Kdo zazáří v září?

| Vydáno:
Je to už měsíc, co se hradní brány otevřely nováčkům. Někteří už se aklimatizovali, jiní se na hradě ještě ani neukázali. Kolik z přijatých nováčků přežije léto a nasadí si začátkem školního roku Moudrý klobouk?

Ze zveřejněných žebříčků se dá celkem snadno vyčíst, že z dopisu o přijetí na naši školu čar a kouzel se mohlo radovat až 95 mladých studentů. Proč píši mohlo? Protože některé dopisy zřejmě zapadly mezi reklamu na lektvar na hubnutí Dr. Ann Orexiové a oznámení o výhře v Dračí loterii. Jak jinak si vysvětlit, že 18 studentů na hradní pozemky dosud nevkročilo?

Napadají mě jen tři (rozumné) možnosti – ztratil se dopis, ztratila se sova nebo se cestou ztratil nováček. Pokud si totiž dáte tu námahu a sepíšete esej dostatečně dlouhou a dobrou na to, abyste prošli výběrovým konáním, dá se přeci předpokládat, že o studium v Bradavicích zájem opravdu máte. Minimálně takový, že po obdržení dopisu do hradu aspoň nakouknete.

A tady se dostáváme k druhé kategorii – k přijatým studentům, kteří dopis obdrželi, do hradu se podívali, ale zřejmě očekávali něco jiného. 20 studentů hrad před měsícem navštívilo, poprocházelo se po něm a potom asi usoudilo, že to není nic pro ně, protože je od té doby nikdo neviděl (zmijozelský bazilišek s tím prý nemá nic společného). Možná, že jen odcestovali, ale spíše se přikláním k variantě, že došli k závěru, že chtějí radši studovat někde jinde a Moudrý klobouk si ani nenasadí.

Potom tu ale máme ty, kteří se na hradě objevují častěji – od těch, co svůj čas tráví ve Velké síni rozhovory nebo házením všeho možného i nemožného po ostatních obyvatelích, až po ty, co prolézají všechna zákoutí hradu v naději, že objeví něco nového a případně získají dalšího magíka do sbírky. U 28 z nich jsem vzhledem k jejich aktivitě silně přesvědčená, že se dožijí nejen zařazení do koleje, ale mnozí z nich vytrvají a nebudou figurovat na příštím seznamu poztrácených nováčků od Vicky Charmant. Dalších 20 sice není na hradě vidět tak často, ale i u nich to vypadá tak, že zájem o studium mají a musíme si počkat na školní rok, kdy se ukáže, kolik času a energie budou chtít a moci studiu a životě na hradě věnovat.

Zbývá už jen 9 studentů, u kterých si netroufám ani odhadovat, jak se rozhodnou a zachovají. I tak to ale vypadá, že přibližně polovina z 95 přijatých studentů neodpadne hned na začátku školního roku a koleje tak budou díky prázdninové selekci uchráněné od přívalu neaktivních členů.

Co přinese poprázdninová registrace můžeme jen hádat, v každém případě přejeme všem kolejím přísun aktivních a hlavně trvanlivých lososů, kteří vstoupí do dějin, ať už svým přínosem bodovým, finančním nebo jednoduše svou jedinečnou osobností.

Pro Denní věštec

Nazarea Cuthbert

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *