Odrážeči versus chytači aneb Zápas plný řezničiny?

| Vydáno:
Poslední květnovou sobotu se v dopoledních hodinách odehrál všemi očekávaný a každoročně divácky nejzajímavější famfrpálový zápas mezi Zmijozelem a Nebelvírem. I letos bylo na co se dívat!


Sobotní zápas byl zahájen s drobným desetiminutovým zpožděním. Zatímco nebelvírská kapitánka Esperanza Milagrosa držela tým v pozoru již v 9:20, zmijozelští v čele s Elanis Aelana Roselfovou potvrdili svou připravenost v čase 9:36. V tu chvíli se přítomní fanoušci nalepili na zábradlí a ve velkém očekávání odpočítávali poslední minuty do zahájení zápasu.

Oba týmy naskočily na košťata téměř synchronně a netrvalo dlouho, o slovo se přihlásily odrážečky Barbara Arianne Lecter a Narcissa Teacherová. V tomto utkání, kdy proti sobě stály excelentní chytačky na hradě, jimž není rovno, bylo jasné, že hru může rozhodnout právě odrážečské umění. Jako první se do tvrdé hry pustila Barbara Arianne Lecter, která hned ve druhé minutě zápasu nebelvírskou chytačku Kate Reseu opravdu zranila. Kate ovšem nedbala ani ruky visící v podivném úhlu, ani krvácení, které ve vzduchu zanechávala ukrutně vypadající odřenina, a za mohutného povzbuzování z tribuny do sebe statečně obrátila Silný léčivý dotyk. Po pár vteřinách se již znovu hnala za zlatonkou. A také první šanci na její chycení měla již ve třetí minutě. Ještě v téže minutě zahlédla zlatonku i Cerridwen Lowra Antares a o její chycení se pokusila i přesto, že ji velice tvrdě pronásledoval Oliver McCollin se svým potloukem. Zlatonku sice nechytla, ale naštěstí ani nebyla zraněna, jelikož zmijozelští fanoušci neváhali a směrem k nebelvírskému odrážeči poslali vzduchem vůni čerstvě dosmažených řízků, což jej na malý okamžik vykolejilo. Na Cissu Teacherovou však tyto pokusy o narušení koncentrace vůbec nezabírají, takže o dvě minuty později zmijozelskou chytačku bez problémů poranila. Ta po vzoru své soupeřky vypila lektvar a podivně zkroucené prsty se jí opět srovnaly.

Zajímavé to ale v tu chvíli bylo i na tribuně. Zatímco ve vzduchu sváděli lítý boj chytači a odrážeči, mezi fanoušky se objevil jeden, který sváděl hluboký boj vnitřní. Kouhei Hasangeki, kterému nad hlavami svištěly v barvách červených i zelených jeho blízké přítelkyně, nakonec celou situaci vyřešil velmi gentlemansky:

V prvních minutách byla hra záležitostí chytačů a odrážečů, kteří byli vidět nejvíc, v osmé minutě se však situace otočila – Nebelvír střelil svůj první gól. Hekatea Centaurix si na konto připsala první ze čtyř gólů. V tu chvíli se s problémy potýkaly zmijozelské odrážečky, které byly zraněny. Zatímco Barbaře visel malíček téměř na vlásku, Elanis táhl k zemi kotník barvy modré a velikosti camrálu.

Až do dvanácté minuty probíhala hra ve stejném duchu. Cerridwen Lowra Antares a Kate Resea bok po boku křižují oblohu a ženou se za zlatonkou, odrážeči metají potlouky, kam to jen jde, a Hekatea střílí svůj druhý gól. Třetí gól následuje v sedmnácté minutě. Zatímco si nebelvírská brankářka Nerys Heliabel Ghostfieldová léčí bouli na čele, její kapitánka Esperanza Milagrosa dává gól. Hned na to se ujímá camrálu Sheila Lostris, z výhodné pozice střílí na brankáře Trevora Ztřeštěného a dává čtvrtý nebelvírský gól. Mezitím odrážečka Narcissa Teacherová stále tvrdě pronásleduje zmijozelskou chytačku, která však s mrštností sobě vlastní permanentně uhýbá.

V devatenácté minutě se však štěstí znova usměje na Nebelvír. Narcissa Teacherová provede bravurní nápřah, odpálí potlouk a shodí zmijozelskou chytačku z koštěte. A zatímco do vzduchu rychlostí blesku sviští místo Cerridwen NaSaŠí Jackson (což mimochodem svědčí o velké odvaze a důvěře Zmijozelu, protože je známo, že jeden dobrý zásah potloukem a „Sušenka“ je na padrť!), na nebelvírské části tribuny dochází k fatálnímu odhalení:

O tom, že muži jsou největší drndy a u nás na hradě zvlášť, si nemusíme povídat, o tom nám jistě někdy poví drahá Nashira, proč však v přímém přenosu Michael Jones prozradil dosud přísně střežené tajemství nebelvírské odrážečky a proč se tomu smál, ví Merlin sám. Komu patřila slova omluvy Narcissy – zda zraněné Cerridwen nebo kamarádce Kate, která nic nevěděla, neví ani Merlin.

Zápas se překulil do dvacáté druhé minuty. NaSaŠí Jackson, neohrožená a nadšená, má šanci chytit zlatonku, zatímco zmijozelská odrážečka potloukem pronásleduje Kate Reseu. Oliver McCollin, místo aby chytačku ochránil, zkouší ostatní z nitrozpytu a sděluje jim své citové pohnutky:

Dvacátá pátá minuta je ve znamení dalších změn – Cerridwen se vrací na své místo zmijozelské chytačky, zraněná je její kolegyně Barbara Žabianne Lecter a Esperanza Milagrosa střílí za Nebelvír pátý gól. Ač jsou oba týmy na fantastické úrovni, zdá se, že dnes štěstí přeje víc nebelvírským.

To se však mění ve dvacáté sedmé minutě. Zmijozelská kapitánka se zaostřeným výrazem odpaluje potlouk a shazuje Kate Reseu z koštěte. Svou první šanci dnes dostává nebelvírský chytač Nebelbrach Mechacha. Je to ale zatím šance pouze pomyslná, protože jediný, kdo zlatonku vidí, je Cerridwen Lowra Antares. Mnozí na tribunách se zvedají ze svých sedaček, nadšením doslova šílí. Bude konec? Možná by i byl, kdyby zmijozelská chytačka neměla v patách Narcissu Teacherovou. Ta ji ve dvacáté deváté minutě zraňuje, načež přichází fatální chyba Cerridwen:

Na koště na malý okamžik usedá začínající Beatrice Rose Stefans. Své šance se konečně chopí Nebelbrach Mechacha! Zatímco Beatrice je střídána NaSaŠí Jackson, pokouší se, nakonec však neúspěšně, lapit zlatou. Ve třicáté třetí minutě však pouští zpět Kate Reseu, také Cerridwen se vrací zpět na svůj chytačský post a Sheila Lostris dává šestý nebelvírský gól. Je to 60:0 a zdá se, že se vše vrací do starých kolejí.

Stereotyp však naruší zmijozelská střelkyně Lucy de Lioncourt, která dává první zelený gól. Chvíli na to se však definitivně potvrdí technické problémy Barbary Arianne Lecter. Ta celou situaci komentuje slovy:

Je dost možné, že její slova jen potvrzují zprávu o řeznických schopnostech nebelvírské odrážečky, která si v zápase vedla velice dobře (čtyři sražení zmijozelští!). Barbara ovšem nakonec nejspíš také ovládla řeznický styl, poněvadž v závěrečné statistice se jí ke jménu připsalo šest sražených nebelvírských. Ani to však nezabránilo navyšování gólového skóre: ve čtyřicáté osmé minutě prorazí zmijozelskou obruč nejprve sedmý a hned na to osmý gól, který si připíše Michael Jones.

Mezi fanoušky na tribuně se objevuje mrzimorský primus Andrew Uroboros, a zatímco všechny znervózňuje tvrzení, že „tohle vypadá fakt na dlouho“, a zatímco Michael Jones i několik minut po vstřelení gólu místo hraní rozdává úsměvy a autogramy, je Kate Resea shozena z koštěte. Eineann Mag Lasair, zmijozelská primuska a střelkyně, využívá chvilkové nepozornosti brankářky Nerys Heliabel Ghostfieldové, která s obavami sleduje padající chytačku, a střílí druhý zmijozelský gól. Začíná přituhovat! Kate Reseu střídá Nebelbrach Mechacha! Ten se ale ani pořádně neohřeje, Barbara Arianne Lecter pálí tak silnou ránu, že sama padá z koštěte, ale Nebelbracha sestřeluje! Na scéně se objevuje další zlatý odznak – za zlatonkou se za nebelvírské vydává Lily Peterson. Padesátá třetí minuta se chýlí ke konci a skóre zní: 80:20!

Cerridwen Lowra Antares využívá zmatků při střídání nebelvírských chytačů a žene se za zlatou. Cestu jí ale zkříží potlouk Narcissy Teacherové. Cerridwen padá k zemi a nastupuje NaSaŠí Jackson! Brzy ji ale pronásleduje Kate Resea a mezitím Hekatea dává devátý gól pro Nebelvír. Cerridwen se vrací, znova se pokouší chytnout zlatonku, ale zatímco dává Sheila desátou nebelvírskou branku, Narcissa Cerridwen opět svým potloukem sráží.

Hodina a dvanáct minut. Hekatea Centaurix střílí jedenáctou branku. Zápas je plný napětí a ve znamení velkého boje, i tak mají ale všichni dobrou náladu a užívají si. Do zmijozelské obruče padají ještě dva camrály. Barbara Arianne Lecter se jako vítr žene za Kate Reseou. Ta si však ničeho nevšímá, kličkuje a s očima upnutýma k jedinému bodu sleduje svůj cíl. NaSaŠí Jackson střídá Cerridwen Lowru Antares. Okamžitě se vydává do vzduchu za svou sokyní. Předvádí bravurní, rychlý a přesný let, Kate Resea má však chvilkový náskok, a tak v osmdesáté první minutě vítězně sevře zlatonku v dlani. Zápas je u konce. (I přesto si však i Oliver McCollin zkouší řezničinu a ještě lehce zraňuje Barbaru Arianne Lecter!)

Pojďme se nyní podívat na trochu statistických údajů:

S camrálem na tom byl lépe Nebelvír. Držel ho 65 % času. Z dvaadvaceti střel jich dokázal proměnit 14, tedy 64 %. Zmijozel proměnil z devíti střel dvě, tzn. 22 %.

A jak je na tom soutěž střelců?

Esperanza Milagrosa – 5 gólů

Sheila Lostris a Hekatea Centaurix – 4 góly

Michael Jones, Lucy de Lioncourt a Eineann Mag Lasair – 1 gól.

I na odrážečském postu měli větší kontrolu nebelvírští (67 %), avšak Zmijozel se pyšní výbornými odrážeči, takže k zemi seslali o dva hráče více.

U jednotlivců to potom vypadá takto:

Barbara Arianne Lecter – 6 sražených

Narcissa Teacherová – 4 sražení

Oliver McCollin – 1 sražený

Elanis Aelana Roselfová – 1 sražený

Na sám závěr se podívejme na sestavy týmů. Takto vypadala sestava zahajovací:

Střídali u Nebelvíru:

1. střelec – Michael Jones, Sheila Lostris

2. střelec – Lily Peterson

3. střelec – Hekatea Centaurix

brankář –

1. odrážeč – Lily Peterson

2. odrážeč – Sheila Lostris

chytač – Nebelbrach Mechacha, Lily Peterson

Střídali u Zmijozelu:

1. střelec – Beatrice Rose Stefans, John Charless Bartowski

2. střelec – Eleanor Charlotte Fields, Lucy de Lioncourt

3. střelec – Elanis Aelana Roselfová

brankář –

1. odrážeč – Agatha Scarlet, Beatrice Rose Stefans

2. odrážeč – Barbara Arianne Lecter, Renée Carlisle

chytač – NaSaŠí Jackson, Beatrice Rose Stefans

Co zbývá? Vyjádření kapitánek, jistěže! Jak se jim zápas líbily a jak byly spokojené?

Elanis Aelana Roselfová, Zmijozel:
„Jsem ráda, že poslední zápas byl s Nebelvírem, protože se nesl v přátelském duchu i přes fakt, že jsme ‚největší nepřátelé‘ už od dob dní Harryho Pottera a za rok se na tenhle zápas těším ze všech nejvíc. Nebelvír je jediná kolej, se kterou se dá na zápase i normálně pobavit.“

Esperanza Milagrosa, Nebelvír:
„Samozřejmě jsem byla už od začátku nervózní při každé akci hráčů a vždy jsem doufala, že to skončí v náš prospěch. Naštěstí se tak z 95 % stalo. Takže jsem nadmíru spokojená.

Všichni naši hráči hráli bezvadně, jsem moc ráda, že se do toho pustili s elánem a nadšením a že bojovali všichni jako lvi. Proto jim všem patří můj velký dík, že přišli, hráli a vyhráli.

Na druhou stranu mě samozřejmě mrzí, že měly zmijozelské odrážečky technické problémy s mířidly, doufám, že příští zápas už bude bez takových problémů. Zápas by určitě vypadal jinak, kdyby kouzelníky ta technika nemohla přemoci.

Jsem také ráda, že se přihodila situace, kdy musel začít Zmijozel na střeleckém postu taktizovat a my pak taky, abychom si udrželi náš náskok. To pro mně byla změna a taková zátěžová zkouška, zda zvládnu ty naše střelce strategicky prostřídat. Hráli jsme totiž ‚jen‘ v desíti lidech, ale jak se ukázalo, tak ani proti tomuto silnému soupeři to až tak moc nevadilo.

Ještě jednou díky Zmijozelu za napínavou hru, bránili se statečně.

Co mi na letošních zápasech vadí, je to, že se začíná tak pozdě. Aby byla možnost potvrdit zápas až v době 9:15 až 9:45 (při nejhorším) a začátek tak zahájit v 9:50, je pro mě ztráta času. Jestli má být oficiální začátek v 9:30, předpokládala bych, že se možnost potvrzení otevře v 9:00 a uzavře nejpozději v 9:25, aby se opravdu začalo nejpozději v těch oficiálních 9:30.

Minimálně pro náš tým, ale ohlasy byly i jinde – je to prostě ztráta času, zabité dopoledne, protože zápas začne před desátou. Na předchozí start v 9:00 si nemohu stěžovat. Nemyslím si totiž, že když už někdo ten famfrpál tady ‚hraje aktivně‘, tak by mu ublížilo, kdyby prostě 3x v jednom či dvou měsících vstal v sobotu namísto v 9 už v 8 hodin ráno.

Jestliže se průměrná hrací doba pohybuje okolo hodiny nebo dvou, tak doba 9-11 je o dost lepší než 10-12 (to už často prudí některé kouzelníky mudlové). To je aktuálně to, co bych zavedla zase zpátky.
No a samozřejmě vychytat pár těch technických vroubků, které se při zápasech objevují.“

Děkujeme kapitánkám za komentář! Doufáme, že i Vám se, milí čtenáři a fanoušci, sobotní zápas líbil, a těšíme se na Vás na tom posledním v letošní sezóně! Provede Vás jím Nebelbrach Mechacha.

Pro Denní věštec výjimečně ze sportovní židle
Niane z Libelusie

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Komentáře

  1. Jako bych tam byla! – Příjemná změna z pera šéfky DV. Šťavnatá náhrada obvyklé statistiky.
    +vystřihuje si článek z novin+

  2. Povedené seznámení s dějem – Souhlasím s madam Belatris, článek tak čtivý a detailní, že jsem prožila zápas dvakrát i bez obraceče času. Děkuji, madam Niane, teď znám i detaily, které mi při soustředění před obručemi unikly! +pochvaluje si seznámení s dějem na hřišti i v tribunách+

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *