Závěrečná slavnost Léto 2021

| Vydáno:

Další rok skončil a je čas na drobné bilancování, ohlédnutí a milé vzpomínání. Závěrečná slavnost byla plná překvapení a nečekaných situací. Pojďte se s námi ohlédnout za uplynulým rokem. Byl úspěšný, byl veselý, byl prostě náš. 

Asi bych měla začít jako všímavý redaktor tím, kdo měl co na sobě. Nu, oči z té krásy přecházely! Nejvíce zastoupených modelů pocházelo z nové kolekce Twilfitt & Tatting z Příčné ulice. Dámy i páni zářili, nu posuďte sami…

Esmeralda Milagrosa prohlásila, že na kouzelnickém oblečení nejvíce miluje to, že jí padne cokoli stejně jak v prváku, tak v sedmáku. I madam Elat takto přitakala, ovšem s doslovem, že na ní očarované svršky rostou spíše do šířky. Našemu bystrému redaktorskému očku neunikne nic. Třeba to, jak Saiph Lacaile zase vpadla do síně jako velká voda, pošlapala si šaty a snažila se vypadat velmi nenápadně. Madam Kim Sarah Reevesová se ještě před slavností stihla nadopovat omlazujícím lektvarem. Newika zase přivedla za ruku škrkny.

Poté se již ujal slova pan ředitel, všechny mile přivítal a předal slovo panu Filiusovi Orionosovi, aby zhodnotil letošní školní rok z pohledu hradní výuky. Ten nejprve poděkoval všem profesorům i zaměstnancům za píli a vedení výuky a seminářů. Pak poděkoval studentům a uvedl, že pan ředitel tento rok podepíše přesně 119 kusů vysvědčení! Neuvěřitelné číslo. Dále vyzvedl nejpilnější studenty, kteří byli odměněni velkým potleskem. Vyzdvihl letošní zájem o semináře. Nevyužil příležitosti povýšit řadového profesora na zasloužilého, ale ocenil práci madam Keši z Borové, která dle jeho slov vnesla do výuky čerstvý vítr. Chvíli nato madam Kešu povýšil mezi řádné profesory.

Následovalo udělení Picatrixova řádu čarodějů. Madam Mintaka Orionis, která jako jediná řád získala, si jej zasloužila z mnoha důvodů. Plnění povinností nad rámec, otevírání dalších nových či staronových předmětů, posouvání výuky stále výš a výš. Madam vypsala bezmála dvacet jednorázových přednášek, ohodnotila téměř pět set domácích úkolů, no prostě neskutečná energie a famózní pracovitost. Poté se Velkou síní rozhostil bouřlivý potlesk. Tímto udělením řádu se inspektor výuky rozloučil.

Následovalo zhodnocení soutěží. Slova se ujal pan Tad a podělil se s námi o statistiky. Za celý rok bylo vypsáno 503 soutěží, k tomuto ohromujícímu číslu se sešlo 8901 příspěvků! Pan Tad počítal a dospěl k výsledku, že na jednu soutěž v průměru došlo 18 příspěvků. I přes tato čísla nebyl udělen Řád kouzelného pera.

Poté se slova opět ujal pan ředitel, který poprosil o zhodnocení novinářské praxe. Madam Theresa byla na stáži pro Denní věštec mimo hrad, ale zprostředkovala nám řeč přes kouli. Ta sice trochu zlobila, blikala, ale přenos se nakonec povedl. Nejprve poděkovala všem, kdo s radostí píší, a poté udělila Řád ostrého brka. První oceněnou byla Aya Watanabe a druhou, která převzala tento řád, byla Saiph Lacaille. Opět následoval ohromující potlesk. Madam Theresa se rozloučila se slovy, že psaní léčí. Snad nás tedy na hradě bude mnoho zdravých.

Slavnost pokračovala vyhlášením kolejních ocenění. V havraspárské koleji ocenění získala Ewenlia Lerche, v mrzimorské koleji byl oceněn tichý Theodor Mudd,  v Nebelvíru madam Elat s úsměvem ocenila Esmeraldu Milagrosa, i když porušila tradici udělování řádu jen novým lidem.
Nu a nakonec dostala slovo madam Veronica, kolejní Zmijozelu. Zde jsem se na chvíli ztratila, zlomila šest brků, nestačila si dělat poznámky a vypila dvě sklenice mléka. Madam je úžasná. Její proslov byl opravdu dlouhý, nicméně se mi moc líbilo, jak dokázala vyzvednout a neskutečně ocenit snad každého v koleji. Vyzdvihla jednotlivé akce, několik nováčků, kterých jsme si všichni museli všimnout, zavzpomínala na KouzlOscara, pochválila nápady některých studentů, nezapomněla ani na původem zelené profesory, ocenila kolej za sběr bodů, pochválila také famfrpálové hráče a kolejní časopis, skvělý nápad na kolejní aukci, všechny projekty, až mi šel brk šejdrem. Na závěr madam poděkovala všem, kdo jakkoli podpořili kolej, a vyzvala všechny, abychom na sebe byli pyšní, protože to jen my tvoříme svět Hogwarts. Žasla jsem, že na cenu Salazara dokázala vybrat jednoho kouzelníka. Řád získala Noah Limbani.

V té chvíli se Maraike pustila do jezení čokoládových žabek, asi na oslavu. Skylar chtěla poskakující žabky zachránit, abychom je nepošlapali, ale nakonec nevěděla, kam dřív skočit, a omylem místo žabky chytla Maraike za koleno.

Pak dostala slovo Studentská rada, za niž promluvila Esmeralda Milagrosa. Poděkovala všem profesorům za jejich elán a osobitá hodnocení. Řád Vox Scholaris si odnesly madam Any Dawson a madam Marylin Cuthbert.

Pomalu jsme se dotleskali do finále. Školní famfrpálové mistrovství Léto 2021 vyhrál Havraspár. Snaživcem roku byla vyhlášena pilná slečna Mira Jay Michaels s 11 736 body!

Následoval obří potlesk, který byl však přerušován chroupáním 15 čokoládových žabek Maraike. To už pan ředitel ale nevydržel a odporoučel slečnu do Hanibalova jezera. Newika tleskala se škrknami, Skylar radostí spolykala třešně i s peckami.

Školní pohár Léto 2021 zaslouženě vyhrál Nebelvír s neskutečnými 63 220 body. Skylar počítala, počítala, až se dopočítala, že je to náskok pěti Mir! Nastala velká sláva, madam Elat tančila po Velké síni se škrknami na ramenou, aby si to taky užily. Pan ředitel odstartoval hostinu, jedlo se a pilo až do rána. Holubi padali rovnou do… úst a hradní život šel dál. Ruku v ruce se čtyřmi barvami, protkanými různými odstíny fialové.

Do dalšího školního roku přejeme všem mnoho sil a hezké prázdniny!

Pro Denní věštec
Petromila Nivalis

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *