Cestování po mudlovsku

| Vydáno:
Je až s podivem, jak se mezi kouzelníky zvyšuje zájem o cestování po mudlovském způsobu. Že je někdo schopen dobrovolně vyměnit přemísťování a přenášedla za mudlovské dopravní prostředky s podivnými názvy. Vzdát se kouzel a udělat ze sebe mudlu se pomalu stává stejně oblíbeným sportem jako třeba famfrpál. Ale na co obzvlášť u cestování nezapomenout?

Pokud patříte mezi tu část rodiny, která není povinna samotnou dovolenou či jen obyčejný výlet zařizovat, jste šťastlivci. Mudlové si obyčejně libují ve složitosti, na každou věc mají deset tisíc podmínek, pravidel, a i když se sami ohánějí tabulkami a přesností, věřte, že stejně něco bude mít zpoždění, něco nebude vycházet a s trochou štěstí budete v nějaké zácpě/frontě jen deset minut.

Jistě, teď se patrně ptáte – a kdo to vůbec dělá? Který kouzelník se všemi svými schopnostmi, cestovními agenturami v čele s C.A.Partem se odhodlá k něčemu takovému? Někdo tvrdí, že je v tom přeci jen určitá dávka adrenalinu. Čarodějové nejsou zvyklí na nudu, vypovídá o tom už fakt, kolik kouzelníků studuje či studovalo na mudlovských školách. Další lidé tvrdí, že jsme prostě šílenci.

Prvním kritickým bodem je balení. S cestováním jsou spojeny názory, že když po mudlovsku, tak po mudlovsku. Žádná kouzla od začátku až do konce. Ano, ani jedno balící kouzlo či nafukovací kufr. Budete postaveni před těžká rozhodování – jakou knihu vzít a kterou nechat doma. Co s oblečením, a jestli je v těch „teplých“ oblastech skutečně horko. (Poznámka: Mudlové to neříkají často, ale i u moře na jihu můžete zmoknout. A deštník se nikde neztratí.)

Když konečně dobalíte, proklejete Merlina (případně vaše vlastní bohy), přežijete cestovní horečku, nervozitu, čeká vás cesta. Dlouhá a únavná, nehledě na vybraný dopravní prostředek. Vždy to bude dlouhé. Tak dlouhé, že se budete divit, jak někdo jako mudla vůbec může přežít. Tolik času, který tráví cestováním a chozením, a přitom by se dal využít mnohem lépe, například prokrastinací.

Přežít cestu, stres a nervozitu se ale vyplatí. Ve většině případů to stojí za to (nebo vám to alespoň v porovnání s cestovním prostředkem tak připadá). Pravda, musíte zapomenout na kouzla, protože na jejich používání v turistických destinacích platí přísné zákony, a i když se tu a tam nějaké světlé místo najde, pak by to přeci jen nebyla ta správná dovolená po mudlovsku, že?

Podle oficiálních statistik se nejvíce kouzelníků vydává k moři. Jiní ale našli zalíbení v horách, patrně kvůli většímu klidu od mudlů i samotného kouzelnického světa. Přesto se najdou rady, které platí na každém mudlovském místě, bez ohledu na nadmořskou výšku, podnebí a počasí či počet lidí.

Nějakým záhadným způsobem se totiž v mudlovském světě vyskytují i jiní živočichové. Možná je naši cíleně pojídají či si jich nevšímají. Ale co pak člověk u cestování objeví podivné zvěře! Nicméně se hodí podotknout, že rackové přízvisko chechtaví nezískali jen tak náhodou a avada je skutečně nápadná kletba. Dokonce se ani nesmějí vám, pokud to chcete brát nějak osobně.

Mudlové mají ještě další zvláštnost. Nazývají to elektřinou. Pokud ohledně ní uvidíte nějaké varování, berte ho vážně, i když těch tisíc předchozích bylo naprosto zbytečných. Je to podivné, zabíjí to – i když na to v mudlovské škole občas zapomínají a místo toho do vás chtějí nacpat něco o polaritě, plus a mínus a podivných obvodech. Nicméně ani fakt, že si na to nějak zvyknete, vás u cestování nezachrání. Protože ty podivné zástrčky, které připomínají obličeje, vypadají na různých místech různě. Asi si tu někdo dělal sbírku smajlíků…

A pak – jazyky. Všude se mluví jinak, to i v našem kouzelnickém světě. Jenže zatímco to u nás vyřeší oboustranné překladatelské kouzlo, u mudlů to nejde. Zkusili jste ho někdy použít jen jednou stranou? Pak patrně víte, o čem mluvím. Nespolehlivost, občasná mýlka, která může vést k obdržení facky (v tom lepším případě, o těch horších si můžete přečíst v černé kronice Ministerského zpravodaje).

Samozřejmě, že cestování po mudlovsku může být zábavné a fajn. Místa spojená s kouzelnickým světem, jako například některé památky, spatříte v novém, nepoznaném pohledu. Podivným oblečením na sebe upoutáte pozornost a budete na okamžik středem celého vesmíru pro několik lidí okolo. Po příjezdu domů si budete vážit i vaší staré porouchané Komety, která lítá maximálně deset kilometrů v hodině. Po několika turbulencích v letadle se zbavíte špatného pocitu od žaludku při přemísťování. A mudly nebudete chápat ještě více. Někdy se totiž tváří jako nový živočišný druh.

Pro Denní věštec

Mariella de Nebe

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *