Valentýnské tvoření – Valentýnka

| Vydáno:
Milí čtenáři, blíží se svátek, který je pro někoho prokletím a pro jiného zase milým dnem, kdy dává najevo svou lásku. Ano, svatý Valentýn. Dnes už spíše svátek čokolády, svíček, srdíček, červené a růžové barvy a pro mě především svátek obchodníků, kteří si na něm namastí své kapsy, než oslava odvahy světce. Protože si myslím, že si člověk vystačí sám a bez obchodníků, jsem tu s dalším tvořivým článkem.

Jak jste jistě pochopili z úvodu článku, nejsem velkým příznivcem tohoto svátku. Nemám nic proti oslavám citu – je to hezký zvyk – ale nemyslím si, že by na tom musel někdo vydělávat. Takže si vše, co budu potřebovat pro oslavu (kterou stejně nejspíš neuspořádám), vyrobím sama a budu ráda, když se připojíte.

Pro první část článku jsem se rozhodla pro výrobu vyřezávaného přání neboli „valentýnky“.

Na přání budeme potřebovat: čtvrtku, barevný papír (barvu nechám na vás, já použiji tradiční červenou), pauzovací papír, jehlu, barevnou bavlnku (sladěnou s barevným papírem), nůžky, něco ostrého na vyřezávání (skalpel, ostré malé nůžky, perořízek apod.) a jako předlohu nějaký hezký tematický obrázek. Kdo má doma bordurovou raznici, může použít i tu. Já ji bohužel nemám, proto vám nemohu ukázat výsledný efekt.

Přání udělám 14×10 centimetrů, takže potřebuji obdélník 14×20 cm, budeme totiž přehýbat přání na poloviny. Velikost obrázku a tím pádem přání je samozřejmě zcela na Vás, pamatujte ale na to, abyste si šířku nebo délku podle potřeby zdvojnásobili.

Nejdříve si naměřte všechny papíry, pak je pečlivě ustřihněte. Přehněte na polovinu. Pokud chcete některý udělat širší a docílit tak zajímavého překrytí, je to zcela na vás.

Pak si vystřihněte obrázek, který chcete přenést na pauzovací papír. Změřte si jeho šířku a délku a vztáhněte je ke středu přehnutého obdélníku. Pokud si nejste jistí, že zvládnete obrázek jen s podložením, můžete si ho pro jednodušší práci na pauzovací papír překreslit. Nedoporučuji ho k papíru lepit, mohli byste ho roztrhnout a hůře by se vám vyřezávalo.

Nyní přijde na řadu práce s ostrým předmětem. Budeme totiž obrázek do pauzovacího papíru vyřezávat, čímž nám vznikne pěkná silueta. Buďte opatrní a co nejpřesnější. Snažte se vyřezat obrázek až za kresbou, pokud jste si ji připravili, odpadne vám tak zdlouhavé a problematické gumování. Rozhodně si pod přání dejte nějakou tvrdou podložku, pokud nebudete používat nůžky, mohli byste udělat nepěkné díry do svého stolu.

Po vyřezání a nezbytných úpravách, jako je gumování a rovnání pauzovacího papíru, si vezmeme jehlu a bavlnku, kterými přání prošijeme. Bohatě stačí na dvou místech, ale můžete ho klidně sestehovat celé.

Pokud jste si, jako jsem to udělala já, pauzovací papír udělali menší než zbytek papírů, odměřte si na čtvrtce na obou stranách stejný okraj, abyste ho vystředili. V tom místě bude prošití nutné, aby pauzovací papír s výřezem držel na místě.

V případě, že máte všechny součásti stejně velké, nemusíte papír prošívat, bude stačit, když kolem něj bavlnku pevně uvážete.

Nakonec stačí již jen zavázat bavlnku na uzlík, zarovnat ji, aby byly oba konce stejně dlouhé, a valentýnka je na světě!

Příště se sejdeme u článku o výrobě vlastního svícnu, který stylem sladíme s přáním, a papírových ozdob, které se dají využít několika různými způsoby.

Pro Denní věštec
Bilkis Blight

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *