Seznamte se – HogPad

| Vydáno:

Hradní spolky a jejich oblíbenost. Dnes se zaměříme na jeden z nich. Povíme si něco málo o fanfikcích a podíváme se na zoubek HogPadu. Je úspěšný? Je oblíbený? Čtený? A čeká nás rozhovor se zakládající členkou Suzzy. Tak jdeme na to!

Pojďme si nejprve přiblížit, co fanfikce vlastně je. Fanfiction, též fanfikce, fan fiction nebo fan-fiction, je vlastně literární dílo, které primárně vychází z díla již existujícího. Je sepsáno jeho fanouškem. Dílo, na kterém je vlastně fanfikce postavena, se nazývá kánon. Bývá to povětšinou literatura, ale také film, televizní seriál nebo komiks. V naprosté většině nemá fanfikce komerční ambice a šíří se prostřednictvím internetu. Principem fanfikce je použití námětů a postav a vytvořeného světa původním autorem, ovšem tak, že výsledné dílo není vůbec kopií. Je to čistý výsledek kreativity fanouška. Nové dílo tedy může navazovat na původní děj anebo vytváří odbočky a nové verze. Pokud nakoukneme do historie, fanfikce se poprvé  objevuje v průběhu šedesátých let 20. století. Počátek se tak nějak začal obtáčet kolem televizního seriálu Star Trek. Když zabruslíme ještě dál, je vlastně fanfikce stará jako písmo samotné. Starověká i středověká literatura často rozvíjela témata a motivy děl staršího data. Dnes je celosvětově nejrozšířenější fanfikce k dílu J. K. Rowling. Hned za ní Twilight, One Direction a další. Mnoho dalších. Tvorba a šíření fanfikce z důvodu neziskovosti, převážně nízkého věku autorů a také z toho důvodu, že se jedná o fenomén, který je součástí popularity každého známého autora, není obvykle považována za porušování autorských práv ani není stíhána. 

Počátkem roku se na naší škole objevilo nové seskupení. Říká si HogPad a najdete zde různé fanfikce. S nápadem přišla slečna Suzzy Blackwood a se svými přáteli tento spolek založila. Svět, ve kterém najdete spoustu příběhů z různých světů. Slečna se uvolila s námi udělat rozhovor. Zastihli jsme ji v knihovně u domácích úkolů, ale bylo na ní vidět, že si ráda na chvilku odpočine. Na otázky odpovídala svižně a upřímně a myslím, že jde vidět, že ji tento svět baví. Navíc se mi líbí, že jej nikomu nevnucuje, čeká, až si k němu každý najde cestu sám. 

Denní věštec: Hezký den, Suzzy, děkuji za tvůj čas a jdeme rovnou na otázky. Čas kvapí a měří všem stejně, že… Jak tě napadlo založit HogPad? Jaká myšlenka stála u zrodu stvoření spolku? Co tě k tomu vedlo?

Suzzy Blackwood: Celé to vzešlo z úkolu do semináře Wattpad a bizarní kouzelnické fanfikce od madam Veronicy Narcissy Williamsové. Měli jsme za úkol napsat kapitolu fanfikce z prostředí našeho hradu. Napsala jsem tedy úkol, jak nejlépe jsem mohla, a ten skončil v archivu. Zřejmě to vícero lidí bavilo číst, a tak jsem po nějaké době začala psát pokračování a uveřejňovala je právě na Wattpadu. Myšlenka spolku vzešla, pokud si správně pamatuji, z jedné debaty o fanfikcích ve Velké síni. Zjistila jsem, že nejsem jediná, koho tato díla baví psát, a nakonec jsem se s pár kamarádkami a nadšenkyněmi do fanfikcí dohodla, že založíme spolek.

Denní věštec: Byly nějaké větší starosti se založením spolku, nebo šlo všechno jako po másle? Jaké bylo postavení vedení školy k založení spolku?

Suzzy Blackwood: Neřekla bych, že se zakládáním byly nějaké větší problémy. Vím jen, že jsem byla celkem netrpělivá a čekání na konečný verdikt mě docela drtilo, ale to bylo jen o mně a mojí nedočkavosti. V původním znění stanov spolku byly určité nesrovnalosti, chyby a tak podobně, na které mě rada upozornila a pomohla mi s nápravou a ujasněním cílů spolku, za což jsem jim všem vděčná. Jinak si asi na nic nemůžu stěžovat, naopak.

Denní věštec: Máš vztah k fanfikcím? Máš oblíbený film, seriál, či knihu, na které fanfikce nejraději tvoříš?

Suzzy Blackwood: Abych pravdu řekla, Hadice a Lev je má úplně první fanfikce, nikdy dřív jsem žádnou nepsala. Ani teď nepíšu fanfikci jinou než HaL, takže na to ti asi neodpovím. Spíš fanfikce čtu, nejraději ze světa Harryho Pottera.

Denní věštec: Představ nám prosím zbytek svého týmu, jména i jejich funkce.

Suzzy Blackwood: Bude mi ctí, ale je nás docela hodně, takže to nebude úplně nejkratší výčet.

První je Simone Lewis, naše grafička a pokladnice, její výtvory si můžete prohlédnout, když si na našem webu vyhledáte fanfikci Hogwengers nebo rozhovor s Blakem Towerellem, oba úvodní obrázky vytvořila právě ona, jinak jako pokladnice dohlíží na zasílání měsíčních příspěvků a celkové pohyby na kontu spolku. Další jsou Helen Miltonová, Marisa Missy Moon, Tori Quinnsel, Carolina Fortes, Lucy Winter, Melodi Muchio, Olivia Kelliová, Trixie Deliah Sinclair a Annya Liddle, které zastávají funkci redaktorů, píšou tedy články, fanfikce a všemožné další věci, o kterých se ještě dozvíte. K pisálkům patří také Rose Fairy Queen, která je vedle toho také druhou grafičkou a jejím dílem je úvodní obrázek fanfikce Sestra Harryho Pottera. Následně je tu Meth von Prag, náš korektor, bez nějž by se některé texty asi nedaly moc číst, takže mu vděčíme za mnohé. No, a pak už tu jsem jen já, která se snažím HogPad nějakým způsobem vést, snažím se vymýšlet pro členy nějakou zábavu nebo zajímavý program a jednou za čas napíšu další kapitolu Hadice a Lva.

Denní věštec: Jaké máte plány do budoucna? Je něco, co by sis přála, co bys chtěla pro váš HogPad? A kde bereš sílu, energii, inspiraci a nápady, prosím?

Suzzy Blackwood: Ráda bych, abychom v budoucnu více vydávali. Momentálně je trochu problém v tom, že je většina z nás časově vytížená a nemá zas tolik času na práci pro spolek, což samozřejmě chápu, jen doufám, že se brzy najde času dostatek. Taky doufám, že bude HogPad spolkem jaksi pro celý hrad, aby v něm četlo více lidí než jen členové spolku a pár přívrženců, ale tak k tomu se snad brzy propracujeme.

K síle a energii, není to zas tak těžké, zatím mě stále drží počáteční nadšení a snažím se proto být, pokud možno, aktivní, i když toho taky nemám nejméně. Inspiraci a nápady asi beru hlavně od spoluhradníků, od přátel, aspoň tedy ty kvalitní nápady jsou inspirovány jimi, zbytek nevím, kde se bere, a možná to vědět nechci.

Denní věštec: Jakým způsobem je HogPad sponzorován? Dostávají členové za svá díla výplatu?

Suzzy Blackwood: HogPad vyžívá z příspěvků od dárců a z měsíčních příspěvků od členů. Zároveň máme určitou hru, něco jako jsou vnitrokolejní hry, ale pro spolek, ze které spolek bohatne a zároveň to může členy spolku bavit plnit.

Denní věštec: Jak svou Hog partu motivuješ? Jak udržuješ morálku a nadšení?

Suzzy Blackwood: Jak jsem řekla, vymyslela jsem vnitrospolkovou hru a jsou odměny za práci, zároveň už jsme měli dvě spolkové výpravy do lesa. Zároveň se s nimi snažím komunikovat a bavit se s nimi, udržovat určité vztahy, nechtěla bych být jen takový ten nepříjemný boss. Jestli to funguje, musíš posoudit sama a nebo se zeptat jich.

Denní věštec: Musím ti pochválit stránky, jsou velmi vkusné, to ty sama? Nebo ti někdo pomáhá? Máte nějakého korektora na gramatiku? Nebo grafika? Anebo si všechno děláte sami?

Suzzy Blackwood: Stránky jsem vytvořila já, ale musím přiznat, že jsem jen upravila předem udělanou šablonu stránky wixsite, takže šlo hlavně o to naučit se s tím vším pracovat. Jak už jsem řekla, korektora máme, je jím Meth von Prag, grafičkami jsou Simone Lewis a Rose Fairy Queen, ale ty tedy jen navrhují titulní obrázky, s webovkami pracuji jen já. Děláme si tedy všechno sami.

Denní věštec: Proč myslíš, že jsou kouzelníci, kterým se nelíbí fanfikce? Je něco, co bys jim chtěla vzkázat?

Suzzy Blackwood: Myslím si, že fanfikce nemusí být pro každého. Některým se nemusí líbit předělávání již vzniklého díla, jiné to prostě nebaví číst, pro jiné je to moc telenovelové. Chápu, že se jim tento žánr nelíbí, a jsem ráda, že se nijak explicitně nevyjadřují proti a náš koníček nám tiše trpí nebo si ho nevšímají.

Denní věštec: Máš přehled, kolik kouzelníků ze školy denně navštíví HogPad? A jak často přispíváte novými články? Je to pravidelné?

Suzzy Blackwood: Přehled mám, někdy je to lepší, někdy horší, podle toho, kdy naposledy jsme něco vydali. Přispíváme nepravidelně, a navíc poslední dobou moc ne, právě kvůli nedostatku času, ale to se snad brzy spraví.

Denní věštec: Slyšela jsem vrabce na střeše hradu štěbetat něco o tom, že bys chtěla napsat knihu. Tvé plány nejsou skromné, nicméně vážně si troufáš? A prozradila bys, o čem bude? Prorazit dnes s knihou není jednoduché, že? Nebo se pletu?

Suzzy Blackwood: Chtěla bych napsat knihu, to je pravda, ale nikdy jsem se svými plány nepatřila mezi ty skromné. Přeci jen, povedlo se mi založit spolek, 6. 5. začala celohradní soutěž KouzlOscar, kterou jsme s týmem přátel naplánovali, a kniha je jen další stupínek. Nevím, jestli se mi to podaří udat a napsat dost dobře na to, aby to kdokoli chtěl vydat, ale to mě nezastaví. Chci napsat knihu o lásce, o princezně, o válce, o všem možném. Třeba si ji jednou budeš moct přečíst. Nevím, jak těžké nebo lehké je dnes prorazit s knihou, napíšu ji, ať už se s ní pak stane cokoli. Prozradím ti její název, chci ji pojmenovat Svět snů a přání, ale zbytek je tajemství.

Denní věštec: Proč si myslíš, že se na náš hrad něco jako HogPad hodí?

Suzzy Blackwood: Myslím si, že náš hrad je místem, kde se setkávají čarodějové a čarodějky i za cílem tvoření nových přátelství, a HogPad je jen speciální klub přátel s jedním společným zájmem. V každém příběhu je nějaké kouzlo, ať už jakékoliv, a my z HogPadu jsme se prostě jen rozhodli hledat magii ve fanfikcích spíš než v jiných příbězích a přinášet ji zbytku hradu v našich vlastních dílech. Myslím si, že pro to kouzlo přátelství a kouzla příběhů se HogPad na náš hrad hodí.

Denní věštec: A zde je prostor pro tebe, můžeš říct a vzkázat cokoli, co máš na srdci:

Suzzy Blackwood: Chtěla bych jen říct, že není nic špatného na tom mít velké cíle, snít a doufat, důležité ale je si za svými přáními a sny jít, ať to stojí cokoli. Nenechte pochyby zabránit vám v dosáhnutí něčeho velkého. Kdybych se řídila strachem, asi tu teď nejsem a neodpovídám na tyhle otázky.

Tímto děkujeme za milý rozhovor. A jelikož jsme my v Denním věštci tvorové zvídaví, zajímal nás názor i ostatních na škole. Oslovili jsme dva studenty z každé koleje a pátrali jsme, jestli jsou fanfikce oblíbené a proč. Odpovědi jsou anonymní. Níže se můžete dočíst názory studentů. Položili jsme jim tyto otázky:

1. Denní věštec: Máš rád/a fanfikce? Co se ti na nich líbí? A opačně – proč je nemáš rád/a, nečteš?
2. Denní věštec: Patří dle tebe fanfikce na náš hrad?
3. Denní věštec: Co se ti líbí/nelíbí na HogPadu, čím tě zaujal/nezaujal? 

1. Fanfikce strašně ráda čtu. Víceméně jsem na nich vyrůstala. Dřív jsem je mohla číst pořád, teď preferuji normálně hmatatelné knížky. Ale nebudu tvrdit, že je vůbec nečtu. Líbí se mi, když jsou dobře napsané, mají originální děj (i když to je dnes těžko nalezitelné), zajímavě vymyšlené postavy a celkově když jsou zábavné.

2. I když se mnou mnoho lidí asi souhlasit nebude, tak myslím, že fanfikce na hrad patří. Hradu se hodilo nějaké okořenění a autoři HogPadu dělají skvělou práci.

3. Jsem ráda, že tu je něco jako HogPad, samotnou by mě nenapadlo udělat si spolek zaměřený na fanfikce. Pořád čekám na další díl Hogwengers a velmi známé Hadice a Lva. Těším se, s čím dalším zase přijdou.

1. Omlouvám se, možná budu znít moc přísně, ale FF vůbec neholduju, nelíbí se mi na nich tedy vlastně nic. Nemám na to čas a nepřijde mi to jako zajímavé, zejména, co se třeba opravdu nevhodných milostných zápletek týče.

2. Jak co, zastávám názor, že velká „hradní fanfikce“ je už přes čáru. Je to ale můj pocit. Tady si příběh své postavy tvoříme my sami, tak by to tak mělo i zůstat. Proč by o nás měl ještě někdo něco psát a třeba si i „vymýšlet“? Neřeknu, když máme v rámci úkolu napsat „jak se vám dařilo trénování kouzla / péče o hastrmance,“ to je asi pochopitelné, že se prostě něco vymyslí. Ale má to takové to „zdravé“ téma.

3. Omlouvám se, ale nejsem schopna na to odpovědět, protože ho nesleduji.

1. V mudlovském světě fanfikce přímo nesnáším. Obzvlášť ty z HP světa, ty mě až vytáčí. Vadí mi, že vlastně čtu Harryho Pottera, ale s jiným stylem psaní, s jinou atmosférou a s ne tak dobrým dějem. Dávám za příklad FF o HP, protože se přiznám, že moc jiných neznám. Ještě jsem jednou narazila na FF o mudlovské hudební skupině 1D a bylo to vlastně jen o tom, že kapela přijela do Čech a jeden ze zpěváků se tu zamiloval do fanynky. Když pominu naprosto nezáživný děj, bylo v této FF neskutečně mnoho pravopisných chyb, ale to už není chyba žánru, ale konkrétního autora.

2. Naopak na našem hradě FF vítám. Pokud v příbězích vystupují členové našeho světa kouzel, je to vtipné a FF má hlavu a patu, může to být dokonce super. Takové FF si přečtu moc ráda.

3. HogPad je super nápad a věřím, že se na hradě udrží. Dost možná se dočkáme toho, že bude pro každého pocta se na HogPadu v nějakém příběhu objevit. A ač jsem na začátku uvedla, že HP FF nevyhledávám, musím vyzdvihnout příběh Sestra Harryho Pottera, který mne velmi zaujal a těším se na jeho pokračování.

Co dodat závěrem? Slečna Suzzy je velmi sebevědomá a průbojná mladá dáma, které nechybí nápady ani odvaha. Má velké cíle a my jí i celému HogPad týmu upřímně přejeme, aby se jí i nadále dařilo, aby ji fantazie neopouštěla a aby měla spoustu sil a elánu. Myslíme, že škola takovéto akční lidi potřebuje. Snad jí to i zůstane, nepoleví a spolek bude velmi činorodý. Takže hodně štěstí, HogPade! 

Pro Denní věštec
Petromila Nivalis

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *