Barvení vajec trochu jinak

| Vydáno:

Zimní radovánky nám dávno skončily a máme tady jaro. Rozkvétají kytičky, létají včeličky a všechno se probouzí k životu. S jarem přišel i jeden svátek – Velikonoce! Pletou se pomlázky, chystají se vědra s vodou, barví se vajíčka a kopa dalších věcí. Dnes však přijde řeč na zmíněné barvení vajec.

Všichni jistě známe metody jako barvení cibulí či voskem, ale já zapátrala a našla pár dalších, trochu netradičních metod. (Všechna vejce u každé metody byla vyfouknutá.)

1. Mramorové vejce

Stačí si připravit nádobu s vodou, špejle a laky na nehty. Do vody jsem kápla pár kapek laku a trochu promíchala. Ne moc, ale aby se barvy vmíchaly do sebe. Pak jsem jen vejce ve vodě obarvila a dala sušit.

2. Bavlněné vejce

Tahle technika trvá trochu déle, ale stojí za to. Našla jsem si bavlnky a lepidlo. Víc není potřeba. Od vrchu vejce přilepíme bavlnku a pomalu obtočíme celé vajíčko. Tady je třeba držet vajíčka opatrně, protože mi první dvě vejce během lepení praskla.

3. Akvarely

Jestli se pustíte do akvarelů, použijte jen vyfouklá vejce. Vařené byste pozřeli jen jednou.

Stačí nám potravinová fólie a akvarely (anilinky). Na vejce jsem nanesla barvu a pak ji pomocí fólie rozťupala po celé skořápce. Držím se hesla „čím víc vrstev, tím líp“. A pak už je jen stačí nechat uschnout. Musí zaschnout opravdu dobře, protože když jsem následně pomazala skořápku špekem (kvůli lesku), barva trochu slezla.

Zdroj: zde

4. Ubrousková technika

Jako poslední jsem vybrala všem jistě známou ubrouskovou techniku. Přiznávám, je trochu nudná, ale vajíčka vypadají moc hezky.

Našla jsem si ubrousek s lepidlem a pustila se do práce. Skořápku jsem potřela lepidlem a na něj začala lepit potrhaný ubrousek. Až vrstva trochu uschla, nanesla jsem další vrstvu lepidla a nechala zaschnout.

Jestli vás však žádná technika neoslovila a jste na tradičnější barvení, místo cibule se dobře používá řepa, špenát či borůvky.


Pro Denní věštec
Cassiopea Zmlklá

Komentáře

  1. To je tak hezký! Kdybych nebyla ničemná, tak bych ty bavlnky i zkusila. 😀 Příští rok vyzkoušim ubrousek, ty jsou taky krásný. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *