Udílení novinářských cen roku 2020 přichází

| Vydáno:
Velká sláva, jež se novinářského nebe dotýká – to je každoroční Udílení novinářských cen, které možná znáte pod zkratkou UNC. Letos se zaradujeme nad úspěchy hradních periodik a osob, které tato periodika neúnavně připravují, už posedmé. Slyšíte o tomto již tradičním projektu poprvé? Chcete vědět více?

Reportáže, které nás informují o dění na hradě, články, které nás baví, zajímavé rozhovory, střípky vzpomínek, které si vždycky rádi připomeneme, soutěže a turnaje, drby a žhavé otazníky… to vše je hradní novinařina. A nejen to. Umíte si hrad představit bez kolejních časopisů? Bez Denního věštce? Bez čítárny Sub Salix? Přišli bychom o mnohé, viďte? Novinařina má na hradě své pevné místo.

Jednou za čas je jeden z nás vyznamenán skvělým Řádem ostrého brka, oceněním, o němž sní každý novinář na hradě. Každý, kdo k novinařině jen trochu přičuchl, ovšem ví, že žádný plátek na našem hradě nepíše jen jeden člověk. Redakci tvoří více novinářských talentů. A právě těmto talentům se rozhodla skrze projekt Udílení novinářských cen věnovat pozornost Niane z Libelusie. Jako dlouholetá šéfredaktorka Denního věštce a novinářka každým coulem tušila, jak důležitým by se mohl tento projekt stát. Snad bude letos sama zakladatelka UNC překvapená, že z nápadu, kterému vdechla život, se už stala příjemná hradní tradice.

Každý novinář někdy potřebuje cítit uznání. Jistě se mnou budete souhlasit, že spokojený čtenář je tou nejlepší odměnou. Díky UNC si ale mohou novináři odnést i hmatatelnější památku na své úspěchy, např. zlatou sošku a pamětní list, pečeť či trochu vyšší jednorázovou finanční odměnu, než na jakou jsou zvyklí z domovské redakce.

A co nás v rámci UNC vlastně čeká? Jako vždy to nejprve bude těžké dilema pro šéfredaktory, až budou ze svých plátků navrhovat nominace do těchto kategorií (vyjma Časopisu roku, kterého se účastní všechny hradní periodika automaticky, a Uměleckého počinu roku, který je vyhrazen čítárně Pod vrbou):

  • Redaktor roku
  • Článek roku
  • Časopis roku
  • Projekt roku
  • Umělecký počin roku
  • Neviditelná tvář časopisu
  • Novinářský debut roku

Následně vám zde v Denním věštci představíme jak nominace ve čtenářských, tak nominace v odborných kategoriích. Čtenáři mohou hlasovat pro Redaktora roku, Článek roku a Časopis roku. Odborná porota složená ze šéfredaktorů a 3 fialových osob pak vybere to nej z kategorií Projekt roku, Umělecký počin roku, Neviditelná tvář časopisu a Novinářský debut roku. Možná se opět objeví i kategorie Brk sympatie.Výsledky si pak představíme a novinářské úspěchy oslavíme na slavnosti, která se tradičně koná u příležitosti Dne kouzelnického tisku, jenž na hradě slavíme 6. února. Můžete se těšit na příjemný večer! O datu a přesném čase konání slavnosti vás budeme informovat.

Pokud si chcete připomenout časy minulé, můžete nahlédnout do archivu rubriky Udílení novinářských cen.

Pro Denní věštec
Nerys Heliabel Ghostfieldová

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *