Salon Stříbrná NiT doslova na roztrhání

| Vydáno:

Každá nová a jedinečná kolekce madam Niam se setkává s úspěchem a ohlasem. Důkazem jsou naprosto vyprodané regály Salonu Stříbrná NiT, a to ve velmi krátké době. Tady prostě platí, kdo zaváhá, nekupuje. A že poslední rok bylo nač se dívat! Pojďme se tedy ohlédnout za kolekcemi, připomenout si nákupní bláznění a čeká vás také milý rozhovor.

31. 5. loňského roku byla do světa vypuštěna překrásná letní kolekce madam Niam s netradičním názvem – „Květiny vyrazily na africké safari“. Kolekce se setkala s obrovským úspěchem a okamžitým zájmem. Opravdu! Měli jsme štěstí, že modely byly prodávány ve větším množství, jinak by se na některé vůbec nedostalo! Takový byl o ně zájem. Vzpomínám si, jako by to bylo dnes. Byla jsem na hradě krátkou dobu. Zničehonic všichni utíkali do Godrikova Dolu. Já vůbec nevěděla, co se děje!  Novina o kolekci se rozkřikla neobvykle rychle. Další dny jsme se dozvěděli, že někteří mlsní kouzelníci s chutí utrácet dali z měšce za tuto kolekci někdy i více než 40 galeonů! A to je co říct. V létě nám po hradě ladně pluly dívky, dámy a slečny v nádherných šatech „letní horkosti“ a překrásných, barvami zářících sukních. Za nimi muži v úchvatných kalhotách a moderních tričkách.  Často nebylo možné rozpoznat určitou postavu za listovými přehozy a girlandami, rovněž mezi oblíbené položky zaručeně patřily „sety květin“.

Když jsme zastavili nějakého studenta, aby nám sdělil, co se mu z kolekce madam nejvíce líbí, vyjmenovával nám jednu věc za druhou bez nadechnutí. Samozřejmě neodolali ani profesoři. Madam Any Dawson vyhrkla: „Ta svítící havěť!“ Madam Barb dle svých slov obdivuje a zbožňuje úplně všechno, a to doslova. A doslova utratila hodně. Také všem učarovala sláma v puse či cestovatelské batohy. Občas se tu a tam ozýval pláč a smutné vzdechy nad prázdnými měšci. Ovšem jsme si jistí, že nikdo nelituje utracených galeonů a všichni se spokojeně natřásají před zrcadlem. Tato kolekce nám utkvěla v paměti a rádi na ni vzpomínáme.

Další krásné kolekce vydané v tomto roce byly například halloweenská – nápadité kousky, ze kterých podzimní atmosféra jen dýchala. Radost pohledět, radost utrácet. Bez povšimnutí ovšem nezůstala ani kolekce pohádková nebo velikonoční. Tento rok krásně zakončila prosincová kolekce, věnovaná dle slov madam návrhářky zejména pánům kouzelníkům. Ovšem dámy se nedaly, také nakupovaly a dokonale, s rafinovaným kouzlem – ženám geneticky vetknutým do vínku – dokázaly sladit některé kousky k dokonalosti. Do dnešního dne vás v obchodě v Godrikově Dole čekají rozmanité klobouky rozličných barev, rafinované kalhoty, košile s vestami či luxusní kabáty. Velký zájem je o zajímavá saka a šátek „Goth and Hot“. Samozřejmě nechybí ani boty či pláště. Dle slov madam Niam je toto první polovina kolekce, ta druhá bude zřejmě uvedena na počátku příštího roku. 

Madam Niam jsme zastihli v jejím salonu s jehlou a nití v ruce, jako vždy pilně pracující. Pozvala nás s úsměvem dále. Odpověděla nám na několik otázek a vy se nyní můžete dozvědět něco více.

Denní věštec: Kde čerpáte inspiraci pro nové kousky do svého salonu? Inspirujete se kouzelnými rostlinami nebo zvířaty? Nalézáte též inspiraci u mudlů? 

Niam i Tir-na-nog: Každá kolekce je něčím inspirována. Úplný začátek je ta první jiskřička zájmu, to, že mě někdo pro něco nadchne. Může to být úplná hloupost nebo banalita, tak tomu bylo i u té pohádkové kolekce. Někdo něco řekne a mně cinkne v hlavě malý zvoneček. Takže pokud po něčem hodně toužíte, musíte mě pro to nadchnout taky. – mrkne po slečně

Další fáze je hledání referencí. Mám takové velké album, kam pak třeba týden, dva schovávám různé nápady a motivy, které by se mi v dané kolekci líbily. Ať už to jsou střihy, barvy, vzory… je to taková jedna velká polívčička po vzoru pejska a kočičky. Popravdě hledám nápady úplně všude. Jeden čas jsem hodně procházela historické ilustrace bohatýrských legend z Ruska v kombinaci s Muchou. Zní to asi zvláštně, ale o tom ten proces je. Potom přichází na řadu samotné navrhování. To už si vybíráte jednotlivé prvky a skládáte je dohromady tak, aby vše ladilo. Je to taková… magie. – zasměje se

Denní věštec: Který materiál je Vám nejbližší, se kterým nejraději pracujete?

Niam i Tir-na-nog:  Ooo, to je těžká otázka. Nejlépe se pracuje s přírodním materiálem jako je bavlna, len, vlněné mixy, viskóza. Jde tedy i o typ látky. Klasické plátno je na práci asi nejsnazší. Třeba takový samet, to je hrozná potvora, ze které furt padají kousky, satén je zase mrcha kluzká… ale na druhou stranu pohled na hotové dílo je o něčem jiném. Samet je těžký, s matným leskem, krásný na velké sukně, pláště a podobně. Satén? Je kluzký, splývavý, lesklý, působí spolu se sametem luxusně (bavíme-li se o pravých saténech a sametech)… no je to na dlouho. A to jsme se ještě nedostali k hedvábí, brokátu, atlasu… – zasněně se zahledí – A ke všemu máte milion pět možností, jak materiál zpracovat na látku. – mávne rukou–  Ach jaj, to bychom tu byly do zítra!

Denní věštec: Nosíte Vy sama své modely?

Niam i Tir-na-nog: Ano, ne tak často, ale nosím. Já jsem trochu jako kovářova kobyla. – směje se – Ale ono je to i tím, že ráda podpořím ostatní návrháře tím, že budu nosit jejich výtvory. V posledních letech se ukázalo několik nadaných jmen a mě neskutečně těší sledovat, co vymýšlejí, protože to i mě nutí neusnout na vavřínech a zlepšovat se. Už několikrát mě překvapili něčím novým a nápaditým a já se musela plácnout do čela, že mě to taky nenapadlo dřív. – usměje se

Denní věštec: Zkoušíte při vyrábění oděvů i nějaké mudlovské techniky? 

Niam i Tir-na-nog: Určitě ano, kouzla jsou praktická, ale ruka je ruka. Jak bych vám to jen přiblížila… ha! Už vím! Ahem, no, představte si, že něco šijete na šicím stroji, je to rychlé a efektivní… to stejné lze říct o kouzlošití. Nicméně u některých modelů je potřeba extrémní preciznosti v detailech a to už stroj nebo kouzlošití nezvládne. Pak přichází tradiční pomalá technika šití rukou.

Denní věštec: Jaké části oděvů navrhujete nejraději? A které jsou na vytvoření nejtěžší, čemu se spíše vyhýbáte?

Niam i Tir-na-nog: Šaty a šátky jsou nejzábavnější. To asi není moc potřeba vysvětlovat. Milion pět možností, které vám to dává, si prostě můžete užít. Látka poletující ve větru, přemýšlení, jak to tu správně napozicovat v omezeném prostoru našich modelů, vrstev. Ale popravdě, stále čekám na tu jednu výzvu, co mě skutečně donutí vymyslet něco non plus ultra epického. Ještě nepřišla, ale věřím, že to přijde. Můj magnum opus. Vyhýbám se botám, ne proto, že by se s nimi nedalo vymýšlet něco spešl, ale místní modely jim prostě nepřejí. Jsou zdeformované a maličké… je to prostě utrpení.

Denní věštec: Existuje něco ve Vašem salonu, co zpětně hodnotíte jako nepovedené dílo?

Niam i Tir-na-nog: Určitě, trpím klasickou uměleckou sebekritikou. Zvlášť u starších modelů vidím, kde by se co dalo zlepšit a opravit, někdy modely i zpětně opravuji. Jmenovat nebudu, určitě se najdou lidé, kteří ten model mají třeba rádi a nechci jim to kazit. – usměje se

Denní věštec: Na který model jste opravdu nejvíc pyšná?

Niam i Tir-na-nog: Asi na ty krásné poletující šály a šátky. Ty ve mně vzbuzují hodně radosti. Možná bych jich měla udělat víc nebo tento aspekt nějak přenést do dalších modelů… to je na hlubší zamyšlení, jak to koncipovat. Na jednu stranu bych chtěla takové modely nabídnout všem, na druhou je potřeba přemýšlet nad určitou exkluzivitou… Je to začarovaný kruh. – pousměje se

Denní věštec: Prozradíte nám, jaké máte plány pro další rok, na co se můžeme těšit?

Niam i Tir-na-nog: Neprozradím. Ne proto, že bych byla tak tajemná, ale sama nevím. Jak jsem zmiňovala, musím se pro něco nadchnout, a to začnu dělat. Tak se vyvíjí i moje kolekce během roku. Pánská vznikla jen proto, že mi u každé kolekce mladí pánové plakali, že tam pro ně nic cool není.

 

Samozřejmě nás madam po své nádherné dílně a obchodě ochotně provedla, dokonce nám dovolila vyzkoušet šicí kouzla. Nu, odnášíme si pár pořádných puchýřů a píchanců do prstů, ale což, hlavně skvělý zážitek! Madam Niam mnohokrát děkujeme, že si na nás vyšetřila čas, odpovídala na naše všetečné otázky a přejeme jí mnoho poddajných látek, ostré jehly, spoustu nápadů a tvořivých myšlenek.

Pro Denní věštec
Petromila Nivalis

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *