Souboj hádankářů a další

| Vydáno:
Je za námi další jarní měsíc a knihovna vypadá jako by až nyní usnula v pozdní zimní spánek, ale nenechte se příliš mýlit. Co stojí za zdánlivou nečinností knihovníka a celé knihovny? Chystají se vůbec nějaké nové knihy? Přijede opět někdo slavný? Čtěte dál a dozvíte se.


I na knihovnu dopadla krize, které se v mudlovském světě říká maturita, zkouškové období či jiné podobně náročné období. Přesto se ještě ze začátku měsíce podařilo vydat novou knihu Lektvary nemocí nejznámějších od Miriam Hans McDonaldové, která popisuje několik zaručených lektvarů, jenž vás zaručeně uzdraví. Rovněž se díky skřítkům knihovníčkům podařila opravit kniha Indiánská poezie od prof. Tatokalan Watanky, díky čemuž je nyní možné splnit magíka Knihomol.

V současné době je v knihovnické dílně rozpracováno pět svazků, z čehož tři jsou dílem studentů. Věřím, že minimálně tři z těchto připravovaných svazků se podaří vydat již v první polovině května. Především jeden ze svazků by měl výrazně obohatit knihovnu i celou naši školu. Jedná se o knihu, která popisuje dlouholetou tradici naší školy, která letos oslaví své desáté narozeniny.

A nyní trochu ze statistik za měsíc duben, které se přímo nebo nepřímo týkají naší knihovny:

– Počet zaslaných výtisků/kapitol do knihovny v rámci brigády byl nula.
– V rámci brigády byla zaslána jedna ilustrace pro připravovanou knihu Kouzelnické sporty, a to od slečny Nicolette Marique Leroy.
– Soutěže Spisovatelé II se zúčastnilo sedm studentů.
– Do soutěže Tajemství hradu II přišlo pouze osm příspěvků ze tří kolejí.
– Do soutěže Kreslíme do knih III, kde bylo úkolem nakreslit kouzelnické byliny nebo rostliny, dorazilo 60 obrázků v patnácti příspěvcích.

Jak vidíte, tak vytvořit nějakou knihu je dost obtížné, především kvůli značnému nezájmu vás čtenářů a krizi. Trochu lepší náladu a pocit dobře odvedené práce poskytla knihovnická akce Vzpomínkami prof. Gilbertha Badgecharmera. Účast na této akci nedosahovala nějakých hvězdných počtů, ale počet byl nahrazen příjemnou atmosférou a aktivitou účastníků. Věřím, že podobné akce v budoucnu přivedou do knihovny stále více čtenářů, aby se dozvěděli stále více informací o kouzelnickém světě.

Rád bych upozornil na soutěžní sérii Významné osoby, protože právě vaše příspěvky mohou zajistit pomyslnou nesmrtelnost pro skvělé čarodějky a kouzelníky, kteří na našem hradě působili či působí. Zkuste každý napsat pár palců, kde popíšete událost či zážitek, který jste s danou osobou prožili. Rozepište se o informacích z jejich působení na hradě – skandály, úspěchy, vývoj či cokoliv jiného. Jen na vás závisí, jak velkou stopu po sobě tyto osoby zanechají na hradě. Nejlepší práce budou součástí knihy, která má tyto skvělé osobnosti nějakým způsobem připomínat.

A na co že se to můžete těšit v nadcházejícím období? No především na spoustu soutěží, kterými podpoříte chod knihovny, na nové knihy v knihovně a na zajímavé akce, které budou následovat. Jelikož jsem v této době v časové tísni, nemohu přesně určit, kdy se dané akce uskuteční, ale jistě budou ještě do konce školního roku. Z těch nejzajímavějších:

Souboj hádankářů a luštitelů
Slečna Katarina Křížková navštíví náš hrad a představí svou knihu Hádanky všeho druhu. Součástí tohoto setkání bude právě i souboj všech schopných i méně schopných hádankářů. Těšit se můžete i na zajímavé akční hádanky.

Sraz spisovatelů začátečníků
V rámci podpory knihovny a rozšiřování knihovny se uskuteční sraz s panem Knigolámem, který poskytne užitečné informace o psaní knih. Součástí setkání bude i hromadné vytvoření jednoduché kapitoly na zadané téma. Nejaktivnější účastníci se jistě budou moci těšit na zajímavé odměny.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *