Godrikův Důl – město duchů?

| Vydáno:
Když člověk zkoumá, kde se na hradě či na okolních pozemcích stalo něco nového, lehce přehlédne místa, která v tomto ohledu nijak zvláště neupoutají. Místa, kde jste pravděpodobně v dané chvíli úplně sami. Vítejte v Godrikově Dole.


Titulek je, pochopitelně, trochu přehnaný. Nedá se říci, že by zde snad vůbec nikdo nežil nebo nikdy nebyl. Že by ovšem GD oplýval životem… Vadí to něčemu? Či někomu? A třeba to tak jen vypadá?

GD můžeme pomyslně rozdělit do několika částí. Největší aktivitu pak zaznamenáme, když se podíváme do Paštičkovy čarokreslírny. Kolik lidí se tam nechá zvěčnit je hodně závislé na dění na hradě – na nových kolekcích, slavnostech, famfrpálových zápasech a dalších událostech. I tak ale může být pan Paštička s počtem zákazníků poměrně spokojen.

V Salónu Stříbrné NiTi se pak po počátečním boomu v poslední době nic moc neděje. Je otázka, jestli je to nabídkou či poptávkou, ale pravda je ta, že v současnosti jsou regály vlastně i docela naplněné a nic moc z nich nemizí. Jezero ležící opodál pak ani nemá téměř smysl zmiňovat, bylinka se v něm naposledy objevila tak dávno, že už ani já tam nechodím číhat příliš často.

Co je ovšem nejspíše „nejmrtvější“ je ta nejdůležitější část celé vesnice – rezidenční oblast! Pokud začneme cestu na radnici, zjistíme, že poslední novinka, co se týká obchodů a kolekcí, byla zavedena 9. 11. Rok se neodvážím odhadnout, jelikož dům nemám a tyto věci jsem nikdy příliš nesledovala. V kanceláři správce také není příliš živo, na otázky spojené s bydlením se neptá prakticky nikdo a na ostatní velice zřídka. Poslední dům si pak podle záznamů koupila v srpnu minulého roku slečna Elyssea Ellesméry.

Ten, kdo ví, jak to v GD funguje, by se pak mohl domáhat toho, že se určitě hýbe žebříček zámožnosti – inu, ano, to je i pravda. Nutno ale dodat, že poměrně hlemýždím tempem. Za poslední měsíc se o nějaká číslíčka posunuli asi tři rezidenti, z toho jeden směrem dolů. Takže o nějaké velké nákupy příliš nešlo a holt na magíky z nováčků si bude třeba zase do července počkat, teď už jich zbývá pravděpodobně málo. Anebo se o ně rezidenti již dostatečně „neperou“? Toť otázka.
Nemůžeme ale jen tak prohlásit, že se nikdo o nic v GD nesnaží. Nedávno tu byl cirkus – i když pravděpodobně to nikoho nepřilákalo do žádné jiné části vesnice. A pak nedávno byl vymyšlen nový magík, který snad měl i potenciál na určitou dobu trochu rozproudit život v domech… Přesto se zdá, že to nejspíš není dost.

Pokud nějaká „jen“ sekce hradu je nějakým způsobem neaktivní, většinou se to ponechává bez komentáře. Bere se to tak, že šachy nebo i čaroku prostě hraje jen pár lidí, „nic“ za to není a jsou to „jen“ vedlejší hry a činnosti. Otázkou pak je, jestli je GD také jen taková sekce, nebo jestli jde o nějakou větší, rozsáhlejší část našeho světa, která si takové mávnutí rukou nezaslouží. Ale také, jestli by vůbec někdo o rozproudění tamějšího života stál, rezidentům může jejich klid a ticho naprosto vyhovovat. Pořídit si dům, nakupovat si věci, nahánět zámožnost, občas někoho pozvat… A vzhledem k nutnosti investicí je pochopitelné, že se to nemůže týkat úplně všech. Já pak těžko ze své pozice posoudím, jestli je výběr zboží dostatečný, jestli je možné mít nějak diametrálně odlišné vybavení od ostatních nebo jestli se pak nakupování proměňuje jen ve skládání hromady drahých brnění, skříní nebo kdovíčeho vedle sebe. A nutno dodat, že ani kdyby mě někdo mučil, mě nenapadá, jak – a čím – by se měla současná situace změnit.

Nechávám tedy konec otevřený. Pravdou zůstává, že tu máme velké herní pole, které se může zdát až příliš nevyužité. Možná je to špatně, ale možná v budoucnu se právě díky tomu objeví nějaký nápad, na jehož realizaci tak bude „dostatek místa“. Co myslíte vy?

Komentáře

  1. … – Děkuji za zamyšlení se nad situací v Godrikově Dole. Rád bych uvedl, že by Godrikův Důl rozhodně neměl být částí typu Čaroku nebo Doupě U Dobyté věže – jeho místo by mělo být mnohem větší.

    Byly nějaké pokusy na oživení celého města – více či méně úspěšné. Vyzývám kohokoliv ze čtenářů Denního věštce – pokud máte jakýkoliv nápad na to, jak věhlas Godrikova Dolu pozvednou a udělat celé místo zajímavějším – vyjádřete svůj názor, nebudete za něj kamenováni 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *