Změny ve vypisování seminářů

| Vydáno:
Sdělení vedení školy Hogwarts.cz o důležité změně času vypisování seminářů.


Vážení studenti, profesoři, obyvatelé našeho světa,
v minulých měsících jsem na téma seminářů na naší škole obdržel několik desítek stížností, žádostí a proseb – jejich předmět by se dal rozdělit do dvou skupin. Rozhodl jsem se obě skupiny problémů jednou provždy vyřešit.

Do první skupiny bych zařadil dopisy od rodičů mladších studentů, kteří žádali změnu v čase, od kterého se každý termín může student zapsat na jeden či více seminářů. Od počátku věků byl tento termín stanoven na první pondělní půlnoc v každém termínu.

Rozhodl jsem se, že není důvod nevyhovět žádostem o změnu tohoto termínu na přívětivější dobu. Požádal jsem studentské vedení jednotlivých kolejí (tedy Studentskou radu), aby ve svých kolejích zjistili, který termín by vyhovoval více. Po několika dnech byla hodina stanovena na první pondělí v termínu, od 20:00. Od pondělní půlnoci prvního termínu bude po vzoru výuky zobrazen seznam všech seminářů, na které se půjde zapsat – studenti tedy budou mít čas na to, aby si vybrali, kterého semináře se opravdu chtějí zúčastnit. Druhotným, neméně důležitým efektem by poté mohly být kvalitnější úkoly v seminářích, protože si studenti vyberou hlavně to, co je něčím zaujme – a nemělo by docházet k divokému zápisu jen proto, aby nějaký seminář v daném termínu měli.

Druhou skupinou byli studenti s prosbou, zda by šlo vyřešit problém profesorů, kteří mají přílišné vazby na svou oblíbenou kolej.

V podstatě odjakživa se stávalo, že se určité koleje domlouvaly s profesory na vypsání semináře v daný den a čas, aby si příslušné koleje seminář pohlídaly a do posledního místa jej zaplnily svými studenty. V dávnější době, kdy se to rozmohlo až příliš, došlo k opatření – semináře od profesorů přebírali domácí skřítci a vypsali ho až po určité době od žádosti profesora. Jak se ukázalo v posledních měsících – toto opatření se povedlo obejít tím, že studenti daných kolejí začali být trpělivější, vysledovali pohyb domácích skřítků okolo seminářů a poté i několik hodin stáli frontu na zápis. To samozřejmě vedlo k dalším stížnostem – od školníka, který musel po studentech neustále uklízet, až po studenty, kteří chtěli chodbou k seminářům projít, ale byla ucpaná jinými studenty.

Situace byla léta vcelku únosná, ale v posledních letech, a konkrétně v minulém školním roce, se tato situace dostala do fáze, kdy určití profesoři v podstatě přestali vypisovat semináře v tradiční půlnoční termín a začali vypisovat semináře v podstatě na žádost daných kolejí. V tomto kontextu musím bohužel oznámit, že musíme přejít k opatření, kdy již nebude možné vypisovat semináře v průběhu termínů podle libovůle profesorů.
Pokud profesor nově nestihne vypsat seminář do prvního pondělí daného termínu (do 18:00), tak bude moci seminář pro právě běžící termín dovypsat (např. pokud si všimne malé nabídky), ale zápis na všechny dovypsané semináře bude podle návrhu Studentské rady umožněn v pátek v 10 hodin večer, hromadně. Seznam dovypsaných seminářů bude přístupný opět dopředu (z důvodů uvedených výše).
Pokud profesor nestihne vypsat seminář pro daný termín ani do pátku do 20:00, tak již nebude možné seminář pro daný termín vypsat. Vedlejším efektem je i to, že studenti budou mít na vypracování úkolu do semináře vždy minimálně týden a nebudou se stávat situace, kdy byl seminář vypsán několik hodin před koncem termínu.

Toto opatření berte prosím jako kompromis mezi naprosto uvolněným zápisem do seminářů a úplným zákazem dodatečného vypisování seminářů během běžícího termínu.

Rád bych ještě dodal, že jsem velmi zklamán neprofesionalitou některých profesorů na naší prestižní škole čar a kouzel.

Děkuji za pozornost a věřím, že rozumíte důvodům těchto změn.

Komentáře

  1. Překvápko – Ah, Studentská Rada měla něco zjišťovat? Tak to my o tom slyšíme poprvý a 20:00 je docela šok, no… ale tak když to SR zařídila…

  2. – Děkuji za článek o tom, jak to bude fungovat. Jen mě trochu mrzí ta změna času zapisování seminářů, přece jen je to po těch letech trochu nezvyk. 🙂 Nejsem si jistá, jestli jsem to nepřehlédla, ale čas odevzdání seminářů zůstává stejný? Tedy neděle spolu s úkoly?

    1. Re: – Na každou změnu se dá zvyknout, já věřím, že tato je navíc k lepšímu.
      Jinak ano – termín odevzdání úkolů zůstává na konec termínové neděle.

  3. Ke Studentské radě – Slečno NaSaŠí,
    většina dotazů ke Studentské radě je taková, aby zjistili názor ve svých kolejích. Dotaz byl i pokládán tak, aby vedení jednotlivých kolejí udělali nějaké průzkumy ve svých kolejích.

    Tento čas byl přímo potvrzen SR – nijak jsme ho neupravovali a jednoduše zavedli.

    Pokud se vedení Zmijozelu neptalo svých studentů (což popravdě nevím), je to spíše věc samotného vedení Zmijozelu než Studentské rady. Studentská rada je hlasem studentů k vedení školy, proto (možná naivně) předpokládám, že s ostatními studenty komunikuje.

    Ronald

    1. Re: Ke Studentské radě – Ano, to já chápu, nebylo to mířeno přímo na celou SR, samozřejmě za to může nekomunikativnost, ale tak předpokládala jsem, že o tak zásadních věcech padne u nás aspoň zmínka. Jsem v šoku, to nebudu popírat, protože nejen pro mě je nový čas snad i nejnevhodnější, ale nějak se pokusím podle toho zařídit. 🙂
      Nicméně myslím, že druhá změna je super, tak je to fér! 🙂

    2. Re: Ke Studentské radě – 50% úspěšnost vlastně není až tak špatné skóre :-))

  4. – Také o tom slyším poprvé, ale tuhle změnu rozhodně vítám, už jen kvůli tomu času, kdy si člověk může přečíst zadání a dle něj vybrat…

  5. 🙂 – Já zase naopak obě změny naprosto vítám. Jsou to báječné kompromisy i vhodná uvážení.

  6. – Já osobně o tom poprvé neslyším, byla jsem jednou z těch, kteří byli tázáni na názor. Bylo asi věcí každého kolejního vedení, jakým způsobem svou kolej osloví a jak se dobere k nějakému rozhodnutí, zvláště pokud bylo třeba se rozhodovat tak, aby se to stihlo do začátku roku rozlousknout a případné změny včas oznámit.

    Za mladší z nás jsem ráda, že získají možnost ulovit si seminář dřív a nebudou se muset buď trápit, že to zase nestihli, nebo dohadovat s rodičem, aby je nechal vzhůru, pokud mají ráno brzo vstávat do mudlškoly. Věřím, že v rodičovské rovině tento krok přispěje k lepšímu pohledu na Hogwarts.
    Zároveň ale jako člen té sorty seminářovníků, kteří s každou druhou nedělí čekali na půlnoc, aby si zapsali alespoň něco k dobru z toho minima, které zůstává, doufám, že se najde dostatek ochotných profesorů, aby připravili semináře nové, popř. nějaké nechávali i na pátek, aby se to více hodilo všem, i těm, co např. v pondělí budou ještě v práci, na kroužku atp.

    Novinka s jasně stanoveným dnem a časem doplňování seminářů se mi opravdu zamlouvá, poskytne rovné podmínky všem a odstraní ze školy jeden z důvodů k rozčilování se. 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *