Zkoušky Zima 2015 – statistické shrnutí

| Vydáno:
Školní rok Zima 2015 se pomalu chýlí ke svému konci, což znamená, že je nejvyšší čas seznámit vás s tím, jak se letos má zkouškové období na hradě Hogwarts. Kolik zkoušek bylo letos zapsáno a z jakých předmětů? Kteří profesoři skončili zavaleni horou pergamenů s vypracováním zkoušek? Byli studenti spíše dychtiví vzdělání, nebo dali přednost zimnímu odpočinku? To vše se dozvíte v tomto článku.

V letošním roce bylo vypsáno celkem 93 zkoušek ze 41 předmětů u 16 různých profesorů, z toho 36 NKÚ, 4 OVCE, 50 CKÚ a 3 zkoušky KOZA. Ke zkouškám se upsalo celkem 37 čarodějek a kouzelníků, z toho 6 studentů Havraspáru, 4 studenti Mrzimoru, 13 studentů Nebelvíru, 6 studentů Zmijozelu a 8 profesorů. V grafu si můžete prohlédnout rozvrstvení zapsaných zkoušek podle kolejní příslušnosti (zaměstnanci školy tvoří pátou skupinu). Zkoušky NKÚ jsou pak děleny ještě podle ročníků. U každé „barevné skupiny“ obyvatel můžete spatřit i podíl v procentech, který jim z celku všech zapsaných zkoušek patří.

A jak jsou na tom jednotlivé koleje podrobněji?

Havraspár
Pátý ročník Havraspáru skvěle reprezentují Dunstan Merryweather a Nicolette Marique Leroy, kteří si zapsali maximální počet zkoušek – 5 NKÚ. V šestém ročníku se k nim při zápisu NKÚ přidala Helenia Kukková se 4 zapsanými zkouškami z pěti možných, což je skvělý výkon, vezmeme-li v potaz, že šesťáci už mají zkoušky zcela dobrovolné a nejsou jimi vázaní pro postup do dalšího ročníku jako páťáci. V sedmém ročníku se ke zkouškám OVCE přihlásila Evangelina McLardová. Studenty rozšiřujícího studia s maximem zapsaných CKÚ reprezentuje se 4 zkouškami Any Dawson. Po boku jí s jednou zapsanou CKÚ zkouškou stojí James Watfar. Ze všech studentů, kteří se k některému druhu zkoušek mohli hlásit, jich 12 zájem neprojevilo, od pátého ročníku až po studenty rozšiřujícího studia. Celková zkoušková aktivita v koleji (z těch, kteří ke zkouškám mohli) dosahuje 33,3 %, tj. 1,1 zkoušky na studenta. Pokud by všichni odevzdali své zkoušky na výbornou, modrá kolej by si tak mohla přilepšit o 570 bodů.

Mrzimor
Pátý ročník nejslibněji reprezentuje Helča Morganová, která se zapsala ke 2 NKÚ zkouškám. Po boku jí kráčí Dolween Amarantine Dakini s 1 NKÚ. V šestém a sedmém ročníku se žlutí rozhodli tento rok odpočívat a k žádné zkoušce se nezapsali. Chloubou mezi studenty rozšiřujícího studia je Kim Sarah Reevesová, která se upsala k maximu možných CKÚ, tedy ke 4 zkouškám. Ke zkoušce KOZA statečně míří Oresta Vianueva. Ze všech studentů, kteří ke zkouškám mohli, jich 10 zájem neprojevilo. Zkoušková aktivita žluté koleje činí 28.6 %, což v porovnání aktivních a odpočívajících studentů vychází na 0,6 zkoušky na studenta. Pokud by žlutí odevzdali všechny své zkoušky v pořádku s nejlepším hodnocením, mohli by si přilepšit o 210 bodů.

Nebelvír
Chloubou pátého ročníku nebelvírské koleje je Hekatea Centaurix s maximem zapsaných NKÚ, tedy s 5 zkouškami. Rozhodně však není v ročníku jediná prahnoucí po vyšším vzdělání. Sheila Lostris si zapsala 2 NKÚ zkoušky, Carolyn Black a Meggie Ufíková každá po 1 NKÚ. V šestém ročníku aktivitou přímo září Kouhei Hasangeki, který se upsal zcela dobrovolně k maximu možných NKÚ, k 5 zkouškám. Sedmý ročník červené koleje do toho letos praštil a ke zkouškám OVCE se přihlásili všichni tři studenti v ročníku – Lily Peterson, Oliver McCollin a Peter Sviter. Jejich 100% ročníkový zápal je něco, co už se v jiných ročnících na celé škole letos neobjevilo. Studenti rozšiřujícího studia také v mnohém dokazují, že mozkové závity je třeba udržet bdělé a pružné. K maximálnímu počtu 4 CKÚ se upsaly Jane Mooren, Kate Resea a moje maličkost (pozn. red. Nerys Heliabel Ghostfieldová). Emily Smith a Esperanza Milagrosa si zapsaly každá po 2 zkouškách CKÚ. 11 studentů z těch, kteří o zkoušky požádat mohli, zájem neprojevilo. Aktivita v Nebelvíru dosáhla 54.2 %, což je průměrně 1,4 zkoušky na studenta. Kdyby červení odevzdali všechny zkoušky s nejlepším hodnocením, mohli by si přilepšit o 900 bodů.

Zmijozel
Podobně jako 6. a 7. ročník Mrzimoru i zelení páťáci se letos rozhodli věnovat se odpočinku spíše než zkouškám a zájem o ně a o postup do vyššího ročníku neprojevili. V šestém ročníku najdeme čestnou výjimku z řad studentů řádného studia, Lily Angelinu Johnsonovou, která si zcela dobrovolně zapsala maximum NKÚ, tj. 5 zkoušek. Sedmý ročník se zřejmě inspiroval pátým a také odpočívá. To se ovšem nedá říci o studentech rozšiřujícího studia, kde konečně panuje to pravé zkouškové nadšení. K maximu 4 CKÚ se statečně přihlásily Cerridwen Lowra Antares a NaSaŠí Jackson. K nim se se 2 CKÚ přidala také Barbara Arianne Lecter. Elanis Aelana Roselfová a Gita Hrdličková si zapsaly každá po 1 zkoušce CKÚ. 11 studentů ze všech, kteří mohli zkoušky skládat, zájem neprojevilo. Celková zkoušková aktivita tak činí 35.3 %, což znamená, že na jednoho studenta vychází průměrně přesně 1 zkouška. Při odevzdání všech zkoušek s výborným hodnocením by si Zmijozel mohl polepšit o 480 bodů.

Profesoři
Přestože od profesorů většinou čekáme, že nás budou učit a zkoušet, najdou se každým rokem i tací z řad fialových, kteří touží po větší šíři znalostí a dovedností, po vyšším vzdělání a ke zkouškám se také hlásí. Letos se jich našlo rovných 8. Maximum 2 CKÚ zkoušek si zapsalo hned 6 z nich, jmenovitě Filius Orionis, Janel Weil, Larrie Larstonová, Meredith Jade Hogan, Niane z Libelusie a Tydynka Flyová. Po 1 zkoušce CKÚ si pak zapsaly Aki san Marino a Lilien Emity Meissed. Prvním profesorem v historii Hogwarts, který se letos pokouší o složení zkoušky KOZA, je pan profesor Filius Orionis.

A jak se to má s předměty, jejich oblibou a také s vytížením jednotlivých profesorů při opravách zkoušek?

Oblíbenost předmětů
Nejoblíbenějšími předměty se staly Kouzelné formule, Kouzelnická angličtina pro začátečníky, Kouzelnický zeměpis a Magie slova, kde se ke zkouškám zapsalo vždy 5 zájemců. U Domácího kouzlení, Kočky, tvora v kouzelnickém světě, Sovího orákula a Živlové magie to byli 4 zájemci, u Dějin čar a kouzel, Drakovědy, Fantazírování, Japonštiny, Lektvarů, Létání na koštěti, Strašidlologie a Studia mudlů to byli 3 zájemci, u Astrologie, Hudbohrátek, Kouzelnické angličtiny pro pokročilé, Kouzelnických zkoušek – přípravného kurzu, Kryptologie, Péče o kouzelné tvory, Starověkých civilizací a Zvěromagie to pak byli 2 zájemci. Aspoň jednoho nadšeného zájemce, který prahne po zkouškách, získaly ještě tyto předměty: Bylinkářství, Elfové, Karty Lenormand, Kolo roku, Kouzelnická portugalština, Kouzelnická španělština pro začátečníky, Kouzelnická tvořivost, Latina, Literární seminář, Magické kameny, Magie duše, Numerologie, Osobnosti světa kouzel, Péče o malé kouzelníky, Prefektování a primusování, Přeměňování a Upíři tak, jak je neznáte.

Vytíženost profesorů
Dozajista nejvíce práce se zkouškami bude mít letos Tydynka Flyová, kterou čeká hodnocení 17 různých zkoušek. Na druhém místě vytíženosti při opravě zkoušek se umístila Larrie Larstonová, kterou čeká 10 zkoušek k ohodnocení. Na třetím místě pak najdeme Lilien Emity Meissed, které na stole přistane 8 zkoušek k ohodnocení. Ale ani ostatní profesoři si příliš neodpočinou – 7 zkoušek čeká na Janel Weil, Meredith Jade Hogan a Mintaku Orionis, 5 zkoušek na Aki san Marino, Niane z Libelusie a Selenu Enail Smithovou, 4 zkoušky budou hodnotit Betelgeuse Orionis, Elle Sutherland a Serge Renine, 3 zkoušky pak Filius Orionis, Iva WildDragon a Petula Laskavá. Bez práce nebude ani Anseiola Jasmis Rawenclav, na kterou čeká oprava 1 zkoušky.
Osobně mě ještě zajímalo, jak jsou na tom naši profesoři s počtem různých předmětů, z kterých budou zkoušky opravovat. Největší rozptyl vzdělanosti čeká na Janel Weil, která bude hodnotit zkoušky z 6 různých předmětů. Mintaku Orionis a Tydynku Flyovou, které ohodnotí zkoušky z 5 různých předmětů. Aki san Marino, Filius Orionis, Larrie Larstonová a Serge Renine opraví zkoušky ze 3 různých předmětů, Betelgeuse Orionis, Elle Sutherland, Lilien Emity Meissed, Meredith Jade Hogan a Selena Enail Smithová budou hodnotit zkoušky ze 2 různých předmětů.

Nezbývá mi než popřát profesorům do završení zkouškového období hodně sil a studentům mnoho radosti z obdržených hodnocení, neboť už 20. ledna by všichni, kdo skládali zkoušky NKÚ a CKÚ, měli obdržet své výsledky! Těm z nás, které teprve čekají ústní části zkoušek OVCE a KOZA, pak přeji dvojnásobnou porci štěstí a pevné nervy!

Pro Denní věštec
Nerys Heliabel Ghostfieldová

Komentáře

  1. – Moc děkuju, Vicky a Bilk. Když člověk najednou nemá úkoly a eseje k psaní, početní aktivita je taková uklidňující. +směje se+

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *