Klání K5 – výsledky 3. kola

| Vydáno:
Během počínajícího podzimu se spolu potřetí v tomto roce všechny hradní časopisy utkaly v přátelském duchu v redaktorském klání. Šéfredaktoři tentokrát své zástupce hledali v řadách článků za období květen – červen. Jak to všechno dopadlo? Kdo si odnáší titul a cenu? Čtěte dále!


Protože je opakování matka moudrosti, připomeňme si hned na začátek, v jakých kategoriích soutěžíme:

Cena odborné poroty: Pro každé kolo vyberou šéfredaktoři nezávislého porotce, člověka, který vládne slovu a je schopen posoudit text, aby na základě svého nejlepšího vědomí a svědomí vybral ten článek, který je dle něj nejlepší. Autor tohoto článku obdrží diplom a cenu ve výši 1 galeonu.

Druhá kategorie odráží sympatie hradního čtenářstva – formou ankety čtenáři volí ten článek, který se jim líbil nejvíce. Autor tohoto článku rovněž obdrží diplom a 1 galeon k tomu.

Pojďme ale rovnou k první kategorii – Cena odborné poroty!

Odbornou porotkyní pro toto kolo se stala profesorka Belatris Nithelas Malrinová, která je pověstná nejen láskou k literatuře, ale i svým přísným přístupem k textům. Jak milosrdná byla k adeptům na vítězství? Nenechám vás dlouho napínat a rovnou kolegyni předám slovo!

Belatris N. Malrinová:

Začnu od konce, tedy od článku ze Žlutého Trimela. Už podle názvu se dá očekávat symfonie na kolejní téma. A k žánrové frustraci nedošlo. Čtenář je skutečně zahrnut příhodami z mrzimorské výpravy, což je jistě zajímavé čtení pro všechny zúčastněné a maximálně ještě pro žluté spolužáky, ovšem pro zbytek čtenářů je nespojitý sled příhod vzdálený. Situace, které nesou vtip, jsou podány zcela kuse, takže se kýžená reakce dostaví jen zčásti. Článek je tak, jak vyslovila někdejší šéfredaktorka, žlutý skrz naskrz, za což si v mém žebříčku vysloužil milý úsměv (nebo alespoň to, co se v mém podání milosti nejvíce blíží).

– odloží výtisk Žlutého Trimela stranou a přitáhne si výtisk šarlatové barvy –

Tlapa tentokrát vsadila na vtip a na jistý druh lvího šarmu. Článek má velké plus v univerzálnosti – kolejní příslušnost zde nehraje žádnou roli. Koncipovat článek jako sérii rad je další ukázkou toho, jak mazaně si pan Oliver vede v plnění zadaných úkolů, protože se to rychle čte a rychle i píše. Stačí mít nápady a nevyčerpatelnou schopnost výmluvnosti.

– s úsměvem a jemným kroucením hlavou přechází k dalšímu časopisu –

Hadí král přišel hrát ve famfrpálovém dresu. Dobrá strategie, když uvážíme, že sport je nadkolejní téma. Vzpomínky na postup hráčské kariéry může přilákat nováčky, kteří chtějí čerpat co možná nejvíce zkušeností, ale i staré mazáky, kteří zas mohou porovnávat pohled na věc s vlastními vzpomínkami. Ovšem z hlediska formy je pro mne osobně článek poněkud nečtivý, což ovšem vyvažují hravé a v příjemné kvalitě reprodukované obrázky.

– vezme do ruky Denního věštce a snaží se nasadit diplomatický výraz, aby nepopudila kolegy ani nadřízené. Po chvíli se však její výraz uvolní –

Obrovskou devizou slečny Gity jsou ryze kouzelnické náměty, přesně jak uvedla šéfredaktorka při nominaci. Je to ojedinělé zaměření v celohradním tisku. I když pomineme tuto výhodu, zůstává nepopiratelný pisatelský um slečny Hrdličkové. Kam se hrabou všichni Holoubci… Je příjemné mít možnost přečíst si článek, který se neodkazuje primárně ke koleji ani ke škole, ale jde mnohem dál a výš, protože hraje na notu kouzelnického světa v plné jeho šíři.

– pokyvuje hlavou a přechází k poslednímu časopisu –

Vcelku mě překvapilo, že Corvinus vyslal do boje právě článek, který jen informoval o průběhu školní slavnosti, protože dosud byl pro mne havraspárský časopis spíše synonymem invence a nápaditosti v přístupu k tématům. Článek slečny Montague byl v podstatě opravdu jen rekapitulací toho, kdo co dostal či vyhrál. Jistě, zpravodajství patří do novinařiny, ale jakožto občasný čtenář Corvina jsem překvapená tím, že jsem nedostala nic navíc; pouze informace. Také jsem zavadila o několik drobných nešikovností nebo chybiček, které buď utekly korektorům, nebo samotné autorce.

– všechny časopisy leží rozložené na stole ve vějíři. Malrinová si dá na čas, aby zvážila dojmy i fakta. Nakonec sáhne po vítězi –

Vítězem třetího klání K5 se stává Denní věštec, za který osobitě a vytříbeně bojovala Gita Hrdličková. Čtivost, nápaditost a obrovská dávka kouzelnické atmosféry převálcovala všechny soupeře.

____

Děkuji vážené kolegyni za její hodnocení a gratuluji slečně Gitě Hrdličkové, která za svůj článek získává diplom a jeden zlaťoučký kulaťoučký galeon. Gratulujeme!

Udílení cen čtenářské oblíbenosti zaznamenalo v tomto kole malou změnu – hlasování se přesunulo do hradních prostor. Zatímco první místo bylo od začátku jasné, zbylá čtyři místa byla poměrně vyrovnaná. Podívejme se tedy spolu na konkrétní výsledky:

Vítězem se tedy stává svým článkem úsměv rozdávající Oliver McCollin za Lví tlapou! Gratulujeme!

Do pomyslné K5 síně slávy nám přibyla další dvě jména, další dva články a nám zbývá jediné – poděkovat, protože to se při takových projektech sluší. Děkuji ze srdce všem, kteří se na projektu K5 podíleli!

Třetí vrchol K5 je dobyt, já se s Vámi tudíž za všechny časopisy loučím a těším se na shledanou v říjnu u čtvrtého dílu klání K5, v němž Vám představíme i kápětkový speciál!

Pro Denní věštec

Niane z Libelusie

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *