Rozhovor s Mintakou Orionis

| Vydáno:
Milí čtenáři!

Dnes zabrousím do pro mě neznámých vod a předložím Vám rozhovor. Rozhovor s Osobností Hogwarts, mimořádnou profesorkou a mimořádnou ženou. Není jí nikdo jiný než Mintaka Orionis!


O Mintace Orionis se dá říct mnoho věcí, protože jich mnoho vykonala. Ale na to by nám zřejmě nestačily ani dva články a tolik prostoru nemáme. Myslím, že na úvod mohu říct jen jednu věc, Mintaku Orionis jsem potkala jako nováček v nebelvírské koleji a už tehdy jsem viděla, že věci, na kterých jí záleží, bere velmi vážně. Vážím si ji pro mnoho věcí a je pro mě člověkem, bez kterého si náš hrad nějak neumím představit. Její setrvání na hradě proto bylo jednou z věcí, na které jsem se ptala.

Bilkis Blight: Dobrý den, než přistoupíme k našemu rozhovoru, dovolte mi, abych Vám jménem Denního věštce pogratulovala k nové životní roli. Ať se Vám i Vašemu dítěti jen daří!

Mintaka Orionis: Mnohokrát děkuji!

Bilkis Blight: Vzhledem k Vaší nové životní roli jste se rozhodla opustit místo inspektorky výuky, což úplně chápu. Ale na hradě jste strávila spoustu času, ať už jako studentka, nebo jako profesorka a inspektorka. Bylo pro Vás rozhodování o tom, co dál, složité?

Mintaka Orionis: Zatím hrad neopouštím, takže pro mě rozhodování složité nebylo ani trochu. Jedná se o uvážené rozhodnutí, které jsem na patřičných místech oznámila několik měsíců předem. Pro mě opravdu nebylo těžké volit mezi tím, jestli chci dělat něco dobře (v rámci stávajících možností), nebo špatně…

Bilkis Blight: Úplně Vás chápu a mám radost, že nadále zůstáváte. – usměje se – Doufám, že Vaše aktivita na hradě, kterou jste v posledních měsících již omezila, bude nějakým způsobem pokračovat, ale nemohu se nezeptat na jednu palčivou otázku. Jste profesorka poměrně velkého počtu předmětů. Hodláte nadále učit, a pokud ano, zachováte všechny své předměty?

Mintaka Orionis: Učit v nadcházejícím školním roce hodlám, co bude dál do budoucnosti zatím neřeším, to ukáže čas. A u mých vyučovaných předmětů změna nastane. Jednoho klasického předmětu se určitě vzdám, už to řeším s inspektorem výuky a ten zase na dalších místech. Další kroky zatím zvažuji, ale radikální úbytek předmětů letos ještě neplánuji.

Bilkis Blight: Jsem ráda, že budete ve výuce pokračovat, mám v tom jaksi i osobní zájem. Vaše předměty mohou být náročné, zvláště některé a zvláště ve vyšších ročnících. Nebylo by jednodušší na pár let prostě otevřít jen první ročníky, kde je výuka ještě poměrně v začátcích?

Mintaka Orionis: No, to je váš studentský pohled na věc. – zasměje se – Můj profesorský pohled je takový, že je daleko jednodušší učit dva studenty v pátém ročníku než 20 studentů v ročníku prvním. Taky už víte, co od nich čekat a víte, že mají o předmět skutečně zájem. To je pak úplně jiná práce – aspoň pro mě. Takže kdybych uvažovala tímto směrem, pak bych spíše nějaký rok neotevřela první ročníky, ale vyšší rozhodně ano.

Bilkis Blight: Asi byste nám nechtěla říct, který předmět přesně opouštíte, že?

Bilkis Blight: Já si to myslela, pojďme raději dál. – zasměje se

Bilkis Blight: Z úst vedení školy jsme mnohokrát slyšeli chválu na Vaši práci, na to, jak jste vyřešila problémy s hodnocením úkolů v termínech, jak dobře se s Vámi pracovalo, z pohledu studenta mohu říct, že ve výuce opravdu vše běželo jak na drátkách. Tohle všechno víme, ale mohla byste našim čtenářům přiblížit, jak jste se vlastně při této práci cítila Vy sama?

Mintaka Orionis: Jak jsem se cítila? To se těžko popisuje, protože ono se to nezdá, ale ona je v tom postu i jistá dávka bezmoci. A člověk musí umět být hlavně diplomat. Takže to byla zajímavá zkušenost v tomhle směru, ale vše běželo tak, jak jsem si dopředu myslela, že poběží. Naivní už dávno opravdu nejsem. – pousměje se

Bilkis Blight: Nový inspektor výuky je již znám, stal se jím Váš bratr Filius. Co na tuto volbu říkáte z pozice člověka, který držel funkci předtím? A co na to říkáte z pozice jeho sestry?

Mintaka Orionis: Víte, když mi zmizel inspektorský admin, tak jsem se cítila přesně jako v pohádce Nesmrtelná teta. Něco ve smyslu „to se mi ale ulevilo“. – usměje se – Objektivně jsem ráda, že tu pozici převzal právě Filius, to je pro mě záruka toho, že se výuka bude ubírat směrem, který je mi blízký. A jako sestra říkám: „Cha chááá!“

Bilkis Blight: Úplně rozumím, břímě zodpovědnosti je těžké. A určitě to bylo snazší díky tomu, že víte, co od bratra očekávat. Vaše sesterská reakce mě upřímně rozesmála. Jestli ještě mohu otázku na závěr, myslíte si, že to budou mít profesoři s Vaším bratrem lehčí, těžší, nebo srovnatelné s Vaším působením?

Mintaka Orionis: Já si myslím, že to bude hodně srovnatelné. Ale samozřejmě platí, že nové koště dobře mete. – pousměje se – A já už jsem poslední měsíce metla tak trochu z posledního. – zasměje se

Bilkis Blight: pousměje se nad poslední odpovědí – Děkuji Vám za rozhovor!

Pro Denní věštec
Bilkis Blight

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *