Epidemie bradavic na hradě!

| Vydáno:
Podle nejnovějších informací se náš hrad patrně ocitl v ohrožení závažnou epidemií bradavic. V době, kdy na školu dorazila druhá várka nováčků, se může jednat o velmi vážné nebezpečí a Denní věštec vám přináší veškeré dostupné informace.

Dnes, dvacátého osmého srpna, se krátce po čtvrté hodině odpolední objevil ve Velké síni zdravotník Matthew Whitecrow se znepokojivou novinkou. Požádal veškeré majitele zdravotnických roušek, aby si je neprodleně nasadili, neboť v nedávné době se na škole objevilo neznámé onemocnění – již zmíněné bradavice – které je nejen vysoce nakažlivé, ale jeho léčba doposud není nalezena, třebaže podle všech zpráv se usilovně hledá.

Na okamžik se Velká síň zaplnila panikou, neboť majitelů roušek mezi přítomnými moc nebylo. Přeci jen, poslední epidemie na hradě vypukla ve školním roce Léto 2011, kdy se po škole rozšířila velmi nebezpečná úplavice. Úlevu ale poskytlo zjištění, že téměř vzápětí se roušky objevily na Příčné ulici, konkrétně v lékárně za cenu 1 srpec za kus.

Přinášíme také exkluzivní mini-rozhovor s panem Matthewem po jeho návratu z ministerstva, kde patřičné odbory informoval o propuknutí této epidemie na hradě.

Máte nějaké zprávy o tom, jak se na hradě bradavice vyskytly? Je možné například spekulovat o tom, že se na hrad dostaly spolu s někým, kdo se vrátil z dovolené, či mají něco společného s příchodem druhé várky nováčků?
Matthew Whitecrow: Máte velmi správný odhad, je vidět, že vám opravdu nic neunikne. Zatím se vskutku zdá, že bradavicemi se nakazili první studenti a profesoři opravdu na dovolené a to na zájezdu „Po stopách Baby Jagy“. Nejdříve nám tato spojitost mezi nimi unikala, ale postupně, po vyloučení všech dalších možností zbývá prakticky jen tato spojitost.

Na ošetřovně ale žádné nakažené nenalezneme, třebaže se podle vašich slov jedná o velmi nakažlivé onemocnění. Nebylo by dobré zvážit, aby nemocní byli – podobně jako u jiných nemocí – umístěni na ošetřovnu?
Matthew Whitecrow: To je velmi dobrá otázka, která se stala také předmětem debat na ministerstvu. Shodli jsme se na tom, že nákaza je zvládnutelná za pomoci roušek, které se nyní na Příčné ulici nacházejí na pultech v dostatečném množství. Pokud bychom izolovali nakažené studenty nyní, s největší pravděpodobností by přišli o možnost zúčastnit se zařazovací slavnosti, což je zejména pro nováčky poměrně důležitá událost. Proto jsme se rozhodli za použití roušek snížit nebezpečí nákazy na minimum a razantnější kroky podniknout teprve tehdy, bude-li se nákaza šířit dál.

Pravda, vzhledem k začátku školního roku by to nemuselo být to nejlepší řešení. Nejedná se tedy o nákazu nebezpečnou? Podle všeho se projevuje nápadnými bradavicemi, má ale třeba například i nějaké vážnější projevy?
Matthew Whitecrow: Zatím jsem od prvního výskytu bradavic na hradě neošetřoval nikoho, kdo by byl tímto onemocněním postižen, takže se zdá, že žádné další příznaky očekávat nemusíme. Je ale klidně možné, že se něco takového projeví až po delší době trvání onemocnění. Proto bych rád všechny nakažené požádal, aby se v takovém případě okamžitě dostavili na ošetřovnu, kde jim bude poskytnuta potřebná péče. Samotné bradavice, snad kromě občasného svědění a vady na kráse, zdá se, nejsou nijak život ohrožující.

Jak dlouho bude podle vás trvat, než se objeví nějaká účinná léčba na toto onemocnění? Není třeba se obávat, že by hradní obyvatelstvo muselo vyčkat až do doby další dovolené u Baby Jagy?
Matthew Whitecrow: Já tedy doufám, že tak dlouho to trvat opravdu nebude, na druhou stranu je jasné, že se jedná o něco, s čím jsme se na hradě zatím nesetkali, takže bude potřeba začít s hledáním léku co nejdříve. S největší pravděpodobností se nám nepodaří léčivý dryák připravit během následujícího týdne či dvou. Aktuálně komunikuji za pomocí sov s předními světovými lékouzelnickými špičkami a čilá korespondence probíhá také mezi hradem a odborem pro likvidaci nakažlivých chorob MK. Doufám, že se mi brzy podaří alespoň izolovat hlavní léčebnou substanci, kterou pak bude třeba dále čistit a propírat za neustálého testování dalšími referenčními dryáky, abych dosáhl té pravé léčebné síly a účinku.
To jsme už ale v nedaleké budoucnosti. Prozatím se mi bohužel nepodařilo ani zachytit onen patogen, který je za nákazu zodpovědný. Jsme opravdu teprve na samém začátku celého výzkumu.

Děkuji za tento krátký rozhovor a držím vám palce, ať se vám podaří lék nalézt co nejdříve a neprojeví se jiné, závažnější účinky nemoci.
Matthew Whitecrow: Také děkuji za rozhovor a za vaši podporu.

Pro Denní věštec
Mariella de Nebe

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *