Bobří klání je u konce!

| Vydáno:

Pár měsíců tuhých bojů, bobří klání, vrbové proutí ohýbáno až k zemi, ale pozor, došli jsme do cíle! Kolik a jaké bobříky jsme ulovili? Kdo vyhrál, jaká byla účast, čemu jsme se přiučili a co bude s bobry dál, se dozvíte v následujícím článku. Pojďte s námi zavzpomínat na uplynulé měsíce prožité pod vrbou.

Celá výzva začala 5. 9. 2020. Zdá se to jako dlouhá doba, ale uteklo to jako voda. Sama vrba by mohla vyprávět. Bobři s námi žili po celou dobu. Proháněli se po pozemcích kolem školy, skotačili pod vrbou, u jezera, navštěvovali nás ve Velké síni, a dokonce ani o Vánocích na nás nezapomněli. Stali se součástí hradu.

Letem světem čísly – celkem se výzvy zúčastnilo 46 autorů a bylo uloveno 249 bobříků.

16. 12. 2020 skončilo poslední třinácté kolo, 22. 12. bonusové kolo. Poslední bobřík vyjde v Sub Salix 31. 1. 2021 v 19 hodin. Úplně prvního ulovil George Winchester, jednalo se o Bobříka toulavých bot. A naopak úplně posledního získala Ewenlia Lerche, pro kterou to byl ale také první lov.

A jaké bobříky jste vlastně mohli ulovit?

  1. Bobřík smíchu – uloven 15×
  2. Bobřík strachu – uloven 19×
  3. Bobřík spánku – uloven 21×
  4. Bobřík tajemných dálek – uloven 17×
  5. Bobřík sta chvil – uloven 38×
  6. Bobřík cizích světů – uloven 17×
  7. Bobřík budoucích dnů – uloven 14×
  8. Bobřík velkých citů – uloven 18×
  9. Bobřík veršů – uloven 20×
  10. Bobřík toulavých bot – uloven 22×
  11. Bobřík městských legend – uloven 13×
  12. Bobřík ponaučení – uloven 17×
  13. Bobřík volnosti – uloven 18×

První kolo úspěšně ukončilo, všech 13 bobříků získalo 5 lovců. A protože čas je někdy neoblomný a víme, že jsme všichni velmi zaměstnaní, vrba a madam Eillen nám daly druhou šanci bobříky dokončit. Bylo vyhlášeno bonusové kolo, kdy jsme se mohli pokusit ulovit zbylé bobříky, které jsme třeba nestihli, nebo opravit ty, jež jsme nějak pokazili. Toho využili 4 odvážlivci a podařilo se jim tak celou výzvu splnit.

Každý autor, který se výzvy zúčastnil, bez výjimky obdržel nádherný diplom. Další odměnou nám byl opravdový bobr, jenž se posadí vedle vaší nožky a bdí nad každým krokem. Dále vítězové získali finanční odměnu. Někteří účastníci výzvy dokonce sdělili, že díky této akci dotáhli do konce některá svá nedokončená díla! Vrba má opravdu radost.

Shrnuli jsme si všeobecné informace. Ale jen málo z nás ví, co taková práce kolem vrby vlastně obnáší, co všechno musí celý tým podniknout. A proto jsme se zase potkaly s madam Elat v hostinci U Tří košťat.

Denní věštec: Děkujeme vám, že jste si udělala čas. Vypadáte velmi šťastně, jak jste s bobří vrbovou výzvou celkově spokojená?

Eillen McFir Elat: To já bych měla poděkovat. Zájem o čítárnu a účast v bobřím klání bylo něco, v co jsem ani nedoufala. Stále nemohu uvěřit tomu, že se podařilo ulovit 249 bobříků. Přiznám se, že mé skryté přání bylo, aby se podařila alespoň ta stovka. Takže za sebe, vrbu i bobříky mohu říct, že to byl úchvatný lov a na tento školní rok jen tak nezapomeneme.

Denní věštec: V minulém rozhovoru jste uvedla, že jste čekala účast něco kolem patnácti. Překvapila vás aktivita studentů. Čím myslíte, že bobříci asi zaujali?

Eillen McFir Elat: Rozhodně jsem takovou účast nečekala. V první polovině klání mě kolo od kola neustále překvapoval počet účastníků stabilně kolem třiceti. Co se zaujetí a oblíbenosti týká, myslím si, že dost pomohlo, že již dopředu byli všichni bobříci vyhlášeni, a tak každý moc dobře věděl, co jej čeká, a mohl si tak rozprostřít síly a rozplánovat si, jaké žánry bude psát. Jediným omezením pro ně tak byl čas na vypracování jednotlivých kol, který byl trochu našponovaný. Ale protože jsem chtěla, aby klání probíhalo v rámci jediného školního roku, nešlo to ani jinak zařídit. – omluvně se usměje

Denní věštec: Prozraďte nám něco k organizaci celé akce, jak časově náročné je vést takovou výzvu, kolik času jste čítárně denně věnovala?

Eillen McFir Elat: Co se týká celkového času, to nedokáži odhadnout. Ale věnovala bych tomu klidně i dvojnásobek té doby. Je úžasné sledovat, jak se vrba prohýbá pod náporem nových děl.

V ideálních podmínkách by na klání takového rozsahu pracovalo více lidí. Takový byl i plán. Ale znáte to. Člověk míní, osud mění. Časově to tedy bylo náročnější. Jedna věc je ohodnocení příspěvků a udělení peněžních či bodových odměn a zanesení ulovených bobříků do tabulky. Druhou a trochu náročnější částí, tedy minimálně pro mne, byla příprava děl k vydání. S druhým kolem mi naštěstí pomohla slečna Darkness. Naštěstí v první půlce klání jsem měla dostatek času, a tak nebyl problém díla připravit k vydání do tří dnů od ukončení kol. No a na konci, přiznám se bez mučení, docházelo sil. – zasměje se – Nakonec se však zadařilo a dnešním dnem je vše připravené k vydání.

Denní věštec: Prozraďte nám, kde čerpáte inspiraci na tak skvělé výzvy? 

Eillen McFir Elat: Tak tady musím upozornit, že základní nápad byl od Helenie. Nevypadal přímo tak, jak nakonec klání proběhlo, ale bez ní by lov bobříků asi nevznikl. Jinak co se inspirace týká, čerpáme ji, kdekoliv se dá. – usměje se – A ano, i při běhu došlo k jednomu z nápadů. Víte, ono si u toho běhu tak vyčistíte hlavu, že pak se vám v ní snáze uchytí nové nápady.

Denní věštec: Kde jste se seznámila s bobry, již víme z minulého rozhovoru. Jaký je váš vztah teď? Změnilo se něco? Nějaké novinky pod vrbou? Jen se nebojte a něco nám prozraďte, zlobí bobři někdy? Umí vylomeniny?

Eillen McFir Elat: Bobříci zlobili hlavně, když jsem se potřebovala soustředit na práci. Neustále vyžadovali moji pozornost. A tak mi brali z rukou pergamen, kradli kalamář a brk. Nebo když už jim přišlo, že je opravdu dlouho ignoruji, dokázali i ty připravené pergameny roztrhat. Takže momentálně mají u mě podmínku s výstrahou. – směje se – Na čas si i oni ale chtějí odpočinout, než znovu svolí k lovení. To už následně bude probíhat neomezenou dobu a bude jen na studentech, zda se k lovu vrátí nebo ne.

Co se novinek pod vrbou týká, tak o jedné už víte. Bude probíhat Tajný Valentýn. Podrobnosti se všichni již brzy dozví v hradní soutěži. Jediné, co mohu říct, je, že když mluvíme o Tajném Valentýnu, myslíme to doslovně. Díla budou vydávána anonymně. A samozřejmě to není jediná akce, která nás čeká. – usměje se tajemně

Denní věštec: Co na celou výzvu říká vrba?

Eillen McFir Elat: Nadále v údivu mlčí a dojatě opatruje sepsaná díla. Svoji radost nejlépe dokázala, když nechala upadnout své proutky, aby si na nich bobříci mohli pochutnat. Moc dobře totiž ví, že právě vrbové proutky jsou pro bobříky delikatesa.

Denní věštec: Uměla byste vybrat nějakého uloveného bobříka, který vám opravdu přirostl k srdci, nejvíce vás oslovil? 

Eillen McFir Elat: Vybrat mezi tolika příběhy a básněmi není nic snadného. A upřímně, nikdy jsem neměla ráda vyzdvihování jednoho díla nad ostatní. Vím, jak dokáže psaní být náročné, a proto smekám před každým.

Jeden z ulovených bobříků mě však překvapil. A to bobřík volnosti od pana Nebíka, který vzal toto klání opravdu vážně a posledního bobříka pojal formou zápisu divadelního představení. To bylo něco, co by mě osobně vůbec nenapadlo!

Denní věštec: Hodně studentů v komentářích  uvedlo, že se poučili. Který bobřík dle vašeho názoru dal nejvíc poučení a zkušeností? Vím, že je to individuální, ale váš názor?

Eillen McFir Elat: Myslím si, že nejvíce je překvapil Bobřík městských legend. Je to tak specifický žánr, ale nakonec se s ním každý dokázal poprat. Překvapením pro mě bylo, když jsem v síni zaslechla, že jim přijde složité psát něco veselého pro Bobříka smíchu. Případně že jim přišel svazující Bobřík volnosti.

Denní věštec: Děkujeme za krásný rozhovor. Přejeme mnoho pracovních úspěchů, hodně fantazie a zdraví. Také mnoho spokojených naběhaných kilometrů a spoustu dalších povedených výzev. 

Eillen McFir Elat: Snad jen doufám, že bobříci našim spisovatelům nevyčerpali inspiraci a setkáme se spolu u dalších klání, přičemž první by mělo propuknout již kolem Velikonoc.

Pro Denní věštec `
Petromila Nivalis

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *