guillotýna cítí příslib. Mademoiselle Flyová, držitelka ještě relativně čerstvého řádu Snaživec, by mohla přinést energii mládí a nevypočitatelnost Zmijozelu za stůl soudců. Druhá strana zmijozelských mincí ale bývá pasivní, až apatická. Snad Tydynce Flyové při hodu padne na dlaň ta správná strana galeonu.

Guillotýna přeje všem porotcům notnou dávku důvtipu, trpělivosti a soudnosti. Vymáčkněte svými komentáři ze soutěžících to nejsyrovější, ať letošní Sedmiboj překoná všechny předešlé (pokud ne v dobrém, tak alespoň ve zlém)!

Pro Denní věštec

popichovala a očekávala

Aimée Guillotine

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *