Letem světem s C.A. PARTem I.

| Vydáno:
Jak už je milou tradicí pro čas prázdnin, do Prasinek opět zavítala Cestovní Agentura PART, jejíž spolupráce s naší školou se datuje už od 9. července roku 2009. V posledním zimním období přišla tato renomovaná cestovní agentura poprvé s nabídkou zimních zájezdů. Kdo by ale čekal, že i v letních zájezdech nastanou změny a nabídka dovolených se rozšíří o další zajímavé a dosud neokoukané lokality? Pojďme si v sérii článků na téma dovolené s touto agenturou připomenout, kam všude jsme mohli poslední roky jezdit na odpočinek a kam se podíváme úplně poprvé.

Než si povíme něco přímo o výletech, dovolte mi úvodem malou statistickou vsuvku. Když jsem si šla najít místo, kam bych se letos chtěla podívat, zaujala mě otázka, kolik lidí je vlastně na dovolené přihlášeno a jak je chuť odpočinout si od našeho překrásného hradu rozvrstvena mezi jednotlivé barvy obyvatel. V tuto chvíli (18. července) je u C.A. PARTa zapsáno celkem 99 lidí, což je přibližně čtvrtina aktuálně přítomného hradního obyvatelstva. Z přihlášených je odpočinku chtivých 17 havraspárských (29 % členů koleje), 15 mrzimorských (22 % členů koleje), 23 nebelvírských (připočten i kolejní duch Phosgen; 34 % členů koleje) a 19 zmijozelských studentů (41 % členů koleje), dále 25 dospělých čarodějů (36 % z celkového počtu), z toho 17 profesorů, 5 zaměstnanců školy a 3 obyvatelé Prasinek. Pro ty, kdo mají raději čísla v obrázku, přikládám graf.

Podle aktuálních seznamů se zdá, že jak poměrně dost profesorů, tak nemálo studentů z každé koleje (především zelení a červení) si potřebuje po náročném roce plném učení a soutěžení všeho druhu odpočinout někde daleko za hradními zdmi. Finance v tom, zdá se, nehrají příliš roli, jsme ochotní za svůj výlet zaplatit nejen galeon, ale klidně i dva a ještě riskovat vlastní krk. Není divu, že se k nám agentura PART vrací, vždyť za dnešní sezonu si z hradu odnese pravděpodobně víc než 109 galeonů, pokud se zaplní i zbývajících 11 volných míst. Jak se ale říká, dobré zážitky a vzpomínky na prožitá dobrodružství jsou k nezaplacení! Dost tedy čísel a statistik, pojďme si říct něco více o samotných dovolených.

1. Po stopách Baby Jagy

Již brzy se nám vrátí první skupinka cestovatelů, kterým dovolená trvá od 13. do 19. července. Desítka statečných se nebála vydat se na celý týden do okolí Ztrouchnivělého Dolu, kde v hlubokých temných lesích stojí (nebo možná někdy i kráčí) chaloupka na muří noze, patřící jedné z nejproslulejších čarodějnic.

Baba Jaga, věčná a přeslavná ve své ošklivosti a chuti na pěkně vykrmené lidské masíčko – kdo by ji neznal alespoň z doslechu? Dá se říci, že tato ježibaba je prototypem všeho, co by správná ježibaba měla být. Je excentrická a má osobitý smysl pro architekturu, jak dokládá její chaloupka na muří noze obklopená plotem z lidských hnátů, kostí a zubů. Okolí chaloupky za tmavé noci ozařují žhnoucí oči lebek usazených na plotě, aby tak ukázaly nebohým zbloudilcům, že Baba Jaga je vždy připravená a ochotná pohostit nového návštěvníka. Je velmi společenská, o čemž svědčí jak její hostitelské nadšení (uznejte, kdo by vám tak dobrosrdečně nabízel ty nejlepší a nejchutnější perníčky a čaj slazený přímo horou medu?), tak její časté výlety v hmoždíři, protože dáma takového věhlasu rozhodně nebude létat na koštěti jako kdejaká čarodějnická fuchtle bez špetky síly na odrážení se pořádnou palicí. Navíc, čarodějnice přece nemůže zůstat bez čerstvých drbů ani den, je třeba si udržovat přehled!
Že máme co dělat s osobou výjimečného vzhledu i charakteru, to nám dokazuje její nestárnoucí stařecká tvář, opravdu fenomenálně pevné železné zuby (co by za takové dali někteří z mudlů, jimž stále vypadává jejich umělá protéza) a rozsáhlé vědomosti, neboť Baba Jaga má jako správné kápo pod palcem většinu příšerek i zvěře v okolních lesích, zná mnohá kouzla, je sečtělá a nebojí se své znalosti použít. V blízkosti Baby Jagy obvykle spatříme kocoura, který na návštěvy velmi často vrčí, a psa, který by si rád z návštěvy také utrhl, stejně jako jeho panička, nějaké pěkné sousto. Baba Jaga miluje vzácné rostliny – je jedinou majitelkou břízy švihalky, která jí vhodně umístěná v blízkosti chaloupky slouží jako jakýsi bezpečnostní mechanismus k ochraně obydlí.
Nezbývá než doufat, že se nám naše desítka statečných vrátí živá a nepříliš vykrmená (přeci jen, podzim a famfrpálová sezóna nejsou nikterak daleko) a že na putování po stopách Baby Jagy budou při pohledu na svůj suvenýr, chaloupku na muří noze, vzpomínat jen a jen v dobrém.

2. Ramsesův orienťák

Ramsesův orienťák, který proběhne od 20. do 26. července, je jednou z nově zavedených dovolených, nikdo na hradě zatím netuší, co zde na něj číhá. Průvodní text k zájezdu je však poměrně výmluvný, podle všeho to bude výlet plný adrenalinu, běhu tmavými chodbami, výkřiků zoufalství, dušení se tisíciletým prachem a pohledů do očí živé minulosti, pakliže při hledání cesty ven narazíte na některou z přítomných mumií, slídících po stopách narušitelů.

A to rozhodně není vše. Faraon Ramesse II., po kterém nese jméno tento zájezd, nebyl Ramesse II. Veliký jen pro svou výšku! Byl to skvělý taktik, válečník, kouzelník i konstruktér, což se zrcadlí i v jeho pyramidě, kam návštěvníci tohoto zájezdu zavítají. I ty nejstrašidelnější domy na poutích jsou proti tomu skutečně jen hračkou pro batolata! Nač ale zdlouhavé popisy, podívejte se sami, jak se v myšlenkách konstruktéra Ramsese odrazilo jeho rodné jméno. Napoví vám, co můžete od zájezdu čekat.

Největší panovník egyptských dějin vám skrze své dílo nedovolí odnést si z tohoto zájezdu suvenýr jen tak, budete se muset opravdu hodně snažit nejen projít k cíli, ale především přežít až do doby odjezdu. Sice nevíme, jaký suvenýr si na konci odnesete, ale doporučuji obří zásobu léčivých lektvarů a bezoárů.

3. Bermudské blaho

V době od 27. července do 2. srpna se koná zájezd do oblasti Bermudského trojúhelníku, což, jak avizuje letáček, je místo zcela vhodné pro nejrůznější exoty, nespolečenské čaroděje a snílky toužící po opravdu vydatném odpočinku kdesi v úkrytu. Do této lokality se letos jede poprvé, na hradní obyvatele tak čeká další neokoukaný výlet. Oblast je známá svou divokou magií, kvůli které přestávají fungovat přístroje (dokonce i kouzelnické kompasy a astroláby), podmořským neoficiálním „muzeem“ vraků, ztracených věcí a dávno zapomenutých pokladů a zvláštní atmosférou jakési pochmurnosti.

Na této dovolené si můžete sami vybrat, co budete dělat. Koupat se jen tak v moři? Potápět se a hledat na dně neprozkoumaný podivuhodný svět? Obdivovat krásu nalezených pokladů? Opalovat se v záři slunce? Při pomyslném srovnání se zájezdem k Merlinovu moři tu lze možná najít větší soukromí, hlubší ponory, chladnější vodu a nečekaná překvapení, která na čaroděje čekají za každým z řasami a korály porostlých vraků. A co my víme, třeba se vám tu tak zalíbí, že se budete chtít stát stálým exponátem v této podivuhodné sbírce ztracených a zapomenutých krás.

To je z červencových dovolených od CAPARTa vše. Než se znovu přihlásím s informacemi o těch srpnových, nezbývá mi než popřát všem, kdo poputují do výše zmíněných lokalit, aby si to tam užili a aby se nám ve zdraví vrátili!

Pro Denní věštec
Nerys Heliabel Ghostfieldová

Komentáře

  1. – Krása! Vtipné, svěží, ani chvíli jsem se při čtení nenudila – naopak, báječně jsem se bavila! 🙂

  2. – Moc pěkný článek slečno. Je napsaný velmi čtivou formou a pobavil mě i poučil.

  3. – Moc vám děkuji, je to ta nejlepší odměna, když člověk ví, že jste se u čtení bavili. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *