Jména z Hogwarts – soutěž

| Vydáno:
Ač je to k neuvěření, první školní měsíc se už dostal do své druhé poloviny. A kromě prvních testů v mudlovské škole je to čas i na jednu soutěžní luštěnku.

Milí čtenáři,

kdysi uprostřed prázdnin jsem se nedopatřením upsala k tomu, že pro měsíc září si vezmu pravidelnou soutěž. Z té osudné neznalosti mě snad omlouvá fakt, že všechno je jednou poprvé, a taky jsem netušila, jakou práci má člověk s mudlovskou technikou, když se na ni snaží přenést něco, co si tak pracně narýsoval na kus pergamenu.

Jak je patrné již z názvu článku, podobně jako z červencové křížovky, i tento měsíc vás čeká záludnost jmen. Na rozdíl od zmíněné se ale ponoříme do jmen kouzelníků, které lze potkat na naší škole. Jména – to je vždy taková malá záhada. Většina z nás netuší, jak k němu přišla, jedná se o to zákeřné tajemství rodičů. V mnohých jménech lze ale najít zajímavé – někdy i vtipné – věci, spojitosti s mudlovským světem, jeho legendami a kulturou.

Vašim úkolem je tedy podle legendy správně nalézt jména obyvatel našeho hradu a doplnit je do křížovky. Až tak učiníte, vypište z vybarvených políček písmena, jedno E přeměňte na Ě a přidejte Z. Přesmyčkou pak dostanete dvě slova. Ta spolu s vyluštěnou křížovkou zašlete do externího sovince dvsovinec@gmail.com nejpozději do 30. 9. 2014.

Hodně štěstí!



Pro Denní věštec
Mariella de Nebe


Plná velikost

1. Třebaže se uniforma pyšní pěknou zelenou barvou, hříva tohoto studenta je poněkud bílá. (Hledáme křestní jméno.)


2. Znáte popcorn? Taková chutná, zajímavá pochutina. Některé rodiny se tak dokonce jmenují! A aby se vyplnila nepsaná tradice, tak podobně jako všechny ostatní chutné rodiny, i tato je spřízněna s mrzimorskou kolejí. (Hledáme křestní jméno.)


3. Leč podle některých přepisů uteklo u hledaného křestního jména jedno písmenko, stále se znalcům keltské mytologie při jeho zaznění objeví jistá bohyně, která někdy bývá zobrazována s koňskou hlavou a hříbětem po boku – třebaže její skoro jmenovkyni bychom přisoudili spíše jiné zvíře.


4. Někteří by mohli tvrdit, že existuje více důvodů, proč se tomuto studentovi přezdívá Chuck. Někteří ale tvrdí, že za to hlavně může jistý mudlovský seriál a jistá postava z něj. Je snad ale jasné, o koho se jedná – a tak jeho příjmení směle napište do křížovky.


5. Podobně jako u druhého jména, i zde se vydáme do říše chutných rodin – alespoň pro některé. A také do říše knižní série, která si na naší škole vysloužila vlastní předmět. Hledáme postavu z celkem pěti knih, mezi nimi lze najít například Soudné sestry. Jen pak u křestního jména nezapomeňte na záměnu jednoho písmene, abyste skutečně vyplnili první jméno bradavické obyvatelky.


6. Druhé jméno hledané osoby pochází z japonštiny, a kromě toho, že se jedná o časté ženské jméno, znamená lilie. Do křížovky pak vyplňte první jméno hledané mrzimorské studentky.


7. Modrá osoba se zajímavým příjmením, které říká něco o veselém počasí… Nás ale spíše zajímá to jméno křestní.


8. Ne, že bych se za svůj krátký pobyt na hradě stala barvistou, přesto bych si dala u této osoby trochu pozor. Být zelený a ztřeštěný k tomu! (Hledáme křestní jméno.)


9. Aktuálně ji sice lze najít v mrazáku, její matka se ale po pauze vrátila k učení. Vypište její jméno, které by se dalo použít i jako přezdívka jistého slavného detektiva – třebaže není zaručeno, že pokud ho tak oslovíte, budete i nadále žít.


10. Ještě v průběhu prázdnin tu pobíhala osůbka s krásným jménem – kromě toho, že pocházela z rodu, který lze najít v Sedmi královstvích Západozemí, její křestní jméno je místo, kam se lišky ukládají ke spánku. Malinký závan toho najdete i na Ministerstvu, víte-li, kde hledat. (Vypište křestní jméno.)


11. Pěkná zelená melodie s krásným příjmením. To nese i jedna postava z mudlovského seriálu Torchwood. (Doplňte samotné příjmení.)


12. Zmíněný Torchwood je spin-off k jinému seriálu s dlouhou tradicí. Tam se vyskytla postava – a shodou okolností její jmenovkyni můžeme potkat v mrzimorském hábitu. Pokud byste tápali, může vám pomoci řeka… (Napište křestní jméno.)


13. Už jste viděli modrého páva? Či spíše pávici? Věřte, že ač dotyčná pyšností neplýtvá, své křestní jméno nosí hrdě, tak ho nenápadně vypište do křížovky.


14. Bývalá správkyně mrzimorské obrazárny, nespoutaná – alespoň podle příjmení. Hledáme její křestní jméno, které na hradě nosí i několik dalších osob.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *