Horkým brkem z Ministerstva kouzel

| Vydáno:
I během října se na Ministerstvu kouzel odehrávalo jedno překvapení za druhým. Zajímá vás šíření galeonů do Somálska? Nebo co chutná ďáblovu osidlu? A jaké změny v seminářích odkleplo MK na naší škole? Vše se dozvíte.

Ministerstvo podpořilo dostupnost kouzelnické měny v Somálsku

Ministerští úředníci ve spolupráci se skřety z Gringottovy banky proškolili pět nových pracovníků, kteří budou působit v somálském Mogadišu na kouzelnické pobočce místní banky. Jednalo se o tři skřety, jednoho pracovníka ostrahy a jednoho administrativního pracovníka, který bude vyřizovat finanční agendu související s ministerstvem kouzel (např. exekuce nebo pomoc při zprostředkování obchodního styku kouzelnické povahy se zahraničím). Náš ministr kouzel tak reagoval na žádost svého somálského protějšku, který se v současné době potýká se špatnou situací místní měny. Somálský šilink v praxi nemá téměř žádnou hodnotu, a proto se většina obchodů odehrává v dolarech. V Mogadišu se začátkem října povedlo mudlům otevřít a zprovoznit první bankomat, který ovšem vydává jen a pouze dolary. V souvislosti s touto službou logicky vznikla i poptávka po kouzelnické měně a možnosti si dolary za ni vyměnit. Gringottova banka ale až do této doby neměla v Somálsku stálé zastoupení a kamennou pobočku. „Nebyl důvod,“ sdělil k této skutečnosti skřet z Gringottovy banky, „somálský šilink se nedá s galeonem srovnat.“

Somálští kouzelníci jsou těmito zprávami nadšeni, neboť již nebudou muset zřizovat a spravovat svá kouzelnická konta ze zahraničí.

Seminářové změny dle směrnic MK

Ministerstvo kouzel si posvítilo na bradavickou výuku, konkrétně na její seminářovou část. Dle nové vyhlášky je již naprosto zakázáno, aby dva studenti okupovali pouze jednu židli – a je irelevantní, jak velkou plochu jejich pozadí zabírá. Ministerské směrnice jasně diktují, že každému studentovi musí být poskytnuta celá samostatná židle.

„Není to fér,“ stěžuje si nejmenovaný student nejmenované koleje. „Mně teda nevadilo, že mi občas nějaká dívčina hupnula na klín. Samozřejmě v rámci vzdělávání, co si o mně myslíte!“

To však není ve vedení seminářů jediná změna – místo pro profesory a zaměstnance školy je nyní označeno fialovou barvou. Proč k tomu došlo?

Podle nové vyhlášky Ministerstva kouzel jsou nyní lavice rezervované profesorům, zaměstnancům a obyvatelům Prasinek značeny magickou fialovou barvou, která prý dokonce ve tmě jasně září. Tomu se dá docela lehko uvěřit, pro některé citlivější oči totiž září až moc i ve dne.

Ministerstvo dementuje šířící se pomluvu, že obarvení lavice má pomoci zejména starším a pomatenějším „studentům“ trefit na své místo ve třídě.

„Oficiálně má značka pouze připomínat, že toto místo je pro vystudované kouzelníky přímo rezervováno a mělo by tak mít při obsazování třídy v jejich očích prioritu,“ vyjádřil postoj ministerstva jeden z jeho zaměstnanců, Matthew Whitecrow.

Ministerští pracovníci zasahovali přímo v televizním studiu

Během předpovědi počasí americké rosničky Jennifer Ketchmarkové do televizního studia pronikl včelovec obrovský, kouzelnický hmyz připomínající obří včelu.

Ketchmarková pranic nedbala na to, že právě běží živé vysílání, a zděšeně uprchla mimo záběr. Do televizního studia se okamžitě přemístili kouzelníci, aby zjednali nápravu, a nebezpečného včelovce se pokusili kouzlem znehybnit na vlastní pěst. Nebyli však úspěšní, kouzlo na včelovce nepůsobilo a jen ho ještě více rozzuřilo. Protože bylo potřeba dostat kouzelného tvora mimo dosah kamer, zvolili kouzelníci přemisťovací kouzlo krátkého dosahu – a přemístili ho na dvůr za televizním studiem. Zde již iniciativu převzali ministerští kouzelníci se specializací na odchyt nebezpečných kouzelných tvorů a také četa ministerských pracovníků, která mudlům vymazala vzpomínky na obří včelu a náležitě upravila paměť. Mudlové za televizními obrazovkami vůbec nic nepoznali, protože Ketchmarková nakonec svou předpověď dokončila. Ve skutečnosti se jednalo o duchapřítomnou pracovnici ministerstva kouzel, která použila lahvičku mnoholičného lektvaru z pohotovostního balíčku kouzelnické zásahovky. Za svůj čin byla osobně pochválena samotným americkým ministrem kouzel.

Televizní záznam zde:
http://www.youtube.com/watch?v=EQZtUspo8dk

Nová kvalifikace pro skřítky archiváře

Domácí skřítci pracující v archivu školy povinně prošli novým školením MK, které by mělo zefektivnit jejich činnost. Do výcvikového programu byla zahrnuta nově vyvinutá třídící kouzla, která umožňují aplikovat na archivované dokumenty mnohem komplexnější a propracovanější třídicí schémata.

Změna se projevila okamžitě, nyní můžeme najít výjimečně práce seřazené i podle jejich autora a zjistit tak, kdo je nejlepší z nejlepších.

Další školení by měla následovat, mluvčí ministerstva potvrdila, že vynaložené finanční prostředky se bohatě vrátily, a proto budou s edukativním programem nadále pokračovat.

Ministerstvo kouzel v Austrálii úspěšně zamlžilo výskyt vzácných vajec mořského dráčka

http://www.youtube.com/watch?v=8NsL8YP6BhE

Na australské pláže moře vyplavilo tisíce vzácných vajec mořského dráčka rodu draco tasmanius. Nebýt pohotové reakce australského ministerstva kouzel, které včas pustilo do oběhu, že se jedná o obyčejná klubka mořských řas druhu marimo, byla by letošní snůška vážně ohrožena. Mudlové byli z vajec úplně paf a po plážích se denně producírovaly davy čumilů a senzacechtivých reportérů. Když se přiblížilo vylíhnutí dráčků, pracovníci ministerstva kouzel použili na vybrané úseky mudlo-repelentní očarování a mořští dráčci se mohli v klidu vylíhnout a vrátit se zpět do moře.

MK připravuje famfrpál na nadcházející ŠFM

Tréninky pro Školní famfrpálové mistrovství jsou v plném proudu a samotné oficiální zápasy již za dveřmi. Odbor kouzelnických her a sportů je tak v plné polní a vylaďuje i ty nejmenší detaily.

Pro bradavická utkání byl najat nový komentátor s jemnějším hlasem, který by tolik nedráždil všechny přihlížející a nevyřvával na celé kolo. „Byla to hrůza,“ stěžuje si madame Rosmerta, majitelka lokálu U Tří košťat v Prasinkách, „ten jeho řev jsem slyšela, i když jsem měla zavřená okna. Tuhle změnu rozhodně vítám, alespoň mi už nebude z toho jekotu padat pěna na pivě.“

Deratizační četa také zbavila hřiště malé škrkní rodinky, která se zde usídlila a páchala nejrůznější drobné neplechy, které se nedaly předem odhadnout – kdo by taky čekal, že se ze střelcova rukávu vynoří škrkna a vyrazí mu camrál z ruky! Snad tedy oficiální zápasy proběhnou – v mezích možností – v poklidné atmosféře.

Ďáblovo osidlo holduje čokoládě

Ďáblova jáma, proslulý ráj všech hadačů, prodělala důkladnou prohlídku ministerských úředníků. Ti zjistili, že se ďáblovo osidlo v jámě naučilo rozbalovat čokoládové žabky svými šlahouny a že čokoládu konzumuje ve velkém. Na pilné hadače tak už žádné čokoládové žabky jako odměna za úspěšný průchod vůbec nezbývaly. Po ministerské kontrole bylo rozhodnuto, že se ďáblovo osidlo bude přihnojovat speciálním hnojivem s obsahem kakaového prášku, aby nechalo na pokoji čokoládové žabky a nedopovalo se jimi. Nyní už by mělo být vše v pořádku, slibují ministerští zahradníci, kteří hnojivo připravili na základě rozboru minerálů obsažených v bradavické půdě.

Pro Denní věštec z MK

Gita Hrdličková & Janel Weil

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *