HP hry: V. HP a Fénixův řád

| Vydáno:

Jestliže jsem minule čtvrtý díl pokračování her ze série Harryho Pottera označil za propadák, dnes přichází vrchol, a co víc, ani příště hodnocení neklesne. Ale postupně. Dnes tu máme další hru, tentokrát HP a Fénixův řád.


Náš příběh začíná tentokrát v Kvikálkově, kde se po úvodní scéně Harry utká s mozkomory. Děj pokračuje v hlavním štábu Fénixova řádu, kde se setkáme skrze naši postavu Harryho s Ronem, Hermionou, Ginny a Siriusem. Ti nás naučí kouzla, která budeme potřebovat pro úklid ve štábu. Navíc se tak seznámíme s úvodem celého příběhu a pak už hurá do Bradavic.

Bradavice jsou tentokrát dechberoucí. Jde o věrnou kopii z filmu stejnojmenného dílu. Tentokrát tvůrci vsadili především na volnost, které je někdy možná až příliš, ale k tomu později. Hrad je opravdu obrovský, ale nebojte, hra má příběh nastavený tak, aby provedl Harryho téměř všemi kouty hradu a pozemků. Navíc Harrymu pomáhá Skorobezhlavý Nick a Pobertův plánek. Nechybí ani zkratky skrze portréty. Ale nejdříve musí Harry k jednotlivým portrétům získat hesla. Pohyblivé schodiště už také není jen na parádu, ale opravdu je pohyblivé a převáží studenty mezi patry.

Když jsme u studentů, tak těch je tu opravdu hodně a hodně mluví. A pozor, mluví česky všichni! Jde o jediný díl ze série, kdy se studenti naučili mluvit česky. To pak utváří skvělou atmosféru tvořenou prostorami hradu, pozemků, hudbou a právě ostatními studenty, kteří nemluví jen když do nich vrazíte, ale komentují aktuální situaci a někdy Harryho i pomlouvají!

Příběh je vyprávěn docela přirozeně, nejčastěji rozhovory a krátkými filmovými scénami. Samozřejmě jde hlavně o rozpory mezi Harrym a profesorkou Umbridgeovou a pak založení Brumbálovy armády. A to je vlastně jádro herního děje a příběhu. Harry musí do BA přivést všechny studenty, které má na seznamu. Ti jsou ochotni přijít, jen když jim Harry, popřípadě ve spolupráci s Hermionou a Ronem, pomůže s nějakým úkolem. Vedle toho ještě prozkoumává hrad a za objevené věci získá odměny v super tajné místnosti, jejíž polohu ale prozradí Ufňukaná Uršula hned na začátku. Odměny mají podobu zfilmovaných rozhovorů s herci, štábem filmu a herními vývojáři.

V BA se naučíte nová kouzla, která uplatníte především v soubojích se spolužáky, hlavně ze Zmijozelu. Nakonec je ale BA objevena a Brumbál musí utéct z Bradavic. Tím přichází další část hry, ve které pomáháte Fredovi a Georgovi rozmístit po škole jejich kouzelné bažiny. Vše pak vyvrcholí jejich útěkem.

Příběh plyne dál, část BA se vydá na Ministerstvo kouzel, kde si chvíli zahrajeme i za Brumbála. Po návratu z MK pak můžeme pokračovat v objevování hradu a dokončování vedlejších úkolů, které jsme zatím nestihli.

Celkově je tento pátý díl podle mě vrcholem ze série her. Atmosféra hradu je opravdu skvělá a vy se můžete projít po známých místech z filmu, ale objevit i nová netušená zákoutí. Spojení příběhu s velkou volností je skvělá, ale někoho by mohlo odradit, že hra nemá příběh vedený příměji. Škoda je, že se ze hry vytratilo sbírání kartiček a fazolek, ale jsou tu jiné věci, které se dají sbírat a objevovat. Kromě toho si můžeme zahrát ve Velké síni šachy nebo na chodbách hradu Řachavého Petra.

Pokud máte mezi svátky čas a chcete se naladit do bradavické atmosféry, můžu vám tento díl jen doporučit! Příští díl vyjde až v roce 2015, ale bude to dobrý začátek, protože šestý díl není o nic horší.
Užívejte si zbytek volna a do příštího roku přeji všem hodně zdaru.

Pro Denní věštec
Edmund Heusinger

Published by

Edmund Heusinger

Edmund Heusinger působí v redakci Denního věštce od července 2014. Získal cenu UNC za novinářský debut roku (2014), redaktora roku (2015), článek roku (2017) a Řád ostrého brka (Z2016). Nejraději píše o tom, co jeho samotného zajímá a naopak si nejraději přečte kvalitně zpracované rozhovory a články, které se svými tématy strefují do černého.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *