Letem světem s C.A. PARTem II.

| Vydáno:
Ani jsme se nenadáli a prázdniny se nám překulily do své druhé poloviny. V druhé části série článků na téma dovolených s Cestovní Agenturou PART bych vás ráda seznámila s dalšími několika zajímavými lokalitami, přesněji s těmi, na které jsme se mohli vydat v prvních srpnových dnech.


Na úvod jsem vás chtěla seznámit s dvěma suvenýry, které si cestovatelé přivezli z letos nově pořádaných dovolených, ale nakonec se zdá, že jediný suvenýr, který prozatím úspěšně docestoval až na náš hrad, je slušivý Suvenýr z Egypta, který si dovezli přeživší z Ramsesova orienťáku. Tato pokrývka hlavy vás v horku ochrání před žhavým sluncem a těm s málo bohatou kšticí vrátí důstojnost. Bermudské blaho nakonec dostálo své pověsti a suvenýr z této oblasti je zatím (v době, kdy píši tento článek; pozn. red.) kdesi ztracený, což mi potvrdila i jedna z navrátivších se cestovatelek. Snad vás s ním tedy seznámím příště. Nyní se pojďme podívat, co přináší začátek srpna v CAPARTovi.

4. Hon na olgoje chorchoje (1. TŘÍDA)

Naprosto nečekaným, nově zavedeným trhákem letošní sezóny je jistě prvotřídní Hon na olgoje chorchoje, který trvá rovné tři týdny a koná se v době od 1. do 22. srpna. Spíš než o dovolenou se však jedná o dobrodružnou expedici, jejímž cílem je, jak už sám název napovídá, nalezení olgoje chorchoje. Úspěch není zaručen, přežití výpravy také ne. Věřte tomu nebo ne, i tak se našlo rovných deset nadšenců, kteří se dobrovolně za cenu 2 galeonů vystavují náročným podmínkám – pobytu v nadmořské výšce často nad 1000 metrů, suchému, dráždivému větru, mořské nemoci z levitujících kolébek, které jim budou sloužit za ubytování, písku ve vlasech, písku v očích, písku v nose i ústech, písku všude po těle i všude kolem. Ačkoliv je poušť Gobi jednou z nejrozlehlejších pouštních oblastí, naši dobrodruzi mají vlastně štěstí, že pátrají po olgoji, protože els, jak písečné duny nazývají Mongolové, se rozkládají pouze na třech procentech gobijské pouště, a přesně v těchto dunách olgoj chorchoj žije.

Olgoj chorchoj, jehož jméno znamená „střevu podobný červ“, je velký, žížale podobný červ, který má po těle rozesety tmavé tečky, snad by to mohly být jedové kanálky. Trávením všeho živého je ostatně mezi Mongoly proslulý a těší se opravdu vynikající pověsti hrůzostrašného zabijáka číhajícího v písku. Nebudu vás zde unavovat sáhodlouhým výkladem, co že je olgoj chorchoj vlastně zač – věřím, že všichni dobře víte, že olgoj se na červa pohybuje atypickým „hadím způsobem“ ze strany do strany, ne kupředu a vzad, že se umí nafukovat, měnit barvy, že dokáže otrávit člověka na vzdálenost několika metrů, že jeho přítomnost prozradí pohyb písku, dokud z něj nevystrčí část těla… Ale věděli jste, proč to dělá? Proč se i přes svou jedovatost snaží aktivně vyhledávat během dvou měsíců v roce (ke smůle našich dobrodruhů to bývají nejteplejší měsíce v roce – červen a červenec) přítomnost živých organismů a, dle nejnovějších výzkumů, cokoliv, co září žlutou barvou? Ne? Vězte tedy, že vedoucím expedice je známý magizoolog Paddy Podivák, který nedávno přišel s ohromujícím vysvětlením olgojova chování. Pan Podivák tvrdí:

„Olgoj chorchoj je zkrátka osamělý po deseti měsících strávených pod zemí, touží po čemkoliv živém, k čemu by se mohl přitulit, je fascinovaný západy slunce, a přitom pod zemí nemá možnost spatřit barvu zlatavých paprsků ani pocítit jejich teplo. Vrhá se pak nadšeně po všem živém i zlatavém s nadšením hravého štěněte, oproti štěněti má ale tu nevýhodu, že je bohužel prudce jedovatý a v rozrušení vyvrhuje i kapičky jedu do vzdálenosti několika metrů, což si on sám neuvědomuje. A tak hledá společníka, chce si hrát… a jeho hračky umírají a mizí rozleptané jeho jedem. To pro něj musí být hrozné, ani se nelze divit, že se po marném hledání zase uloží ke spánku v temném moři písku…“

Ověřila jsem si při odjezdu, že většina našich statečných lovců odjela v jiných barvách než ve žluté, snad se nám jich tedy alespoň několik ve zdraví vrátí i se slibovanou odměnou – na speciální suvenýr vyrobený ve spolupráci s agenturou Sorciers sans frontières jsem opravdu velmi zvědavá!

5. Merlinovo moře

Oproti předchozí poněkud dlouhé a náročné dovolené je výlet k Merlinovu moři balzámem pro tělo i duši. Zájezd se koná v době od 2. do 8. srpna a na vás zde čeká naprostý komfort – ubytování v čtyřhvězdičkovém hotelu Merlin****, vyžití na pláži i v moři, spousta slunce, chladivé pití a nevyčerpatelná zásoba možností, jak si prázdniny doopravdy užít.

Záleží jen a pouze na vás, zda si budete chtít zalenošit na lehátku a vstřebávat kouzelnou atmosféru tohoto čistě kouzelnického letoviska, zda se vydáte na pláž sbírat škeble a mušličky různých barev a tvarů či zda zavítáte na moře a užijete si jeho podivuhodnou nabídku zážitků. Na očarovaných vlnách můžete surfovat od rána do noci, můžete se potápět a obdivovat skvosty podvodní říše vytvořené vodními lidmi. K divům kouzelnického světa patří především starobylé chrámy, perleťové jeskyně, úžasné korálové sochy, nejrůznější druhy ryb a živočichů včetně těch kouzelných. Naprosto unikátní je pak představení, kde vám za zpěvu mořských panen zatančí své břišní tance světélkující medúzy.

Není lepší místo, kde byste mohli načerpat energii do nového školního roku. Jediné, na co si musíte dávat pozor, jsou nečekaně se objevující žraločí ploutve!

6. Divoký západ

Zájezd na Divoký západ se koná v době od 4. do 10. srpna a čeká zde na vás vše, co byste si mohli přát, pokud toužíte po klidu rozlehlých plání, po uklidňujícím rytmu jízdy či letu na koňském hřbetu, po občasném vzrušení, když do místního saloonu vejde nějaký ten padouch s pouzdrem na hůlku proklatě nízko a s plány na neplechu proklatě vysokými.

Jako správný „šerif“ a kovboj v jednom dostanete na hlavu slušivý klobouk a pak začne to hlavní – jízda na koni a sžití se s chodem westernového magiměstečka. Podle schopností, které v první den svého pobytu prokážete, dostanete svého koně, někteří koně okřídleného, jiní koně klasického, šušká se i něco o dřevěném houpacím oslu s polstrovaným sedlem pro ty, kteří by se zatím v blízkosti živých koní necítili jistě a nezvládali péči o ně. Po zbytek dovolené pak budete vyjíždět do krajiny, nasávat ducha přírody z vonící země, větru i oblaků plujících po nebi, hrdlo si svlažíte v saloonu, koupel si dopřejete v dřevěných neckách, ale to vše až poté, co se postaráte, aby byl váš věrný kůň v čisté stáji správně nakrmený a vyhřebelcovaný. Zažijete zkrátka opravdové dobrodružství, které vám připomene, že nejen kouzly živ je čaroděj!

Za několik dnů nás čeká poslední z nových dovolených, Druidské putování, jehož se sama účastním. Těšte se tedy, se zbylými dovolenými a snad i s dojmy z té vlastní vás seznámím v dalším z článků na téma zájezdů s CAPARTem.

Pro Denní věštec
Nerys Heliabel Ghostfieldová

Komentáře

  1. 🙂 – Moc pěkný článek.
    Jen bych ráda dodala, že předmět z Egypta má kromě vrchní části (pro mě zcela nepochopitelně) i část spodní – např. na mé postavičce ho uvidíte – je to taková jakoby žlutobílá „záclonka“ za nohama. A musím říct, že vůbec nechápu, co tam dělá, protože se mi právě objeví jen když si nasadím tu masku.

  2. – Espe, moc děkuju za doplnění informací! Máš pravdu, kolem tvých nohou to vypadá jako lehká sukénka či jakási „aura“, která se sama o sobě u suvenýru neukazuje, jen když si jej obléknete. Že by šlo o jakýsi pozůstatek z pavučinových vláken, která jste při orienťáku na sebe nasbírali? – podivuje se – Možná, že přední část suvenýru, z které by zadní část mohla pocházet a hlavně na kterou by mohla navazovat, ještě někde cestuje podobně jako suvenýr z Bermud?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *