OZVĚNY LÉTA VI. – Sub Salix a Lilien Emity Meissed

| Vydáno:
Čítárna Sub Salix neboli čítárna Pod Vrbou letos v říjnu oslaví své sedmé narozeniny. Při této příležitosti a při příležitosti změny na šéfredaktorském postu uvádíme článek právě o čítárně.


Naši čítárnu, tedy místo, kam mohou obyvatelé posílat svá originální díla, založily dvě červenofialové profesorky Eillen McFir (dnes Eillen McFir Elat) a Morrigan Tristesse. Stalo se tak 10. října 2007.

Na postu šéfredaktora nejdříve spolupracovaly, později slečna Morrigan Tristesse školu opustila a čítárna zůstala plně na bedrech slečny Eillen. Ta se po čase rozhodla školu taktéž opustit a předala otěže v čítárně profesorce Janel Weil, která se stala první šéfredaktorkou nepocházející z nebelvírské koleje. Slečna Janel vydržela na tomto místě od svého jmenování 26. prosince 2010 až do roku 2014, ale letos na jaře oznámila svůj záměr opustit tuto funkci. Vzhledem k její vytíženosti se není čemu divit.

Ve škole pak proběhl konkurz a jeho výsledek byl znám 1. července letošního roku. Vítězkou konkurzu a novou šéfredaktorkou Sub Salix se stala Lilien Emity Meissed.
Slečna Lilien se nám uvolila odpovědět na několik otázek.

Bilkis Blight: Dobrý den, slečno Lilien. Děkuji, že jste se uvolila poskytnout nám rozhovor, i když už jeden vyšel.

Lilien Emity Meissed: – rozhlédne se a hledá Rosmertu, objedná si a poté se zaměří na slečnu – Rozhovor s kolegou vás nezmohl? – zasměje se – Hezký večer, slečno Bilkis. – usměje se – Nemáte rozhodně za co, já ráda. Snad vám budu schopná říct něco zajímavého! – zasměje se –

Bilkis Blight: Myslíte Váš rozhovor s kolegou Watfarem, který jsem si s chutí přečetla, nebo rozhovor, který jsem vedla s panem Whitecrowem? – usměje se – Ani jeden mě nezmohl, děkuji za optání. Jak se prozatím cítíte jako šéfredaktorka Sub Salix?

Lilien Emity Meissed: Měla jsem na myslí rozhovor s kolegou Whitecrowem, který jste vedli před chvílí, … Ono z vlastní zkušenosti vím, že mít dva rozhovory v jeden večer je docela náročné, když to má být kvalitní rozhovor, či článek. – směje se – Ale jsem ráda, že vás nezmohl ani jeden. – usměje se – Popravdě, zatím si moc jako šéfredaktorka nepřipadám. Ono je to především tím, že Sub Salix pod mým vedením zatím nic nedokázal. Avšak už v redakci usilovně pracujeme na tom, aby se zase ukázal v lepším světle. – usměje se – Tudíž momentálně cítím takové to očekávání, jako by se blížil první jarní den, den probuzení, ačkoliv na takový den si musíme počkat ještě půl roku, a jelikož bych nerada, aby čekal i Sub Salix, tak to přirovnám k probuzení do zasněženého rána, kdy člověk hledí do slunečních paprsků odrážejících se od bílého nadělení… Ach ano, vím, že povídám nepodstatné věci, prostě sama se moc těším, až Sub Salix procitne.

Bilkis Blight: Určitě to nemůže být tak zlé! Vždyť sama říkáte, že pracujete na obnovení čítárny, a to znamená, že jste se v šéfovském křesle usadila. – usměje se – Vím, že už jste kontaktovala lidi ze „současné“ redakce. Došlo v redakci k výrazným změnám?

Lilien Emity Meissed: Ano, pracujeme, ale vzhledem k tomu, že mé jmenování proběhlo někdy na začátku prázdnin… – pokrčí rameny a pak se usměje – No holt nějak to bude. – zasměje se – To máte správné informace, kontaktovala, jelikož si myslím, že na to měli plné právo, být kontaktováni. – zamyslí se – Výraznější změny… Inu, nynější redakci bude prozatím tvořit pět lidí, z toho tři zůstávají v redakci ze svého předchozího působení, a nově přicházíme v podstatě dva. – usměje se – Co se týká zbývajících členů předchozí redakce, prodiskutovala jsem se svou předchůdkyní, kdo se o Sub Salix za jejího působení zajímal, a daným osobám jsem rozeslala sovu s otázkou, zda chtějí být v redakci i nadále. Pár lidí bohužel z nedostatku času odmítlo, ale v podstatě jim nikdo nebude bránit v návratu, kdyby snad chtěli. – usměje se –

Bilkis Blight: Věci chtějí čas, aby se mohly projevit, s tím bych si starosti nedělala. Sub Salix je ale poněkud na okraji našeho světa, máte dostatek přispěvatelů, aby se v čítárně pravidelně objevovaly novinky?

Lilien Emity Meissed: Pokud to tak jako vy vidí i ostatní obyvatelé hradu, tak je to vlastně v pořádku, prostě jsem získávala čas. – směje se – Tohle bude ožehavé téma. Protože se nabízí otázka, co má vlastně být ta pravidelnost. Je zapotřebí si uvědomit, že čítárna Pod Vrbou je místo, kde se rodí perličky či velké perly kreativního psaní obyvatel hradu, u kterého je zapotřebí, aby si našlo své čtenáře. Uvidíme, kolik má či bude mít čítárna svých příznivců, ale myslím si, že v tuto dobu, kdy hradem koluje nová krev, a vlastně i Sub Salix prochází změnami, se několik zdatných autorů najde. A sama doufám, že tomu napomůže fakt, že bude čítárna žít, tedy alespoň doufám. Ale prozatím bych nechtěla předbíhat, všechno se uvidí až v později. – usměje se –

Bilkis Blight: Myslím, že každý pochopí, že určité věci se nemohou uspěchat. – usměje se – Rozumím a doufám, že se Vám podaří čítárnu pozvednout na novou úroveň. Hodláte Sub Salix nějak propagovat? Nějakou akcí, změnami v brigádě, napojením na výuku a podobně, aby se autoři více zajímali o uveřejnění svých děl právě pod vrbou?

Lilien Emity Meissed: To je nás asi víc, kdo doufá. – zasměje se – Ano, hodlám. Ráda bych, aby čítárna zůstala takovou magickou oázou, ale také, aby o její existenci měl hrad neustále nějaké to podvědomé tušení. Změny v brigádě v podstatě již proběhly. Nejdůležitější bude pro autory nejspíše fakt, že nyní mohou dostat mnohem větší odměnu, kterou povolilo nové vedení školy. – usměje se – Jinak se přidalo několik kosmetických úprav, tak hlavně pořádně číst. Když je řeč o akcích, tak ty rozhodně nějaké taky budou, ale prozatím je vše v plánovacím režimu, ovšem již brzy se může hrad na nějakou tu akcičku určitě těšit. – usměje se a koukne na slečnu – Koukám, že jste se připravila opravdu poctivě. – směje se – I maličké napojení na výuku mám v plánu.

Bilkis Blight: Je pravda, že čítárna je hlavně klidná, v posledních letech až trošičku moc. Vyšší odměna pro autory je jistě dobrá zpráva, nebojíte se ale snížení kvality příspěvků? Vím, že nezveřejníte všechno, ale nebojíte se, že Vám lidé budou přes admin posílat všechno, co budou moci?

Lilien Emity Meissed: Ne, toho se opravdu nebojím. V podstatě pořád zůstává, že kvalita je na prvním místě. Zvedla se sice maximální možná odměna, ale pokud mi někdo pošle do brigády nějaký, ehm odfláknutý paskvil, bude po zásluze odměněn, nebo mu bude příspěvek vrácen. Odměna byla zvýšena především kvůli snaživým autorům, kteří si takovou odměnu opravdu zaslouží. Tím samozřejmě nechci říct, že je někdo privilegován, ale jen to, že kdyby chtěl někdo zbohatnout s rychle naškrábanými písmenky na pergamen, odejde s nepořízenou či s pár drobnými. – usměje se – Posílat mohou, avšak poslat příspěvek zpět s nulou taky není zas taková práce. – usměje se –

Bilkis Blight: Myslím, že více z Vás už asi tahat nebudu. Čtenáři také musí na něco přijít sami, a proto by měli chodit přímo Pod Vrbu, že?

Lilien Emity Meissed: Přesně tak! – směje se – Človek aby jim to všechno naservíroval do článků a pak neměl žádné eso v rukávu, teda Pod Vrbou! – směje se – Tak snad se nechají zlákat. – mrkne –

Bilkis Blight: To nemůžeme dopustit, aby Vám chybělo eso. Děkuji za rozhovor a přeji hodně skvělých zážitků s naší hradní čítárnou! – usměje se –

Lilien Emity Meissed: Ještě abyste dopustila! – směje se – Nemáte za co, já vám taky děkuji, byl to opravdu příjemný rozhovor. – usměje se –

Pro Denní věštec
Bilkis Blight

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *