„Uhni!“ aneb novinky ve famfrpálu

| Vydáno:
Ve středu začínají první famfrpálové tréninky a tímto článkem bych rád představil novinky, které proběhly na školním hřišti a obecně ve famfrpálovém mistrovství.


Nejvýraznější novinkou je přidání možnosti uhýbat letícím potloukům – ať už jen tak volně poletujícím, nebo i těm přesně mířeným z pálek soupeřových odrážečů. Uhnutí potlouku je záležitostí velké hbitosti hráče, proto není vůbec snadné si potlouku všimnout. Často tedy potlouk přiletí bez povšimnutí a hráče zhmoždí, ale někdy se stane, že si hráč potlouku všimne a má šanci se vyhnout. Pro větší pravděpodobnost toho, že si potlouku vůbec všimnete, je dobré využívat nový lektvar v nabídce – lektvar obratnosti. S ním je v tomto ohledu vše mnohem snažší, jinak se to příliš pro odrážeče nemění – stále by měl zůstat jedním ze základů úspěchu při famfrpálovém zápase. Vliv odrážečů bude více pozorován při kolejních trénincích i speciálních nárazových profesorských trénincích a jejich vliv může být ještě doladěn.

Druhou novinkou je mírná úprava vlivu chráničů a obecné zjemnění nárazu potlouku. Již by se tedy nemělo stát, že hráč, kterému zbývá po nárazu kolem 90 % zdraví, bude zasažen tak nešťastně, aby byl přímo shozen z koštěte. Chrániče společně s helmou a tímto nově upraveným faktorem tedy chrání zasaženého hráče ještě o něco více než dřív.

Mírně byly také posunuty začátky zápasů na 9:30. Po konzultaci se Studentskou radou, která se vyjádřila ve smyslu, že by ráda ponechala začátky zápasů na tradiční devátou ranní, jsem se rozhodl přihlédnout i k mnoha loňským stížnostem na brzkou sobotní hodinu a kompromisem jsem začátek zápasu posunul alespoň o půlhodinu.

Poslední změnou pro letošní školní mistrovství je změna v bodové odměně, která do minulého ročníku byla ve výši 1000 bodů pro absolutního vítěze. Po nadhození tohoto tématu na letním konkláve a diskusi na toto téma bylo rozhodnuto, že se bude udělovat 400 bodů do školního poháru pro vítěze každého zápasu. Body budou přičteny po skončení zápasu.

Famfrpálovou sezónu letos zahajuje mistr loňského ročníku, Nebelvír, v zápase s černým koněm celého mistrovství, Mrzimorem. Zápas se odehraje 3. května.

Komentáře

  1. Dobrý den pane Ronalde, – dobrý článek, který toho hodně říká o novinkách ve Famfrpálu. 🙂 Jen jsem se těšil na „zakompování“ i dalších lektvarů, ale jak bohužel vidím, zatím je zakomponován jen jeden.. doufám, že tomu bude dokonce roku i jinak. 🙂

  2. – Na tu změnu u odrážečů se těším a jsem ráda, že se k tomu vašemu nápadu na uhýbání se nakonec vrátilo. Minimálně teď to v teorii zní vážně slibně. =)
    A vítám tedy i ostatní zmíněné změny! 9:30 je už přeci jen trochu lidštější… =D Díky, že se tomu věnujete. =)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *