Letem světem s C.A. PARTem III.

| Vydáno:
Dnes si představíme poslední pětici letních dovolených, jež nám Cestovní Agentura Part nabízí. Je opravdu na co se těšit, neboť skrze tyto lokality obletíme takřka celý svět – od karibsky modravých moří přes tajemné lesy až po okouzlující japonské ostrovy. Ukážeme si také dva nové suvenýry, které spolu s nadšenými navrátilci dorazily na náš hrad.

S potěšením mohu konstatovat, že jen pár dnů po návratu cestovatelů z Bermud dorazil i jejich napjatě očekávaný suvenýr – Bermudský elementál. Tito vodní elementálkové jistě své majitele potěšili, kdo by odolal jejich rozvernému vzezření, skrze které je pořád cítit skrytá síla divoké vodní magie? Na chodbách hradu tak způsobují nejedno pozdvižení jak kalužemi, které po nich sem tam zůstávají, tak tím, jak kolem sebe šíří spršky čiré svěžesti. Co více si přát před začátkem školního roku?

7. Druidské putování

Druidské putování se konalo od 7. do 13. srpna v překrásně svěží přírodě Irska. Poznali jsme tu nejedno dávné místo, kde se dosud dochovaly zbytky posvátných kamenných kruhů, často vyšších než člověk, např. Ardgroom Outwards, Drombohilly, Kealkil či Uragh, bloudili jsme po širých zelených pastvinách i po tajuplných lesích. Za sebe mohu říci, že jsem si to náramně užila. Původně jsem vám chtěla o celé dovolené povyprávět mnohem důkladněji, ale po jejím prožití si jsem jistá, že si ji každý musí zkusit sám, protože převyprávění nikdy nemůže přenést kouzlo, které obnáší cesta sama. Kdyby ale někdo druidy neznal a dosud o nich neslyšel, řekněme si aspoň úplný základ.

Druidové bývali proslulými keltskými kněžími. Jejich název „druwides“ znamená „ti, kteří vidí dál“, z repertoáru jejich umu tak nemůžeme vynechat ani šamanské praktiky, jasnovidectví a velmi dobré logické myšlení a povědomí o tom, kam lidé i svět jako takový míří. Byli to moudří mágové své doby, kteří se vzdělávali i desítky let a získané znalosti předávali mladším generacím ústně, často za pomoci tzv. triád, trojveršových ponaučení. Já si z našeho putování zapamatovala především tyto, to abyste věděli, jak asi takové ponaučení druidů může vypadat.

„Chceš-li se mistrem stát,
tři klíče musíš znát:
vědět, odvážit se, být zticha.“

„Ke třem tendencím člověk míří,
jimiž vůkol zlou zkázu šíří:
hrdost bez šlechetnosti, chtivost bez spravedlnosti, hněv bez slitování.“

„Třem věcem uč se poručit,
chceš-li s druhým v míru žít:
rukám, jazyku, touze.“


A teď si vezměte, že takový druidský učeň znal (a musel si zapamatovat) podobných triád i celé stovky až tisíce, aby je kdykoliv mohl předat těm mladším a měl je v živé paměti a řídil se jimi. Uznejte, není naše výuka na Hogwarts nesrovnatelně snazší? Přesto je druidské učení uchvacující svou hloubkou i rozhledem, alespoň pro mě. Při Druidském putování jsme tak nešli jen překrásnou krajinou, ale překrásnou krajinou tepající životem, magií a skrytými střípky ponaučení, jež jsou na dosah všem, kteří chtějí vidět dál než na špičku své hůlky. Jako památku jsme si z cesty přivezli malého Strážce stromoví.

8. Athény – Řecko

Výlet do kolébky naší civilizace, do řeckých Athén, se uskutečnil ve dnech od 10. do 16. srpna. Tento zájezd za poznáním přivedl cestovatele na nejrůznější známá místa, spojená s řeckými bohy. Tedy hlavně s jednou z nich, s bohyní moudrosti a vítězné války, Athénou. Tato patronka a ochránkyně práva, statečnosti, spravedlnosti a umění, na jejíž počest si kouzelničtí výletníci odvážejí zářivou helmu s ozdobným chocholem, na vás ve svém městě hledí z kdejakého výklenku či piedestalu, aby vám připomněla, že moudrost a krása dobře odvedené práce a uměleckých skvostů je skryta všude, jen ji musíme chtít nalézt. V Athénách o tyto skvosty budete doslova zakopávat, zvlášť pokud se vydáte na průzkum sloupů, amfiteátrů a chrámů.

Znáte úsloví „nosit sovy do Athén“, které říká, že děláte něco zbytečného? Jednou stranou mince je vysvětlení, že je taková činnost zbytečná, protože moudrosti je v Athénách už tak dost, druhá věc však tak známá není. Pro čaroděje jsou tu připravení soví průvodci městem, je to jediné město na světě, kde pracují sovy moudré ne jako poštovní ptáci, ale jako svědomití průvodci horkem uondaných čarodějnických turistů! Nejen, že je provedou všemi zákoutími starobylých míst, ještě je k tomu ovanou svými křídly. Těchto sov je tu opravdu dostatek, své vlastní nepotřebujete.

9. Výlet do Karibiku

Je téměř jisté, že na výletě do Karibiku, který probíhá od 16. do 22. srpna, si užijete legrace víc než dost. Kapitán Svrasklý Jim zde osobně dohlíží na váš výcvik na pravé pirátské galeoně, kde se možná, pokud se opravdu budete snažit (tj. pokud vycídíte palubu do zářivého lesku, umyjete přiškvařené hrnce, přežijete legrácky námořníků a pravé pirátské jídlo), vyšvihnete za svoji dovolenou ze suchozemské krysy na plavčíka, v případě opravdu nadaných jedinců možná až na látače plachet. Zkrátka, na pirátské lodi plující Karibikem nebude čas na nudu.

Možná, že vás kostlivý kapitán za dobře odvedenou práci vezme i do přístavní krčmy, kde mu nalévají na sekeru. Zde nad společným zpěvem, chvástáním se a bitkami ochutnáte tamní pití i speciality, jako jsou například Sekaný škrpál či Flibustýrova flambovaná oprátka. Při svém odchodu dostanete na památku poctivou herdu do zad, že jste v obtížné zkoušce pirátského charakteru obstáli, a slušivý pirátský klobouk, který vám na hlavu narazí sám kapitán Svrasklý Jim. Doporučuje se ale načasovat si odchod na dobu, kdy je kapitán střízlivý, neboť když ho bolí hlava jako střep, občas se prý zapomene a místo suvenýru podaruje výletníky po starém způsobu pouze hozením přes palubu.

10. Japonsko

Od 20. do 26. srpna probíhá výlet do země vycházejícího slunce, do Japonska. Co od této dovolené můžete čekat? V překrásných japonských zahradách najdete klid a mír, hru barev i tvarů, možnost odpočinout si i načerpat nám nezvyklou kulturu. Můžete se nechat inspirovat origami, tradičními papírovými skládankami, nebo vůní pečlivě připravovaných čajů. Možná vám pro radost zatančí gejša v hedvábném kimonu nebo vás na souboj vyzve udatný samuraj. Harmonie a exotika k vám promluví tisícem různých vjemů. Poznáte také umění krasopisu zvané kaligrafie, díky kterému si odnesete překrásný suvenýr v podobě pergamenu s japonskými znaky.

Neuděláte zde ostudu ani v naší školní uniformě, kterou mnozí z nás mimo čas výuky schovávají hluboko do šatníku. V Japonsku budete celebritou, pokud se do ní v současnosti obléknete. Hlavně v Ósace, kde stojí zábavní park Universal Studios Japan, kde byla před nedávnem dokončena výstavba „Bradavic“ a před pár týdny proběhlo jejich slavnostní otevření. V uniformě studenta naší školy čar a kouzel se tak snadno ztratíte i mezi mudly, což se vám běžně jinde ve světěnestane.

11. Skautský tábor

Skautský tábor, ležící kdesi v lesnaté divočině, proběhne v době od 24. do 30. srpna. Nabídne vám mnohé – odpočinek od civilizace, kouzlení s pravěkým kyjem, možnost zjistit, zda dokážete přežít bez moderních kouzelnických i mudlovských vymožeností. Tato dovolená není pro křehotinky, protože v hlubokých lesích nebude ani příliš teplo, ani útulno. Připravte se na vlhké oblečení, pavučiny (a často i horší věci) zapletené ve vlasech a na nezvyklé noční zvuky a kradmé pohyby vždy mimo dohled lucerniček. Alespoň na týden si zkusíte na vlastní kůži, jaké je to žít mimo komfort našeho hradu a nemít k dispozici vše, po čem zrovna zatoužíte.

V rámci tábora se naučíte vařit pravěká kouzelnická jídla, sbírat jedlé kořínky, bobule a byliny, šít oděvy z kůží (což se může hodit ve chvíli, kdy si o větve potrháte své vlastní oblečení), stopovat různá zvířata a mnoho dalšího. Součástí tábora je také sbírání „srubových dřívek“, která získáte za rozmanité dobře odvedené pracovní úkony. V závěru si tak s sebou jako suvenýr odnesete vlastnoručně poskládaný malý srub na památku.

Tím jsme se seznámili se všemi jedenácti lokalitami, kam se během letních prázdnin můžeme podívat. Jediným dosud neodhaleným tajemstvím tak zůstává podoba suvenýru, který si přivezou přeživší z Honu na olgoje chorchoje. Pokud se mi podaří odchytit při konci prázdnin některé z letních výletníků, seznámím vás v posledním článku na téma dovolených s Capartem jak s oním suvenýrem, tak s jejich pocity a zážitky, které si ze zájezdů přivezli.

Pro Denní věštec

Nerys Heliabel Ghostfieldová

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *