Horkým brkem z Ministerstva kouzel

| Vydáno:
Leden utekl mrknutím oka, přesto došlo k několika důležitým změnám a událostem v rámci Ministerstva kouzel. Zajímá vás, proč je anonymní ruský maguár nominován na cenu roku? Jaké tajemství vyjevila KNP? Nebo co stojí za proměnou sklepení? Čtěte dále.

Škrkny zamořily Kvikálkov

Kvikálkov se stal rejdištěm škrken. Ty se přemnožily ve vánočních dekoracích, které zdobily místní vánoční trhy. Nejhorší situace panovala v okolí náměstí a přilehlé Zobí ulice. Pracovníci z ministerstva likvidovali škrkny v přestrojení za mudly, aby nebyl narušen chod vánočních trhů násilným uzavřením oblasti proti vůli koupěchtivých mudlů. Bylo nutné zajistit škrkní hnízda a ohniska zamoření patřičně ošetřit, aby se zamezilo nadměrnému rozmnožení škrken. Do punče a svařeného vína bylo přidáno slabé odškrkňovadlo, které lidé vyloučí společně s potem. Ve svých přetopených domovech pak budou mudlové vydávat škrknám nepříjemný pach, který škrkny spolehlivě vyžene pryč. Místní obecní úřad již eviduje 46 stížností na chabou úroveň místních vánočních trhů, z toho 44 je od jistého Vernona Dursleyho, který si stěžuje na to, že trhy lákají podivně postrojené pobudy a jiná potrhlá individua.

Ačkoliv vánoční šílenství už dávno skončilo, škrkny se drží dál na svých pozicích. Odškrkňovadlo je nyní přidáváno do ráno rozváženého mléka, uvažuje se o jeho rozptýlení do vodovodního systému. MK se obává větší krize.

Podpora mimosystémového vzdělávání stále roste

Naše hradní kvízy jsou oblíbenou kratochvílí těch, kteří si chtějí dokázat svou inteligenci a všeobecný rozhled i jinde než na schválených výukových hodinách. Dodnes však bylo poněkud komplikované zjistit, že přibyla nějaká novinka, člověk musel složitě procházet všechny složky a detailně zkoumat, co už vyplnil a co ne.

Po schválení ministerské novely o mimosystémovém vzdělávání se i tady věci daly do pohybu. Nově vytvořené kvízy jsou nyní pečlivě označeny zelenou tečkou a popiskem tak, aby upoutaly pozornost každého mozečkuchtivého kvízovníka. Nové kvízy v sekci zatím nepřibyly, proto si funkčnost ministerského nápadu budeme moci ověřit až později.

Na Tchaj-wanu s skonal dinosaurus přímo před zraky mudlů

Nehoda dinosaura z kouzelnické farmy zaplnila tchajwanská média, která zvíře (díky důmyslnému krytí místních ministerských úředníků) mylně považovala za hrocha. Zvíře během svého transportu vyskočilo z přepravníku a zranilo se. Při pádu si zlomilo nohu a vylomilo zuby.

Majitel dinosaura se z blíže neurčených důvodů několik hodin neměl k tomu, aby svého svěřence ošetřil a transportoval na kliniku pro kouzelné tvory. Dinosaurus tedy ležel v bolestech a bez pomoci na silnici a mudlové kolem něj udělali mediální poprask.

Odbor pro péči o kouzelné tvory již proti muži zahájil přestupkové řízení a již teď je jisté, že bude muset zaplatit pokutu v řádu několika stovek galeonů za týrání prehistorických zvířat svěřených do péče a za porušování zákona o utajování kouzelných tvorů.

KNP odhaluje svá tajemství

Pracovníci MK se v poslední době intenzivně zabývají záhadami a kouzly Komnaty nejvyšší potřeby. V nedávných dnech se jim podařilo učinit zásadní průlom a zjistit něco, co jsme netušili – KNP má jakousi zvukovou paměť, a tak je možno si vyslechnout i zpětně to, co v ní bylo řečeno.

Útržky ozvěn jsme mohli slýchat už i nyní, akustická paměť komnaty však byla posílena, a proto nyní můžeme konverzaci vyslechnout kompletně od začátku a ne jen poslední vyřčená slova.

„Komnata je záhadným místem, které asi nikdy plně nepochopíme. Přesto se nám podařilo jedno z tajemství do ní zakódovaných odhalit a jsme za to velmi vděčni. Šmírování nikdy nebylo jednodušší než nyní,“ svěřil se naší redakci anonymní pracovník MK.

Ministerští bystrozoři zasahovali proti nebezpečnému Vasilu Akvarulovi

Jedno blíže neurčené městečko na Sibiři se stalo dějištěm dramatického zatýkání nebezpečného kriminálníka, který proslul svou krutostí a vyhraněnou specializací na vodní magii. Vzhledem k sibiřskému mrazu se jednalo o zásah velmi nebezpečný a bystrozoři museli zmobilizovat všechny své síly, aby Akvarulova po líté bitvě s bezprostředně mrznoucí vodou v sibiřském mrazu konečně zatkli.

Takto vypadá okolí zásahu:

Oficiální verze pro mudly zněla, že v daném místě došlo ke kalamitě vinou poruchy vodovodního potrubí. Prasklinu, ze které stříkala rychle mrznoucí voda, bystrozoři pochopitelně vyrobili uměle za pomoci kouzel. Již při svém odchodu však čelili kritice místních obyvatel, kteří byli nespokojeni s tím, že bystrozoři vědomě poškozují veřejná prostranství a ničí soukromý majetek kouzelníků žijících v okolí Akvarulovy skrýše.

Takto vypadala ulice po krycím manévru bystrozorů:

Za sklepení světlejší, novější, lepší
Člověk by si řekl, že správné sklepení je vlhké, plesnivé, studené a tmavé, ten, kdo do něj jednou vstoupí, se už nevrátí. A do nedávné doby to tak bylo. Jedna ulička jako druhá, člověk se zamotal rychleji, než se řekne škrkna, pokud se nazpaměť nenašprtal odbočky vpravo a vlevo.

I tyhle doby jsou už pryč. Na základě nové vyhlášky Ministerstva kouzel bylo nutno sklepení zrekonstruovat a postarat se o to, aby splňovalo alespoň minimální bezpečnostní nároky. Tedy alespoň natolik, nakolik to jde, když do něj studenti chodí bojovat s příšerami, že.

Chodby tedy byly umeteny, sem tam člověk najde směrovku a kompas má stále při ruce. Doběhnout k vytouženým dveřím tak už netrvá tisíc let.

„Prsk, prsk, kvííí,“ vyjádřily se k tomu nespokojeně místní zmutované krysy, které si nyní překotně hledají nové bydliště. Snad to neodnese žádná z kolejních místností… nebo dokonce sborovna.

Maguár zachránil novorozence
Ruské Ministerstvo kouzel se rozhodlo udělit čestný řád Čtvernohý zachránce maguárovi, který v lednu zachránil novorozence s kouzelnickými schopnostmi. Maguár našel dítě pohozené v krabici na ulici, zalehl ho a svým tělem zahříval. Maguár hlasitým mňoukáním navíc upozornil svou majitelku, která nalezené dítě okamžitě předala do lékařské péče odborníků.

Maguár není jediným oceněným hrdinou z řad kouzelných tvorů, kandidátem na toto ocenění je i jeden ruský kentaur, který proslul svými věšteckými schopnostmi a přesnými odhady sněhových kalamit. Kentaur ale nabízené ocenění odmítá převzít, přestože je opakovaně nominován již několik let po sobě. Podle spekulací ruského kouzelnického tisku kentaur řád nepřebere ani v nejbližších letech, patrně kvůli pramalému zájmu o dění ve světě kouzelníků.

Pro Denní věštec z MK
Gita Hrdličková & Janel Weil

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *