K5 aneb Pět vrcholů našich časopisů III – NOMINACE

| Vydáno:
Letošní prázdniny organizovanému setkání šéfredaktorů ale vůbec nepřály! My jsme se míjeli, naše sovy se míjely a nakonec i skřítci začali stávkovat. V polovině prázdnin jsem rezignovala a poslala sovu do vyšších míst ministerských s dotazem, bylo-li toto očividné spiknutí opravdu nutné a zda považují za vhodné zadržování předávaných soukromých informací. Odpověď přišla téměř ihned. Bylo nám šéfredaktorům doporučeno vyčistit si sovince, uši a pravidelně kontrolovat diáře. Jak urážlivé! Copak bychom někdy byli ochotni nedodržet termín? Nikdy! Ministerstvo to ví. I když svůj zásah nepřiznalo, faktem zůstává, že následující den všechny překážky zmizely a průchody byly zprůchodněny. Další K5 je tady!

Ve třetím kole přátelského souboje K5 (souboje pěti hradních časopisů) jsme tentokrát nominovali články za měsíce květen a červen. Je to už sice nějaký ten pátek, ale jedná se o tak povedené články, že jistě stojí za to si je osvěžit a připomenout. Než tak však učiním, ráda bych – pro ty, kteří ještě žádné klání K5 nezažili – připomněla pár pravidel.

K5 je soutěž, do které šéfredaktor (či jeho zástupce) nominuje za dané období jeden článek. Nominované články pak soutěží ve dvou kategoriích. Jsou to tyto:

Kategorie čtenářské osobnosti je plně ve Vašich rukou. V anketě, která bude zveřejněna na nástěnce naší školy, můžete hlasovat pro ten článek, který je dle Vás nejlepší. Autor článku, který se umístí na prvním místě, obdrží cenu 1 galeon od sponzora.

Kategorie odborná podléhá hodnocení odborníka, který je pro dané kolo vybrán. V prvním kole se této role ujala Janel Weil a ve druhém bývalá šéfredaktorka Žlutého Trimela Sophia Glis Glisová. V tomto kole bylo místo odborné porotkyně nabídnuto Belatris Nithelas Malrinové. Je nám nesmírnou ctí, že naši nabídku přijala.

Za šéfredaktory se loučí a hezký vstup do dalšího školního roku na naší škole přeje
Niane z Libelusie

NOMINACE

Které články se nám probojovaly na samotný top?

– před čtenářem se objeví pět časopisů, stačí kliknout na jejich název a příslušné stránky se samy nalistují –

CORVINUS DECLARATIO
Autor: Mary Anne Montague
Název článku: Ohlédnutí za slavností

James Watfar:
„Článek je příkladně stručný, přehledný a nezbytnými důležitostmi správně přecpaný. Je na něm vidět skvělá novinářská práce v té nejryzejší novinářské podobě a každý jistě uzná, že je to článek jak z redaktorské učebnice vystřižený. Autorka se s jinak nezáživným zpravodajským úkolem poprala bravurně a přidala Corvinovi další špetku novinářského lesku.“

DENNÍ VĚŠTEC
Autor: Gita Hrdličková
Název článku: Britské Ministerstvo kouzel hodlá snížit spotřebu toaletního papíru

Niane z Libelusie:
„V tomto kole jsem se rozhodla nominovat počin slečny Gity Hrdličkové. Tento článek – a platí o všech jejích článcích! – je ukázkovým příkladem poctivé novinařiny, která se už u nás příliš nevidí. Dnes má spousta redaktorů v oblibě nacpat do článku co nejvíc hradních jmen, aby si zajistili, že jejich článek bude vyhledán a přečten hned poté, co si na něj – mnohdy sami – udělají reklamu. Rozhodně to nechci kritizovat, protože se jedná o články, které čtenáři chtějí, žádají si je a redaktoři jim vyhoví – rádi píší o dění na škole. Ale málokdo se už dnes pídí po zajímavých kouzelnických kauzách, málokdo se snaží poukázat na mnohdy bizarní rozhodnutí Ministerstva a málokdo předkládá zajímavé příběhy ze života čarodějů a čarodějek. Proč? Protože je to náročné psaní pro méně čtenářů. Slečna Gita to ale dělá. A čeho je málo, to je vzácné. Svou redakční vzácností se tedy dnes chci pochlubit – proto (s velkou úctou ke slečně redaktorce!) vysílám do boje za Denní věštec článek o záměru snížení spotřeby toaletního papíru na britském Ministerstvu kouzel.“

HADÍ KRÁL
Autor: Elanis Aelana Roselfová
Název článku: Famfrpálové vzpomínky

Barbara Arianne Lecter:
„Pro další kolo K5 jsem měla rozhodování velmi těžké. Rozhodovala jsem se mezi třemi články: Online zpravodajství: Škrkní invaze; Sedmibojařské výkřiky (do tmy?) a jako poslední Famfrpálové vzpomínky. HK zatím poslal do boje jak vtip, tak zamyšlení, ale zatím se mu do K5 nepodařilo poslat něco milého, hezkého a nekousavého. Proto bych to ráda napravila nominací Elanisčina článku Famfrpálové vzpomínky, který ukazuje cestu skvělé hráčky a kapitánky napříč časem a nesnázemi, které famfrpál starý i nový přináší. Doufám, že si i ostatní článek znovu rádi přečtou, protože jde ve Zmijozelu o takový druh článku, který se v HK jen tak nevidí. – usměje se –

LVÍ TLAPOU
Autor: Oliver McCollin
Název článku: Jak vypadat, že všechno stíháte?

Meggie Ufíková:
„Prolistovala jsem si poslední dvě vydaná čísla LT a nakonec vybrala tento článek od Olivera. Z počátku jsem myslela, že vybírání bude těžší, ale jak jsem narazila na tuhle Oliverovu letmou výstřednost, věděla jsem, že dál hledat nemusím.
Článek sice není prvotřídní a kritik by určitě chtěl něco vytýkat a opravit, přesto se ho nebojím vyslat do lítého boje v K5. Je totiž něčím jiný. Je zábavný a pro každého. A jo, třeba není zrovna nijak aktuální a neváže se k momentálním hradním událostem, ale potěší snad každého čtenáře. Tématem a nápadem to u mě vyhrál, tak snad má šanci vyhrát to i výš.“

ŽLUTÝ TRIMELES
Autor: Draggita Lea Ostrodrápková
Název článku: Výprava za žlutostí

Naya Rochelle Abernathy:
„Vybrala jsem tento článek záměrně, protože se mi na něm líbí jeho žlutost skrz na skrz. To, co se dělo na výpravě, nám Dragg krásně předala dál a roztomilá ilustrace od Sin je skvělým bonusem.“

Pro Denní věštec
šéfredaktoři

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Komentáře

  1. odkazy – Pěkné a anotace šéfredaktorů zní lákavě, jen… nebylo by příště možné rovnou zahrnout přímé odkazy na vybrané články? Třeba v žabím králi toho je přes léto víc a nepohodlně se to hledá, což snižuje odhodlání (znovu)přečíst vše.

    QS

  2. – Jo a taky ten komentář vypadá, jako že je špatně, že máme o prázdninách články! Skandál! 8D

  3. – Ach, teď jste mě vyděsili! 😀 +drží se za hrudník a uklidňuje se+
    Opravdu není třeba listovat, jak říká popiska těsně před NOMINACEmi, stačí kliknout na název časopisu, aby se nominovaný článek nalistoval v daném časopise či novinách sám. Hledat ho, to by byla příšernost i pro odhodlané čtenáře. Je (a myslím, že to tak bude i nadále) to tak v každém nominačním příspěvku ohledně K5.
    Všem přeji za korektory DV, aby se jim články nacházely snadno a aby je těšilo si články číst! 🙂

  4. opravdu jsou tam 🙂 – omlouvám se za šíření paniky, odkazy tam jsou, jen jsem z nějakého důvodu vytrvale klikala na název článku, ne název časopisu.

    A rozhodně jsem nechtěla kritizovat, že Hadí král má o prázdninách články, jen v tom momentě, kdy jsem ho už chvíli nemohla najít, bych ocenila nějakou šikovnější navigaci než „starší, starší, starší“.
    Ale tím, že první část problému byla mezi židlí a klávesnicí ….

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *