Klání K5 – výsledky

| Vydáno:
V uplynulých dnech jsme byli svědky historicky prvního klání s názvem K5 – klání pro pět hradních časopisů, klání pro pět hradních šéfredaktorů, klání pro pět hradních redaktorů. Klání, které je ale primárně určeno Vám, čtenářům, abyste si mohli spolu s námi připomenout, co nejlepšího (pohledem šéfredaktorů) se za uplynulé dva měsíce v hradních časopisech objevilo.

Dnes nás ale čeká povinnost nejpříjemnější – vyhlásit vítěze! Rozevřete tedy naše noviny a začtěte se s námi do výsledků prvního dílu K5!



Tato soutěž má dvě kategorie. Tou první je kategorie nazvaná „Cena odborné poroty“. Pro každé kolo vyberou šéfredaktoři nezávislého porotce, člověka, který vládne slovu a je schopen posoudit text, aby na základě svého nejlepšího vědomí a svědomí vybral ten článek, který je dle něj nejlepší. Autor tohoto článku obdrží diplom a cenu 1 galeonu.

Druhá kategorie odráží sympatie hradního čtenářstva – formou ankety čtenáři volí ten článek, který se jim líbil nejvíce. Autor tohoto článku rovněž obdrží diplom a cenu 1 galeonu.

Pojďme se nyní podívat, jak dopadlo první kolo!

CENA ODBORNÉ POROTY

Do odborné poroty pro první kolo byla šéfredaktory jednohlasně vybrána šéfredaktorka Sub Salix – Janel Weil. Jak se jí články líbily a který je pro ni vítězný? Čtěte dále!

Janel Weil: „Všech pět článků mě něčím zaujalo, každý z nich měl svá silná místa, kdy jsem si už už myslela, že to je ten pravý. Článek Kterak můj pes houká byl naprosto jedinečný a unikátní tím, že obsahoval videozáznam, což celý článek značně ozvláštnilo. Co na Hogu neuslyšíte mě zase okouzlilo nápadem, vtipem a tím, že to byl článek, na kterém spolupracovalo mnoho hlav. Jak (ne)napsat článek o ničem byl článek s nanejvýš originálním nápadem, kde se ukázal um redaktora zaplnit pergamen téměř čímkoli tak, že si ho každý rád přečte. V rozhovoru Nerys Heliabel Ghostfieldová: Snaživce tedy možná někdy příště mě zas potěšila atmosféra, která na mě po přečtení z interview dýchla, a kterou není jednoduché nastolit.

Nakonec jsem se však rozhodla pro článek z Denního věštce,
Svatba aneb MW na druhou, který vytvořila slečna Calwen Silvernose. Proč? Protože se jedná o ukázkový příklad novinařiny, jakou na naší škole moc často nevídáme. Téma článku bylo během vydání velmi aktuální, slečna Silvernose prokázala velkou pohotovost, když se okamžitě na vlastní pěst vydala udělat reportáž a následně rozhovor přímo „z místa dění“. Článek je navíc velmi dobře strukturován, zaujme hned od prvních řádek, chytře vložené citace čtenáře pohltí, nepustí jeho oči až do konce. Oceňuji navíc, že nejde o pouhý rozhovor, že si autorka dala práci a odpovědi zapojila do plnohodnotného textu. Když k tomu připočteme skvělé vyjadřování a celkovou čtivost, s jakou je článek sestaven, a komplexnost, s níž je téma svatby podáno, nemohla jsem se vlastně rozhodnout jinak. Slečna Silvernose prokázala, že je novinářkou, jak se patří!“

Vítězkou prvního kola v odborné kategorii se stává slečna Calwen Silvernose se svým článkem Svatba aneb MW na druhou!
GRATULUJEME!

Nyní si ale řekněme, jak nabídku zhodnotili čtenáři! (CENA ČTENÁŘSKÉ POROTY)

Jak je patrno, na plné čáře vyhrál článek zelené redakce Co na Hogu neuslyšíte. Slečna Lecter měla při výběru šťastnou ruku a v ní ještě důvtip, což se jí oplatilo. Všem tvůrcům tohoto článků gratulujeme a cenu zasíláme slečně Barbaře, která s ní naloží, jak uzná za vhodné.

Kruh se nám uzavřel a první z pěti vrcholů v tomto roce je dobyt. Děkuji všem zúčastněným za to, že první kolo proběhlo poklidně a příjemně. Jmenovitě:

1. redaktorům za sepsání článků,

2. šéfredaktorům za porady, spolupráci, za tipy a výběr článků,

3. Janel Weil za to, že se s vervou pustila do role porotce,

4. Aimée Guillotine za precizní kritiku,

5. své zástupkyni a korektorkám za pomoc na celém projektu.

Za všechny časopisy se s Vámi loučím a těším se na shledanou v květnu u druhého dílu klání K5!

Pro Denní věštec

Niane z Libelusie

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Komentáře

  1. – Děkuji za krásná slova od madam Weil, moc mě potěšila. A děkuji za nominaci, madam Niane, vůbec jsem to nečekala 🙂
    A Barb, gratuluju, ten tvůj článek byl super, zasmála jsem se u něj 🙂

  2. – Já bych jen ráda řekla, že to není článek Barb, ale lidí ze Zmijozelu, který byl stvořen přímo pro potřeby Hadího krále. Odměna bude použita na jeho další činnost. :]
    Gratuluji Calwen a děkuji všem za hlasy pro článek „Co na hogu neuslyšíte“, HK si jich velmi váží! :]

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *