Kdo si hraje, nezlobí?

| Vydáno:
V období, kdy na naší škole neprobíhá výuka, se dá dělat velká spousta věcí. Například soutěže, aby si člověk vydělal na další ročník výuky. Nebo se dá jet na dovolenou s C.A.Partem. Mnozí se jistě zabaví na tradiční pouti v Prasinkách, kterou nám přiváží obr Koloděj a jeho tým. Ale jak si stojí hry v Prasinkách, které můžeme navštěvovat celý rok? Vydala jsem se to zjistit.


Dalo by se předpokládat, že se u heren v Prasinkách během prázdnin netrhnou dveře, ale opak je pravdou. Podle titulku článku bychom nejspíš byli odsouzeni ke zlobení, protože si příliš nehrajeme. Ani o prázdninách, kdy je na to dostatek času.

Předně je třeba říct, že žádné souhrnné statistiky z Prasinek neexistují. Pouze u Siláckého ringu a Čaroku existuje žebříček dvaceti nejlepších „hráčů“, U Dobyté věže se dají najít odehrané partie, jejich vítězové a poražení, v Malé herně u Čmouda najdeme jen několik posledních odehraných her (a data některých z nich se dají odvodit pouze podle získaných magíků), určovat pořadí podle průchodů Ďáblovou jámou je práce spíše pro sebevraha než pro obyčejnou redaktorku školních novin. Ale něco se mi přece jen zjistit podařilo.

Tradičně asi nejoblíbenějším místem, kde si užít volný čas, je Ďáblova jáma. Zde můžeme každý den, a možná každou jeho hodinu, potkat někoho, kdo s Ďáblem svádí urputný boj. Je to zcela pochopitelné, kromě magíků za úspěchy člověk může získat nejen fazolky, šémy, bylinky a přísady do lektvarů, ale také bombu hnojůvku nebo dokonce čokoládovou žabku. Mnozí starší studenti sem chodí i kvůli tomu – snaží se najít to, co ještě stále nenašli. A také samozřejmě plní magíky, které se dají splnit až během několika předlouhých let. Dělat statistiku průchodů v Ďáblově jámě jsem se ale neodvážila, na to by musel mít člověk hodně času. Navíc, jak zjistit, které průchody z těch tisíců se odehrály o prázdninách? Snad jen u nováčků se dá něco vysledovat. Počty průchodů se pohybují od nuly až po několik tisíc.

Poměrně oblíbeným místem, kde se dá o prázdninách zabít čas, je Silácký ring. Ani zde to ovšem není žádná sláva. Dvacítka nejlepších obsahuje 11 „dospělých“ (profesorů, zaměstnanců a obyvatel Prasinek) a 9 studentů, z nichž pouze jeden ještě nedosáhl 17 let. Dospělost zřejmě má své výhody. Na posledním místě se s 44 vítěznými souboji drží profesorka Amálka Zlatá a slečna Apaloosa Noysová. Vzhledem k tomu, že zde vlastně člověk nemusí nic dělat, je zvláštní, že se ring netěší takové oblibě, jaká by se dala očekávat. Mnoho studentů od 3. ročníku výš přirozeně dává přednost akčnějšímu Soubojovému klubu, nicméně můžeme vysledovat, že nováčci o prázdninách sice do ringu chodí, ale nedostávají se na vyšší pozice. Zřejmě ještě nejsou chroničtí nespavci jako mnoho starších obyvatel naší školy.

Čaroku je poměrně náročná disciplína a ne každý čaroku luštit umí, ani zde nováčci nefigurují v první dvacítce. Mladší 17 let jsou zde pouze 3 studenti. Nejvýše je Calwen Silvernose, která je v pátém ročníku a z celé školy vyluštila nejvíce čaroku. Žebříček se zde příliš nehýbe, ve velkém ho luští především starší studenti. Na nejnižším místě je Kim Sarah Reevesová se 144 úspěšně vyluštěnými tabulkami, což není tolik, aby tato hranice během prázdnin nemohla být pokořena. Ani zde se zřejmě o prázdninách moc lidí nezdržuje.

Malá herna u Čmouda, kam si můžeme zajít na partičku Řachavého Petra, také zrovna nepraská ve švech. Z toho, co můžeme najít přímo v herně, vyplývá, že za srpen (zjištěno dle magíků a dotazů) se odehrálo pouze 9 her, z toho 5 dvouher a 4 trojhry. Na prázdniny velmi nízká aktivita.

Zřejmě nejvíce opomíjenou hrou v Prasinkách jsou šachy, které můžeme hrát U Dobyté věže. Během prázdnin bylo dohráno pouze 6 partií. Ve třech z nich hrála Elissia Thalia Dragon, která po právu získala magíka Stratég. Ve dvou partiích můžeme najít Vicky Charmant, zbytek hráčů má na kontě jednu partii během prázdnin. Pouze 4 nováčci odehráli alespoň jednu partii šachu. Za celý letošní rok, tedy za rok 2014, bylo odehráno pouze 45 partií. Na tomto počtu má ovšem velký podíl to, že nebelvírská kolej pořádala během loňského školního roku (Léto 2014) vnitrokolejní akci, která mimo jiné zahrnovala i soutěž v šachu. V roce 2013 bylo za stejné období, tedy za leden až srpen, odehráno jen 33 partií šachu, což je o celých 12 partií méně než letos.

Původně měl být tento článek zamyšlením nad tím, jestli by se nehodilo nějakou další hru v Prasinkách přidat. Někdo by určitě řekl, že ano. Nicméně, oblíbenost her v Prasinkách se mezi studenty evidentně netěší zase až tak velké oblibě, aby stálo za to uvažovat o přidání nějaké další hry, kterou bychom mohli hrát. Nebo by možná nová hra přilákala do Prasinek více lidí, kdo ví? Když se ale člověk zadívá na dostupné žebříčky, dokáže poměrně s určitostí říci, kdo by se objevil na prvních příčkách v žebříčcích nových her, kdyby se nějaké objevily – valnou většinu míst v současných dostupných žebříčcích z Prasinek totiž okupují stále ti samí a v převážné většině dospělí lidé. Je otázkou, proč obyvatelé hradu netráví více času hraním her.

Pro Denní věštec
Bilkis Blight

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *