Vánoční ozdoba v několika snadných krocích

| Vydáno:
Milí čtenáři!
Blíží se Vánoce a já jsem tu s návodem na vlastní vánoční ozdobičku. Můžete ji použít na větvičku se jmelím nebo na stromek, jak se Vám bude chtít.


Vytvoříme si kulatou ozdobu. Co budete potřebovat? Jen pár věcí a své ruce.

Připravíme si:

plastovou kuličku – můžete použít například kuličku z antiperspirantu, vyndat jde opravdu snadno a poslouží skvěle, jen je důležité, aby měla matný povrch
slabý štětec a barvy – já používám metalické barvy, které drží v podstatě na všem, ale vystačíte si například i s lakem na nehty
– dále pak kružítko, párátko, korálek s větší dírkou, ketlovací jehlu nebo drátek, vteřinové lepidlo, barevně odpovídající stužku nebo bavlnku a bezbarvý lak (opět stačí lak na nehty)

Nejdříve vezmeme kuličku a opatrně ji propíchneme kružítkem. Tyto kuličky mají uvnitř na svých pólech místa, kde je drobný plastový výstupek. Přesně v něm ji propíchnete. Nemusíte se bát, nevyžaduje to příliš síly.

Já si vybrala pro ukázku jednoduchý motiv pruhů ve dvou barvách a kružítkem si naznačila linie těchto pruhů. Druhou stranu kuličky můžete opět na výstupku propíchnout, ale stačí do ní jen kružítko trochu zatlačit, linie nakreslíte i tak.

Když si vytvoříme linie, použijeme párátko, které si zapíchneme do vytvořeného otvoru. Bude se nám pak s kuličkou lépe manipulovat a nebudeme na ní nechávat otisky prstů. Já osobně používám ještě malý svěráček, ale vystačíte si i jen s párátkem.

A nyní přijde na řadu štětec a barvy. Já si pro ukázku vybrala zlatou a karmínovou, ale můžete použít v podstatě jakoukoliv.

Doporučuji nejdřív udělat vše v jedné barvě, a pak se přesunout k druhé. U laku na nehty bych udělala dvě vrsty, s jinými barvami podle potřeby, osobně jsem použila tři vrstvy barvy zlaté a dvě karmínové, abych neměla kuličku průsvitnou. Necháme zaschnout.

Po základním zaschnutí barev (nelepí se k prstům), což bývá tak 1–2 hodiny, si připravíme ketlovací jehlu, na kterou navlékneme korálek (jestliže máte pouze drátek, vytvořte si na něm očko a zakruťte, ale dejte pozor, aby se vám pak vešel do korálku a do vytvořené díry). Pokud by byla ketlovací jehla dlouhá, můžeme ji zkrátit štípacími kleštěmi na té straně, kde není očko. Na stranu s otvorem, přímo do něj a trochu kolem něj kápneme kapku vteřinového lepidla a rychle vpíchneme jehlu a přitlačíme, aby se přilepila jak jehla, tak korálek. Necháme zaschnout.

Nyní je nutné vyčkat, aby barvy dostatečně zaschly. Práci s lepidlem je možné začít jakmile se nelepí k prstům a nenecháváme na nich otisky. S lakováním musíme počkat. U laku na nehty čekáme tak 3–4 hodiny, u jiných barev podle jejich návodu. Barvy, které jsem používala já, schnou do úplné suchosti na tvrdém podkladu asi 24 hodin. Teplem fixovatelné barvy můžeme po zatuhnutí fixovat fénem.

Po zaschnutí nebo tepelné fixaci přetřeme celou ozdobu bezbarvým lesklým lakem. Můžete použít lak na interiérní dřevo nebo lak na nehty, podle toho, co máte právě po ruce. Lak nechte dobře zaschnout, další krok můžete nechat třeba na druhý den.

V posledním kroku budeme potřebovat bavlnku nebo šňůrku. Navážeme ji na očko, které tvoří přilepená ketlovací jehla. Můžete ji nechat delší a přímo zavěsit na větvičku, nebo k ní můžete přivázat háček (dá se většinou najít v krabici s vánoční kolekcí). Já ještě pro zakrytí uzlíků použila kousek šňůrky k vytvoření mašličky.

A to je vše, milí čtenáři! Hezké tvoření a krásné Vánoce!

Pro Denní věštec
Bilkis Blight

Komentáře

  1. – Ach, to je pěknééé! Já bych ale s trochou štěstí jenom zapálila dům, a to se ani s ohněm nepracuje, proto to radši přenechám zdatnějším a kreativnějším osobám. Ale návod pěkný, jednou se třeba bude hodit! 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *