Halloweenské tvoření 1

| Vydáno:
Milí čtenáři,
Halloween je pro mě osobně poněkud bláznivý svátek. Nemám nic proti Dušičkám, které jsou u nás tradiční. Jsou ale poněkud pochmurné, Halloween je jakýmsi odlehčením. Mám pro něj pochopení, ale příliš ho nevyužívám. Ale to mi nezabrání, abych Vám dala tipy na to, jak si trochu duchařsky vyzdobit domov, nebo připravit hrůznou svačinku.


Dnes se zaměříme trochu na jídlo, trochu na výzdobu tabule a trochu na výzdobu nás samých. Budeme péct a zdobit, háčkovat a šít.
Všechny návody jsou přejaté z knihy Lexikon kouzelnických dovedností (https://www.facebook.com/pages/Witch-Craft/158421694172054?fref=nf). Nicméně jsem některé upravila na naše podmínky, háčkování jsem pak vyzkoušela a přepsala podle toho, jak jsem postupovala.

Jako první si vytvoříme hřbitovní muffiny. Recept na muffiny sem psát nehodlám, každý si ho určitě najde sám a vyšperkuje podle svého. To je ostatně nejlepší způsob, jak péct. Muffiny můžete určitě někde i koupit. Dále budete potřebovat sušenky (bez náplně, například polomáčené), želé hádky a podobné potvory, polevy (čokoládovou a bílou), kakao (nejlépe granko), sáček na zdobení a zelené potravinářské barvivo.

Podle počtu muffinů si připravíme počet sušenek, na které čokoládovou polevou namalujeme nápisy. Můžete použít anglické RIP, nebo pokud to zvládnete, nápisy delší a české. Můžete udělat rámy, prostě jak se vám bude chtít. Tím získáte sušenkové náhrobky. Do bílé polevy pak přimíchejte trochu zeleného potravinářského barviva. Touto polevou pak pokryjte polovinu muffinů a opatrně do ní a muffinů zapíchejte předem namalované sušenky. Muffiny můžete i naříznout, aby Vám tam sušenka lépe pasovala. Pokud chcete, aby zelená poleva vypadala jako trávník, můžete ji nechat zavadnout a vidličkou vytahat do špiček. Druhou polovinu muffinů pokryjte čokoládovou tmavou polevou a opět do ní zapíchejte sušenky. Do zavadlé, ale ne úplně ztuhlé polevy můžete z kakaa udělat zeminu, bohatě Vám k tomu postačí lžička a trochu pevná ruka.

Hotové hrobečky pak můžeme ozdobit gumovými příšerkami a pokud byste sehnali plastové lopatky a podobně, můžete použít i je (potom, co je důkladně omyjete v horké vodě). Pro šikovnější cukráře, kteří si rádi vyhrají, doporučuji modelaci z mléčné hmoty nebo marcipánu. Po obarvení můžete vytvořit houby, svíčky, dýně, trávu nebo třeba netopýry a kočky.

Autorkou tohoto hřbitůvku je Grace Hiura, jejíž stránky jsou bohužel nedostupné.

Druhou věcí, kterou si ukážeme, jsou háčkované kostičky, kterými můžete ozdobit stůl. Autorkou je Alicia Kachmar (http://www.aliciakachmar.com/blog). Budete potřebovat háček (já používám č.0 na slabší přízi), bílou přízi, černé korálky, černou bavlnku nebo nit, jehly (jednu s velkým očkem a jednu s malým) a vycpávku (třeba duté vlákno), vše seženete v galanterii.

Řada 1: Začneme 2 řetízkovými oky (dál ŘO), to první si uděláme volnější, protože do něj budeme dělat 6 krátkých sloupků (dále KS). Prvním KS si protáhneme bavlnku, abychom si označili začátek.
Řada 2: Do každého KS uděláme 2 KS (první opět značíme bavlnkou), získáme tak 12 KS v řadě.
Řada 3: Do každého KS uděláme 1 KS (celkem 12, první značíme).
Řada 4: Do každého KS uděláme 1 KS (celkem 12, první značíme). Po posledním KS zakončíme (ŘO, ale protáhneme přízi a ustřihneme).
Tento postup zopakujeme 2x, ale druhou část nezakončujeme. Připojíme ji 1KS k části, kterou již máme hotovou (protáhneme následujícím sloupkem v řadě 3, pak sloupkem v druhé polovině za zakončením a sháčkujeme).
Řada 5: Háčkujeme KS okolo a na spoji opět spojíme 2KS do jednoho. Celkem jich získáme 20.
Řada 6: Okolo, na spoji (na každé straně) ubereme KS tak, že 2 KS sháčkujeme do 1. Celkem získáme 16.
Řada 7: Okolo, na spoji ubíráme, celkem získáme 14 KS.
Řada 8-32: Okolo bez ubírání. Celkem 14.

V dalším kroku znovu uháčkujeme řady 1-7. Kostičce uděláme oči z korálků (18. a 22. Řada první části) a pusinku bavlnkou. Pak kostičku vyplníme, oba kusy sešijeme dohromady a můžeme ji použít na ozdobu stolu.

Dalším kouskem, kterým tentokráte můžeme ozdobit sebe, je brož s duchem, autorkou je Lindsay Gibson (http://emandsprout.blogspot.cz/), nicméně šablony jsem vytvořila já. Budeme potřebovat plsť (bílou nebo černou), spínací špendlík, papír, bavlnku (bílou nebo černou, podle plsti) a něco na vycpání, jako u předchozího návodu.

Šablona je zde (je vytvořena na formát A4):

Na plsť si překreslíme šablonku a vystřihneme. Na zadní část pevně přišijeme spínací špendlík a na přední část vyšijeme obličej podle nálady a vkusu. Oba díly přiložíme k sobě rubovou stranou a sešijeme. Začínáme samozřejmě na zadní straně. Necháme si otvor pro naplnění, naplníme a zašijeme až do konce.

To by bylo pro dnešek vše. V příštím díle, který vyjde za pár dní, si uděláme nějaké ozdoby z papíru. Budete potřebovat špejle, párátka, barevné papíry (černé, oranžové, bílé, nebo jaké chcete), nůžky a lepidlo na papír.

Pro Denní věštec
Bilkis Blight

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *