Famfrpálová třešnička – Nebelvír versus Zmijozel

| Vydáno:
Nebelvír 100 : Zmijozel 160

Utkání mezi Nebelvírem a Zmijozelem je každoročně nejočekávanější událostí famfrpálové sezóny. Oba týmy jsou si navzájem silnými soupeři, kteří vládnou taktikou, vycepovaným týmem a dobrými statistikami. To vše je zárukou vynikající podívané. Nejinak tomu bylo i letos. Více v reportáži!

Očekávaný zápas vytáhl některé členy týmů z postelí velice brzy. Rozcvičovali se na hřišti, pečlivě snídali, probírali strategie. Jednou z prvních, kterou bylo možno zahlédnout v hradních prostorách v brzkých ranních hodinách, byla kapitánka nebelvírského týmu Esperanza Milagrosa. Vydala jsem se za ní tedy, abych zjistila, jaká atmosféra panuje v týmu a co si od zápasu slibují. I přes množství předzápasových povinností si slečna kapitánka čas pro Denní věštec našla:
„V týmu je nálada před zápasem báječná, všichni se těší, jak si zápas užijí. Jsme optimističtí, snažím se celý tým pozitivně naladit a povzbudit. Taktika proti Zmijozelu je pořád stejná – nenechat ho hrát a porazit ho. – usměje se – Odhadovat nic nebudu, ale pevně věřím ve svůj báječný tým.“

Stejně milá a ochotná však byla i kapitánka Zmijozelských – Elanis Aelana Roselfová, kterou jsem zastihla klusající přímo na přimrzlé hřiště:
„Nálada v týmu? Skvělá. (I když tu téměř nikdo ještě není.) Já se cítím báječně! (Vzhledem k tomu, kolik kafe jsem do teď vypila, mám pocit, že i kafe dává křídla!) Taktiku mám! (Pokusit se neusnout a sehnat alespoň sedm hráčů, aby na tom hřišti vůbec někdo hrál.) A výsledek zápasu si umím dost dobře představit. (Představa je to opravdu krásná!)“ Mrkla a klusala dál. Po pár krocích se však ještě otočila: „Myslím, že to ovšem bude stát za to. Jako každý rok,“ usmála se a už svištěla vzduchem.

Příjemně namotivovaná jsem se vydala za ní. Usedla jsem na neutrální půdu mezi fanouškovskými tribunami. Překvapením pro mne bylo, že krom několika zástupců z řad profesorů a zaměstnanců nebylo vidět skoro žádné mimokolejní fanoušky. Těch kolejních však bylo nepočítaně a tak hřišti vládlo rivalské hecování v příjemné přátelské notě. Přisadil si k ní i školní zdravotník a zástupce ředitele Matthew Whitecrow, který všechny pobavil svým doporučením.

Brzy po jeho slovech potvrdily obě kapitánky připravenost svého týmu. V 8:50 slečna Esperanza a osm minut po ní i slečna Elanis. Zápas tak mohl začít v 09:03. A také začal.
Oba týmy naskočily v plné sestavě. Jako první se do vzduchu vznesly košťata nebelvírské kapitánky a jejího chytače Nebelbracha Mechachy. A byl to právě Nebelbrach Mechacha, který se stal od samého počátku terčem zmijozelských odrážeček. Jak školní tamtamy bubnovaly, měl být tento zápas „soubojem chytačů“. Právě práce odrážečů tato slova potvrzuje. A tak zatímco nebelvírská kapitánka vstřelila ve druhé minutě první gól, odrážeči zběsile metali potlouky nejen po chytačích, ale i po střelcích, kteří se činili. První sraženou však byla právě zmijozelská bravurní chytačka – Cerridwen Lowra Antares, která v prvních šesti minutách měla zlatou na dosah, stejně jako pan Nebelbrach. Narcissa Teacherová pálila přesně, a tak se na začátku sedmé minuty vznesla do vzduchu NaSaŠí „Sušenka“ Jackson, aby zkusila své štěstí.
V deváté minutě se oba chytači pokusili zápas ukončit, zlatonka však byla rychlejší. Mezitím rozehráli nebelvírští střelci svůj hromadný útok na zmijozelské obruče. Druhou branku vstřelila za hlasitého jásání zkušená hráčka Sheila Lostris. Následovala ji slečna Hekatea Centaurix a to rovnou třikrát za sebou. Hned poté nebelvírské skóre navýšila kapitánka Esperanza Milagrosa na rovných 60:0. Nebelvírští bojovali ze všech sil, aby se skóre dostalo do takové výše, která by zajistila vítězství i vpřípadě chycení zlatonky Zmijozelskými. A tak do třicáté minuty ještě jednou skórovaly jak Sheila Lostris, tak Esperanza Milagrosa. Ve třicáté třetí minutě však Zmijozel ukázal, jak kvalitní hráče vlastní – do nebelvírské obruče se kolem Nerys Heliabel Ghostfieldové prodral camrál Eineann Mag Lasair! V tu chvíli už to na tribunách vřelo. Za přítomnosti obou kolejních ředitelek fanoušci jásali a skandovali, nalepení na zábradlí, zachumlaní do teplých svetrů a šál. Následující minuty přinesly další góly nebelvírských střelkyň – slečny Esperanzy a Hekatey. Skóre se tak vyšplhalo na 100:10. Nebelvírské bravurní snažení však zhatila zmijozelská chytačka Cerridwen Lowra Antares, která dvě vteřiny před koncem čtyřicáté minuty lapila zlatou a svému týmu tak zajistila vítězství s převahou 60 bodů.
Vraťme se ale kousek v čase – zatímco nebelvírské střelkyně znepříjemňovaly svými přesnými ranami život zmijozelským, na hřišti se sváděl i jiný boj – boj odrážečů, kteří na obou frontách byli naprosto excelentní. Nejnekompromisnější odrážečkou se stala Narcissa Teacherová, která kamarád-nekamarád hrála jako o život. Krom skvělých obranných manévrů si připsala tři odrovnané hráčky. První, jak jsme již výše zmínili, byla chytačka Cerridwen Lowra Antares. Druhou v pořadí byla zastupující chytačka NaSaŠí Jackson. Po té opět naskočila na koště slečna Antares, ale vydržela na něm necelé dvě minuty, než byla nucena opět opustit hrací prostor. Zmijozel tak zůstal na krátký čas bez chytače, než opět mohla naskočit slečna přezdívaná „Krekrová“. Mezitím však Nebelvír v podobě šikovné ruky Olivera McCollina poslal k zemi odrážečku Barbaru Arianne Lecter, která se ovšem nenechala zahanbit a po svém návratu zlikvidovala rovnou odrážečské eso – Narcissu Teacherovou. Poslední tvrdý zásah končící na zemi proběhl ve 25. minutě, kdy Agatha Scarlet zneškodnila zastupující nebelvírskou chytačku Rebeccu Shadowfang. Byť se nejednalo o „nejkrvavější“ zápas sezóny, je všem nadmíru jasné, jak důležitou práci odrážeči v „chytačském“ zápase odvedli.

Pojďme se nyní podívat na trochu statistiky a informací ze zápasu.

Soupisky týmů

Nebelvír:
1. střelec: Hekatea Centaurix
2. střelec: Esperanza Milagrosa
3. střelec: Sheila Lostris
brankář: Nerys Heliabel Ghostfieldová
1. odrážeč: Narcissa Teacherová, Lily Peterson
2. odrážeč: Oliver McCollin
chytač: Nebelbrach Mechacha, Rebecca Shadowfang, Narcissa Teacherová

Zmijozel:
1. střelec: John Charless Bartowski, Beatrice Rose Stefans
2. střelec: Eineann Mag Lasair, Beatrice Rose Stefans
3. střelec: Jean Molliacová
brankář: Elanis Aelana Roselfová
1. odrážeč: Barbara Arianne Lecter, Beatrice Rose Stefans
2. odrážeč: Agatha Scarlet
chytač: Cerridwen Lowra Antares, NaSaŠí Jackson

Statisticky ovládli dva ze tří „míčů“ Nebelvírští. Camrál drželi 83 % času, potlouk 58 %. Paradoxně si však v úspěšnosti střel připsali první místo Zmijozelští s rovnými sty procenty. Nebelvír jich měl „jen“ 67. O post nejúspěšnější střelkyně se s rovnými čtyřmi střelami dělí Esperanza Milagrosa a Hekatea Centaurix. Se dvěma góly je následuje Sheila Lostris a s jedním zmijozelská střelkyně Eineann Mag Lasair.

A jaký byl sobotní zápas z pohledu kapitánek, hráčů a fanoušků? Kdo by si podle nich zasloužil stát se „hráčem“ zápasu?

Esperanza Milagrosa (nebelvírská kapitánka):
„Dnešní zápas nám nevyšel, i to se stává. Nicméně:
Já jsem na svůj tým moc pyšná a všechny chválím! Hráli podstatně lépe na všech třech postech – statistiky to dokazují – měli jsme lepší střelce, brankáře i odrážeče. V tom se s námi Zmijozel opravdu rovnat nemohl. Bylo to jen o chytači. Záleželo na tom, jestli Cerri chytí zlatonku dříve, než stačí střelci dát rozdílový gól. Chytila. Jediné, co na obranu mohu říci, je fakt, že tam dnes nebyla naše Kate. Vypadalo by to určitě jinak. Zároveň bych chtěla poděkovat Zmijozelu za hru, zejména odrážeči a chytači dnes byli velmi kvalitní. Nejlepší hráč je ten nebelvírský… – zakření se – … dobře no – je to především ten, kdo hraje srdcem, kdo se pere za ostatní a za svou kolej, ale ne z toho důvodu, aby porazil rivala nebo aby vyhrál.“

Elanis Aelana Roselfová (zmijozelská kapitánka):
„Dnešní zápas? Zázrak? Viděla jste tu statistiku? Já stále nevím, jak je možné, že jsme vyhráli. Nemůžu tomu uvěřit. Je pravda, že chytači byli dá se říct vyrovnaní. Nicméně přiznejme si to. Měli jsme camrál v rukou pouze dvakrát, z toho se nám povedl jen jeden gól. Já jsem na brance vždycky letěla jinam než jsem měla. Naše odrážečky nebyly v plné síle, takže shazovaly na druhý až třetí zásah, pokud se vůbec dostaly k potlouku. Jediný, na koho bylo 100% spolehnutí, byly moje chytačky! Ty také celý zápas zachránily a otočily. Prostě a stručně řečeno, Zmijozel musí celý zápas prohrávat, aby na něj jen jednou jedinkrát za celý zápas sedlo štěstí a to v ten nejdůležitější moment. V moment chytání zlatonky. To je moje nová tajná taktika a očividně funguje! – usměje se – Opravdu jsem moc ráda, že jsme vyhráli! Děkuju za to celému týmu! A ač se většina z nich potýká se zdravotními potížemi, tak dorazili! Jejich nasazení je pro mě obdivuhodné a chvályhodné. Nejlepší hráč? Za náš tým jednoznačně Suši (i když Cerri chytila zlatonku, obávám se říct, že bez ní by se to jen těžko povedlo), za Nebelvír asi Narcissa – shodit někoho na první pokus a hned dvakrát, to je skoro zázrak!
Mimo to, k mé reakci před zápasem. Přesně tohle je ta představa konce zápasu, která se mi honila v hlavě! Akorát jsem nějak nevěřila, že to nebude jen představa, ale skutečnost!“

Nebelbrach Mechacha (nebelvírský chytač):
„Bylo to hezké utkání. Z naší strany si zaslouží absolutorium všichni. Ale nový kvidyč je jen o chytačích, rozhodla Cerri, takže ona. – usměje se – “

Nerys Heliabel Ghostfieldová (nebelvírská brankářka):
„Zápas se mi líbil, i přes to, jak nakonec dopadl v náš neprospěch. A ohledva nejlepšího hráče? Pro mě jsou to asi dnes naše střelkyně, když se vezme, kolik celkově měly sil na držení camrálu, je to až podivuhodný výkon. Jen nedokážu říct, zda bych volila za tu nejlepší Heky, Esperanzu nebo Sheilu. Asi Heky, i když možná mi z mysli uniklo, jestli např. Espe neměla šancí víc. Ono podle mě dneska hodně hráčů mělo velkou snahu a byli šikovní, a to i zelení, samozřejmě.“

Eineann Mag Lasair (zmijozelská střelkyně):
„Zápas se mi líbil. Připadalo mi, že panuje celkem dobrá atmosféra. Navíc to nebylo nijak zdlouhavé, což je rozhodně super! Jako nejlepšího hráče… mhm… Těžko říct! Všichni jsme hráli dobře a drželi se zuby nehty! – směje se – Ale osobně se mi líbil výkon Sušenky.“

John Charless Bartowski (zmijozelský střelec):
„Hodnotím ho jako dobrý, hlavně pro nás… Nejlepší hráč? Jisto jistě Cerri…“

Děkuji všem dotazovaným za odpovědi a hráčům a fanouškům za fantastickou atmosféru. Za Denní věštec gratuluji nejen Zmijozelu k vítězství, ale také oběma týmům k čestnému a napínavému souboji, který nadchl nejednoho fanouška!
Na další zápas si musíme počkat do příštího roku. V sobotu 3. ledna svedou bitvu o zlatonku a vítězství týmy Havraspáru a Zmijozelu. Denní věštec bude při tom!

Pro Denní věštec
Niane z Libelusie

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Komentáře

  1. – Nebe má pravdu, je to jen a jen o chytačích. Už minule jsem napsal, že ostatní jsou v novém famfru pouze kompars, což je jednak smutné a jednak k vzteku… a stále si za tím stojím.

  2. rychlejší střelci? – vážně? rychlejší střelci? už takhle máme místy až moc rychlé chytače, proč nemít ještě super rychlé střelce! a brankář… nějakou tu vrtuli! proč by nemohl mít odrážet namísto hole nějakou vytuněnou zbraň? vždyť to je ještě rychlejší! a pak… pak bude zápas trvat ani ne 5 minut. a kdo to vyhraje? – přeci ten, kdo chytí zlatonku ;))

    vážně potřebujeme rychlejší střelce, pane bartowski? 🙂

    1. Re: rychlejší střelci? – Ano, potřebujete, pokud nás chcete porazit. A také bych Vám doporučil nějaké nedovolené dopování, pokud nás chcete příští rok porazit. 🙂

  3. Chybka – Jinak, všiml jsem si takové nesrovnalosti – je to sice drobnost, ale aby si někdo nestěžoval..
    Nevyhráli jsme o 50 bodů, ale o 60. :))

  4. To Elanis: – Jinak Elanis, neměli jsme camrál v rukou dvakrát, ale třikrát – jednou ještě blbnul systém a nenechal mne vystřelit..

  5. ehm – Nějak se tu v komentářích zapomíná zmínit to nejdůležitější! Já za sebe děkuji za skvělý článek, díky kterému jsem si mohla zpětně prožít kvalitní zápas, protože je napsán úžasným poutavým stylem. Červení a zelení můžou být hrdí na povedený zápas a uvidíme příští rok, jestli to červení vrátí zeleným i s úroky 🙂

  6. – Pane Charlesi, vy prostě musíte být otravný, že jo? Měl byste napřed myslet a pak něco psát nebo říkat. O.o

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *