Pět let U Veselé dýně

| Vydáno:
Pohled do historie, ale i na současnost. Pojízdný krámek U Veselé dýně letos navštívil Příčnou ulici již po páté. Jaká byla úplně první návštěva pana Dýňovce? A kdy se poprvé objevila výzdoba na Příčné ulici? To a mnohem víc na vás čeká uvnitř článku.

Letos je tomu již pět let, co se pojízdný krámek U Veselé dýně poprvé objevil na Příčné ulici. Stalo se tak v době, kdy byl odpovědným vedoucím Příčné ulice John Werewolf.

Obchodník, kterému speciální krámek patřil, pan Tykva Dýňovec se v roce 2010 zdržel do první listopadové půlnoci a svou kolekcí, která čítala celkem osm kousků, si získal u svých nákupčích renomé. Čím však potěšil zaručeně nejvíce, byl nový přírůstek do kolekce tzv. Kebuláčků, Halloweenský kebuláček.

A dostáváme se k druhému roku. Píše se poslední den v měsíci říjnu a tehdejší odpovědný vedoucí Příčné ulice upozorňuje na to, že krámek U Veselé dýně opět stojí na svém místě, a kromě známého zboží z loňského roku je k dispozici i několik nových kousků. Oproti loňskému roku ale pan Werewolf odhaluje ještě jedno strašidelné překvapení.

Ano, v roce 2011 se poprvé na Příčné ulici objevuje i doprovodná dušičková nadílka, díky které si nákupčí mohli například za symbolickou cenu koupit Levitující dušičky vedle postavy s omezenou trvanlivostí do konce listopadu.

Posouváme se o další rok kupředu. Máme tu rok 2012 a na Příčnou ulici již potřetí přijíždí pan Dýňovec se svým krámkem. Nový odpovědný vedoucí, pane Ernie Cihlička, upozornil všechny návštěvníky na nové kousky. Mezi ty se zařadila například Dýňová čepice, Náhrdelník s netopýřím přívěskem, Pavoučí náušnice nebo Silonky z pavoučích nití. Kromě starých a nových kousků Příčná ulice předvedla i svůj nový Halloweenský kabát.

A i rok 2013 se nesl v duchu novinek. Příčná ulice během roku získala novou odpovědnou vedoucí, Selenu Enail Smithovou, a U Veselé dýně se letos prvně představily tematické cukrovinky, mezi kterými jsou například Muchomůrkový donutek, Zmrzlinové kosti, Škvarkové bonbónky nebo nejkyselejší cukrovinka, která byla kdy vynalezena, Super-kyselé želé-sliz. Ale nebyly to jen cukrovinky, které se daly v pojízdném krámku zakoupit. V tomto roce zřejmě pan Dýňovec začal s přípravami brzy, a tak si nákupčí mohli užívat široký výběr z nových kousků, mezi kterými byla například maska Trollí škleb nebo hračka Plyšový strašidelný Jack a spousta dalšího a dalšího.

Rok se s rokem sešel a před několika dny zavítal pan Dýňovec na Příčnou ulici již po páté. U Veselé dýně to celý den žilo. Kromě starých kousků se objevily i zbrusu nové a měšce studentů i profesorů se tak jistě nejednou provětraly. Nových kousků bylo k dostání celkem šest; Rozesmáté Strašušnice, Rozesmáté Strašištrimfle, Kalhoty/sukně ze zátoky Blátošlapů, Trikošile „Paralelní světy“, Strašioko z Maelströmu a Strašistraš maska.

Pomocné síly Příčné ulice, Eveliny van Eyck, jsem se zeptal, jak by zhodnotila – co se prodejnosti týče – letošní Halloweenskou kolekci: „Řekla bych, že z pultů zmizel standardní počet kusů, když to zprůměruji. Což mě lehce překvapilo, vzhledem k tomu, že den předtím jsem šoupla do prodeje svoji část podzimní kolekce, a několik dní před tím i Selena (Selena Enail Smithová, pozn. red.). Oproti loňskému Halloweenu se toho prodalo zhruba o třicet procent méně. Já jsem ale spokojená, lidi si to kupovali a starší kousky mizely stejně jako nové.“

A co na letošní Halloweenskou kolekci říkají samotní nákupčí?

NaSaŠí Jackson
Příčná mě ani letos nezklamala. Koupila jsem si pár pěkných kousků jako například Černobílou košili, která je naprosto skvělá, své už tak chudé konto jsem obrala o pár posledních srpečků, ale nelituji toho, jen mě mrzí, že jsem si nemohla koupit vše, protože všechno bylo vážně nádherné! A až budu mít více peněz, rozhodně zkusím i ty sladkosti, které krámek nabízel!

Tydynka Flyová
Tak většinu Halloweenského dne a celý Halloweenský večer jsem trávila s mudly, takže jsem vždy jen rychle nakoukla, abych ukořistila na Příčné všechny ty super kousky, protože letos se to opravdu povedlo! – usměje se – Nakonec mám všechno, co jsem chtěla, krom galeonů. A už se těším na další rok! To už určitě budou i Halloweenské kočky!

Dolween Amarantine Dakini
Včerejšek byl naprosto kouzelný a děsivý byl jen pro mou peněženku. Slečny Evelínka a Selena se překonaly, takže moje konto utrpělo velké škody, ale to víš, jako správnou marnivou dívku mě to při pohledu do zrcadla přebolelo. – usměje se – Kousky jsou naprosto exkluzivní a velmi originální, a jsem ráda, že se mi jich pár podařilo ukořistit v té tlačenici nákupůchtivých žen a dívek. Zabrousila jsem spíše do nadčasové podzimní kolekce, ale i Halloweenská byla velmi povedená.

Nerys Heliabel Ghostfieldová
Halloween na Hogu jsem si užila jako každý rok naprosto parádně. Těším se na něj vždycky celý rok, snad dokonce o trochu víc než na Vánoce, protože… No, jsem Ghostfieldová, co miluje strašení, rozpárané věci, děsivé oblečky, pochroumané hračky. Osobně jsem byla opravdu zvědavá, co případná nová kolekce přinese, a protože jsem počítala s vlastní dychtivostí i s umem pracovníků Příčné ulice, šetřila jsem a pracovala na výdělcích několik měsíců, abych si svátek užila naplno a bez omezování se.
Naprosto unešená jsem byla už s půlnocí, kdy se otevřela brána Halloweenské Příčné a ukázala se Veselá dýně. S takovou výzdobou je člověk hned víc motivovaný prošmejdit si kde co a nebo jen tak zírat a nasávat atmosféru. U Veselé dýně mě pak potěšilo, jak se kousky často a pravidelně doplňovaly a měnily. Za celodenní pečlivou starost a neuvěřitelné nasazení bych ještě jednou, tentokrát veřejně, chtěla poděkovat madam Evelině, která se snažila nám vyjít maximálně vstříc, takže se na pultech objevovaly jak staré kousky, které si člověk vždycky dokoupí rád, pokud je zatím neměl, tak kousky úplně nové, které šly prakticky ihned na dračku. Z těch starších věcí miluji strašišálu, klobouk ve vlčím provedení, květy Halloweenu a leccos dalšího, co pravidelně nosívám. Naprosto mi ale vzaly dech i věci nové, od toho kouzelného oka na pásce přes rozverně rozesmáté strašištrimfle, neotřelou sukni ze zátoky Blátošlapů až po úleťáckou strašáckou strašistraš masku. Jsem nadmíru spokojená s cenou, která se mi zdá slušná, tak s nápaditostí těch, kdo nám věci přichystali. Nesmírné díky pak patří tomu, kdo vymýšlel ty úžasné názvy, některé kousky by si člověk koupil snad i jen kvůli tomu pojmenování, i kdyby nevypadaly tak pěkně, jak vypadají. To vlastně mohu říci i o podzimní kolekci, která je mimochodem také naprosto dechberoucí! Ale o té tu mluvit nemám, viď? – pousměje se na Trevora –
Bráno kolem a kolem, Halloween je pro mě vždycky srdeční záležitostí, kdy se zvědavostí čekám, co nového se objeví. S tím, jak se Příčná ulice postupně stává čím dál kouzelnějším prostředím, které nám má mnoho co nabídnout, jsem naprosto spokojená a spolu s podzimní kolekcí jsem taky vyřáděná, nejspíš až do Vánoc. Ještě jednou tedy děkuji madam Evelině za to, kolik času nám věnovala, abychom měli radost. Také děkuji všem pracovníkům Příčné a jejich pomocníkům, že se o nás tak starají a vymýšlejí pro nás naprosté skvosty, a to nejen o Halloweenu!

A co říkáte na letošní Halloweenskou kolekci vy? A jaký z kousků za uplynulých pět let je vaším nejoblíbenějším? Budu rád, když se vyjádříte v komentářích. Na samotný konec článku si dovoluji představit některé zajímavé modely z letošních oslav Halloweenu. Poznáte, kdo je kdo?

Pro Denní věštec
Trevor Ztřeštěný

Komentáře

  1. 🙂 – Hezká rekapitulace, člověk se až děsí, kolik Halloweenu tu už zažil! 😀 Ale vzpomínky na pranice U Veselé dýně o ty nej kousky prostě nemiznou 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *