Horkým brkem z Ministerstva kouzel

| Vydáno:
Listopad se rozběhl poměrně poklidně, novinky přišly až v jeho závěru. Budou muset fialoví staříci měnit své zvyky? A je nutno, aby MK vyslalo na hrad trénované lékouzelníky? Čtěte dále!

Trpí český prezident breptilkou?

Breptilka je nemoc, kterou má na svědomí kouzelnický parazit druhu breptilus vulgaris. Může napadnout kouzelníky i mudly, způsobuje nejrůznější řečové vady z oblasti nevědomých přeřeknutí a náhodných záměn zcela neutrální slovní zásoby za vulgarismy.

Ministerstvo kouzel dalo oficiální pokyn kouzelnickým laborantům od sv. Munga, aby podrobili analýze tajně odebrané prezidentské panáky a potvrdili, či vyloučili podezření, že by mohl být prezident breptilkou infikován.

„Pokud se breptilka potvrdí, je třeba okamžitě zahájit léčebnou kůru. V opačném případě je velice pravděpodobné, že se novoroční projev prezidenta republiky bude spíše blížit Morseově kódu než slavnostní řeči ve sváteční den,“ komentoval situaci hlavní český lékokouzelnický hygienik. „Prezident by teoreticky mohl být i bacilonosičem. Bude však velmi obtížné identifikovat působení breptilky v oblasti politických bonmotů a nevybíravých slovních přestřelek typických pro české parlamentní a vládní prostředí. Naštěstí jsou všechny účinné látky proti breptilce rozpustné v alkoholu, takže zaléčení proběhne přirozenou cestou bez nutnosti odhalovat kouzelnickou identitu nemoci.“

Nové posily do knihovny

Naše školní knihovna rozkvetla pod rukama současného knihovníka Martina Javora, který do jejích prostor přilákal nové čtenáře. Navíc zapracoval i na proškolení knihovnických skřítků, ty nejstarší poslal do důchodu a díky tomu se chod knihovny skutečně urychlil.

Nyní se zdá, že až příliš. Fyzicky netrénovaní skřítci nestíhají tempo svého Havraspárem školeného knihovníka a značně zaostávají. Několik z nich se už (samozřejmě zcela anonymně) obrátilo na MK se stížností na příliš tělocviku v pracovních hodinách. Proto ministerstvo odkleplo dodatečné peníze přidělené na knihovnický fond, které se použijí na plat pomocného knihovníka.

Konkurz byl již ukončen, uvidíme, zda se skřítkům jejich úpěnlivé přání vyplní.

Tarantalegra v televizním studiu?

Kamery zachytily unikátní záběry amerického reportéra Dana Thorna pod vlivem kletby, která se nepromíjí. Místně příslušné ministerstvo kouzel již celou záležitost prošetřuje jako přečin proti utajování kouzelnického světa a použití jedné z kleteb, které se nepromíjí. Pachatel není znám, navzdory pečlivém vyšetřování bystrozorům stále uniká.

Televizní záznam zde:
http://www.youtube.com/watch?v=ybcNSoh8vI4

Naštěstí se na tomto záznamu, který z televize unikl na mudlovský internet, moderátoři pouze připravovali na živý vstup, který započal až po vyprchání kletby, takže Thorn netrpěl následky kletby přímo během vysílání, ač si pozornější diváci mohli povšimnout, že sebou občas neklidně vrtí na židli, zatímco mluví jeho partnerka.

Nové hlukotišící zaklínadlo U Tří košťat

Oblíbený lokál U Tří košťat se s kazícím se počasí stává stále plnějším a oblíbenějším. S tím však samozřejmě stoupá i hladina hluku v zařízení, která může být pro slabší povahy značně stresující – roztřesené fialové figury i úkoly zavalení studenti s pytli pod očima by mohli vyprávět. Madame Rosmerta je naštěstí ohleduplnou a všímavou hostitelkou, na MK se jí tedy podařilo získat grant na aplikaci komplikovaných hlukotišících zaklínadel.

Jejich seslání zařídil speciálně školený ministerský tým, zaklínadla se tak dají aktivovat na jednotlivé stoly a nijak neruší okolosedící, kteří si hluk a pokřikování užívají. Po klidu toužící jedinci naopak nebudou muset výkřiky vtipálků poslouchat.

Snad i díky novému kouzlu bude adventní posezení „U Tří“ ještě vánočnější.

Odškrkňování Obrtlé ulice pod dohledem bystrozorů

Předvánoční úklid se nevyhnul ani tradičním kouzelnickým nákupním střediskům. Při instalaci vánoční výzdoby na Příčné ulici vyšlo najevo, že přilehlá Obrtlá ulice je rejdištěm přemnožených škrken, které do sebe částečně absorbovaly černou magii, a mohou být tedy kouzelníkům potenciálně nebezpečné. Zákroku proti škrknám proto asistovali i bystrozoři.

Zejména nebezpečné bylo jmelí uskladněné ve velkém na zadním dvorku u Borgina a Burkese. Majitel obchodu vytrvale popíral, že by s tím měl cokoli společného, a bystrozorům tvrdil, že se jedná o obyčejný kompost zděděný po předešlých majitelích.
Obrtlou ulici se podařilo vyčistit po 12 hodinách usilovné práce. Odborník na drobné kouzelnické breberky snažení zásahového týmu shrnul slovy: „No, mohlo to bejt horší.“

Čerstvé maso pro sborovnu

Tak je to oficiální – inspektor výuky Filius Orinis znovu láká na nástěnce MK všechny odvážlivce do jámy lvové – tedy do sborovny. Sotva si zatuchlá smečka fialových zvykla na nové sousedy na chodbě plné kabinetů a konečně vyklidila místo u krbu tak, aby se tam vešlo ještě jedno křesílko, zavane ve fialových řadách čerstvý vítr a do sborovny přicupitá kdejaká omladina.

„Ty mladý, je to hrůza, co vám budu povídat,“ posteskla si nejmenovaná velmi-dlouho-fialová. „Nepije to lektvary mládí, nemusí to zahřívat kosti a ještě opravují úkoly hned po odevzdávání. šéf to pak chce i po nás. A když je to konečně přejde, nastoupí další várka…“

K náboru nových profesorů se vyjádřil i sám inspektor výuky: „S přihlédnutím k tomu, že množství aktuálně otevřených tříd považuji za dostačující a že bude v příštím roce profesorský sbor posílen o minimálně jednoho člena, který se vrátí ze země ledu, nepokládám přijímání nových profesorů vyloženě za nutnost. Spíše než na kvantitativní navyšování počtu tříd se hodlám zaměřit na kvalitu výuky, a proto záleží jen na jednotlivých kandidátech a na tom, nakolik se jim podaří mě přesvědčit o tom, že právě jejich předmět a jejich působení obecně posune výuku na naší škole někam dál.“

Stávající osazenstvo sborovny tak ještě nemusí ztrácet naději – třeba požadavkům žádný z kandidátů nevyhoví a k žádnému nováčkovskému akčnění docházet nebude.

Pro Denní věštec z MK

Gita Hrdličková & Janel Weil

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *