Mudlům vstup povolen!

| Vydáno:
Tak zní název aktuální výstavy v děčínském muzeu, která v něm bude od 21. května k vidění až do konce září tohoto roku. A ač by název mohl být zavádějící, skutečně se jedná o výstavu v mudlovském muzeu vytvořenou mudly. Jen o kouzelnickém světě.

Fakt, že náš kouzelnický svět je mudlům velmi dobře znám, je prostě fakt. Od vydání prvního dílu Harryho Pottera uběhl už nějaký čas a právě díky těmto knihám si mudlové velmi snadno našli cestu do našeho světa. Jistě, většina z nich žije s vědomím, že se jedná jen o pouhou fikci, fantasy dílo. Je otázkou, co by dělali, kdyby zjistili, že všechno, o čem doposud jen četli, je pravda. Přeci jen, taková smrtelná kletba a další záležitosti…

Nicméně jako fantasy je náš svět u mudlů velmi oblíben, o tom svědčí i tato výstava. Dopředu bych chtěla uvést, abyste nečekali něco velkých rozměrů, přeci jen děčínské muzeum je menší velikosti. I tak na velmi malém prostoru můžete nalézt více než pět set různých exponátů různě spjatých s kouzelnickým světem.

Navíc – kouzelníka v tomto směru nic nepřekvapí, velkou část věcí zná. Je pravda, že se může podivit nad tím, kolik toho do mudlovského světa proniklo, například známé knihy Fantastická zvířata a kde je najít a Famfrpál v průběhu věků. Také může být překvapen tím, jak mudlové náš svět mají v oblibě, o čemž svědčí různé sběratelské předměty: diáře, puzzle, dokonce i valentýnské kartičky…

Součástí vernisáže, co se konala ve středu 21. května, bylo i kouzelnické představení (a k tomu občerstvení z údajné kuchyně bradavických skřítků, ale známe mudly, a tak přeci jen nemusel zasahovat žádný člen SPOŽÚSu). Ve skutečnosti se spíše jednalo o mudlovského iluzionistu. Své kouzelnické schopnosti ale mohli přítomní otestovat ozkoušením si levitačního kouzla, nicméně žádný čaroděj se mezi odvážlivci neobjevil (a autorka tohoto článku se tomu pro jistotu vyhnula).

Pokud budete mít cestu kolem, určitě se stavte. Ač bývá sever naší země docela opomíjen, stále má své kouzlo (a i ti čarodějové se tu najdou).

Některé fotografie z vernisáže lze najít na stránkách mudlovského deníku. (Odkaz.)

Pro Denní věštec

Mariella de Nebe

Komentáře

  1. … – Také mě to mrzí, hned bych jela. Vypadá to parádně!
    Děkujeme za krásný příspěvek, slečno Ellie!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *