Sedmero rad jak uspět v konkurzu na profesory

| Vydáno:
V uplynulých dnech byl na Ministerstvu kouzel vypsán konkurz na nové profesory pro školní rok Zima 2015. Následující článek si klade za cíl poskytnout všem zájemcům, kteří o přihlášení uvažují, několik rad, jejichž dodržováním mohou své šance v konkurzu zvýšit.

Rada první: Splňujte požadavky!
Požadavek zkoušky OVCE, popřípadě zkušenosti s výukou na naší škole (popřípadě alespoň dvou složených zkoušek CKÚ) je absolutní nutností, přes níž bradavický expres nejede. Nepochybuji o tom, že se pedagogické talenty skrývají i u studentů nižších ročníků, přesto však v těchto případech nemůžu poradit nic jiného než pilné studium a potřebnou míru trpělivosti.

Rada druhá: Buďte aktivní!
Pamatuji si vaše jméno z předchozího působení na Hogwarts? Byli jste aktivní v koleji, umísťovali jste se vysoko v žebříčku bodování, nebo jste byli na škole vidět z nějakého jiného důvodu? Plus pro vás!
(Mezi „jiný důvod“ nepatří nejrůznější skandály, aféry a podvody, které naopak vaši šanci k přijetí mezi profesory snižují. Rovněž budu ve střehu před notorickými odhlašovači předmětů: člověk, který nedokáže po celý školní rok udržet tempo, jež na jeho začátku nasadil, sice může být pro kolej v konečném důsledku značným bodovým přínosem, nicméně tady jsme v jiné situaci – a já za něj rozhodně nechci opravovat závěrečné eseje a uzavírat vysvědčení.)
Mým cílem je přijmout činorodého profesora, který využije co nejvíce prostoru pro aktivitu, který funkce nabízí – a kterého je požehnaně. Uchazeč s jedinou třídou, jež neaspiruje na vyšší ročníky, na semináře, na vypisování soutěží… mě zkrátka nejspíše nepřesvědčí.

Rada třetí: Zaujměte předmětem!
Výběr předmětu (či předmětů) rozhodně nelze podceňovat, je jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují konečný úspěch či neúspěch v konkurzu. Můžete přijít s vlastním originálním předmětem, jenž na naší škole chybí a hodí se sem, stejně tak se ale můžete pokusit obnovit předmět, který už se delší dobu neučí. Zájemcům prozrazuji, že v současné době jsou volné i dva tradiční předměty z HP knih: pokud byste pošilhávali tímto směrem, není nic snadnějšího než mi zaslat sovu a informovat se, o jaké z nich se jedná.
V každém případě by vybrané předměty měly být z pole vašeho zájmu, měli byste k nim mít vztah, měli byste přednášené látce rozumět a vědět o ní víc, než kolik studentům sdělíte ve výkladu.

Rada čtvrtá: Nechte si záležet na formě!
I nejoriginálnější nápad na předmět může být totálně zazděn nekvalitním zpracováním. I z průměrného nápadu na předmět lze ale na druhou stranu vybrousit opravdový skvost: myslete na to a věnujte pozornost také formální stránce zasílaných materiálů. Pokud máte problém s pravopisem, požádejte někoho o korekturu vašich textů. Také třeba přidejte do výkladu popis akce, oživte ho vhodnými obrázky, zamyslete se nad formátováním textu,… zkrátka si s ukázkovými výklady vyhrajte.
(Chcete-li mít jistotu, že uvidím výklad takový, jaký mi ho pošlete, použijte na pergameny před odesláním převodové kouzlo *PDF*.)
Nezapomeňte ale, že než budete povýšeni do stavu profesora, budete muset dodat dalších šest výkladů, které budou ve stejné kvalitě jako ony dva ukázkové.

Rada pátá: Úkoly zadávejte s rozmyslem!
Co si budeme povídat, právě přes zadání úkolů obvykle studenti vnímají předmět nejintenzivněji. Dbejte tedy na to, aby byly vaše úkoly vždy splnitelné, přiměřené (o jejich doporučené délce se dočtete i ve Školním řádu), užitečné – a aby studenty bavilo je vypracovávat. Držte se, pokud možno, zlaté střední cesty: cílem výuky na naší škole není dopřávat studentům body zadarmo, ale ani je demotivovat neúměrnými požadavky.

Rada šestá: Neprošvihněte termín!
Konkurz trvá do třetího srpna, ani o vteřinu déle. Pokud mi externí sovinec zahlásí datum příletu sovy jako čtvrtého srpna 00.05, budete mít zkrátka smůlu, i kdyby důvody jejího opoždění byly jakékoli. Doporučuji tedy přihlášky zasílat s rezervou až několika dní – rozhodně u mě budete mít malé bezvýznamné plus za to, že mi umožníte rozvrhnout si procházení požadovaných materiálů do delšího časového horizontu.

Rada sedmá: Nezapomeňte, že nejde o život!
I kdyby pro vás konkurz z jakéhokoli důvodu dopadl neúspěšně, vězte, že je velmi pravděpodobné, že bude do půl roku vypsán další, kde se z předchozích chyb budete moci poučit. Ani pro aktuální rok však nemáte cestu k aktivnímu podílu na hradní výuce zcela uzavřenou: vždyť už zkouška OVCE vám zaručuje možnost tmavě fialového hábitu, se kterým můžete každý termín usedat za katedru seminářů, což je velmi dobrá průprava pro vedení tříd řádné výuky.

Všem zájemcům přeji mnoho inspirativních nápadů a těším se na jejich přihlášky.

Pro Denní věštec

Filius Orionis

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *