Cenná lekce pro Nebelvír v podobě vítězství nad Havraspárem

| Vydáno:

Nebelvír 340:100 Havraspár

Loni trvalo utkání Nebelvíru a Havraspáru hodinu a půl a slečna Theresa se tehdy obávala, že moje reportáž vydá na román. Nevydala, ale tato možná ano, neboť letos se lvi s havrany prali na famfrpálovém hřišti 2 hodiny. Proto s úvodem končím už tady a jdeme se podívat, jak boj vypadal.

Loni Nebelvír havrany kompletně převálcoval na střelcích a letos tomu nebylo jinak. Camrál držel z 69 % a Havraspár z 31 %. O maličko úspěšnější byl ve svých střelách ale Havraspár (48% úspěšnost). Z 21 střel se trefil desetkrát, zatímco Nebelvír proměnil 19 ze 42 pokusů (45% úspěšnost). Nejvíce gólů dala nebelvírská střelkyně Calla (7). První gól však ukořistila Melisa, a to hned ve 2. minutě zápasu. V 10. minutě skóre srovnala havraspárská kapitánka Betria, ale primuska Skylar vzápětí poslala Nebelvír do vedení 20:10, načež Betria opět vyrovnala a s pomocí Aimée se dostal Havraspár v 16. minutě do vedení 20:30. Calla sice gólem v 18. minutě dorovnala, ale Betria svůj tým úspěšnými střelami v 20. a 22. minutě znovu vrátila do dvougólového vedení (30:50). Brankářky Emma a Salisha tak zatím neměly šanci předvést svůj talent. To se ale změnilo, když Emma v následujících minutách skvěle zabránila hned čtyřem pokusům havraspárských střelkyň o gól. Třikrát zablokovala Eleonoru a jednou Aimée. Salishe se zas hezky povedlo čtyřikrát po sobě vykrýt Eame a jednou Callu. Po dvaceti minutách nádherných zákroků obou brankářek vstřelila svůj první gól Eame. Následovala ji Calla a ve 44. minutě se skóre srovnalo na 50:50. Vedení se Nebelvíru pokusila čtyřikrát zajistit Melisa, ale třikrát ji Salisha zablokovala a počtvrté trefila Melisa pouze konstrukci obručí. Ani Eame nebyla v 52. minutě úspěšná, a tak byl další gól vstřelen až v 56. minutě a poslala ho do nebelvírských branek Laura (50:60). Nebelvír se do toho opřel a v 70. minutě byl záhy ve třígólovém vedení (90:60). Postaraly se o to Eame a Calla každá dvěma góly. V 76. minutě se po dvaceti minutách konečně dostal k camrálu Havraspár, ale Laura Emmu nedokázala prostřelit. Zato Melise se podařilo obejít Salishu a v 78. minutě zvýšila náskok Nebelvíru na 100:60. Nato se dvakrát o gól pokusila Aimée, ale Emmu překonala až Eleonora v 84. minutě (100:70). Calla se pokusila čtyřgólový náskok vrátit, ale její úspěšný gól v 86. minutě zmařil gól Laury v 88. a Nebelvír tak opět vedl „jen“ o tři góly (110:80). To se mu nelíbilo, a tak CallaEame vzaly situaci do svých rukou a Nebelvír v 94. minutě vedl už o pět gólů (130:80). Zvrátit se to pokusila svým gólem v 100. minutě Eleonora, ale Eame ihned vrátila zpět pětigólový rozdíl a Melisa z něj dokonce ve 104. minutě udělala šestigólový (150:90). Po dvou neúspěšných pokusech Cally a jednom Melisy skórovala Eame a sedmigólový rozdíl byl na světě (160:90). Vedení o 8 gólů, které zajistila Nebelvíru Calla ve 118. minutě, se havranům nelíbilo, a tak Aimée vstřelila 10., a zároveň poslední havraspárský gól ve 120. minutě a Nebelvíru vedení stáhla (170:100). Poslední tři camrály zápasu připadly Nebelvíru a dva z nich Melisa poslala do modrých branek. Konečné skóre střelců před chycením zlatonky tedy bylo 190:100.

Ze statistik vyplývá, že Havraspár kontroloval o něco více potlouků (59 %) než Nebelvír (41 %). Někdo by mohl namítat, že o lepších odrážečích vypovídá počet sražených hráčů, kde jasně dominuje Nebelvír (9), ale je nutné brát v potaz průběh zápasu, kde se pokaždé před sražením havraspárskými odrážečkami Newika se Skylar, na které modří stříleli od 30. minuty, prostřídaly, a tak odrážečky IndrisAddie tolik pádů nezaznamenaly (5). Havraspárské odrážečky sice byly dravější (nejvíce potlouků získala Addie31), ale Nebelvír měl mnohem lepší mušku. Z 67 havraspárských potlouků trefilo nebelvírské hráče jen 37, zatímco Nebelvír se trefil 39x a pouze pětkrát minul. Nejlepší odrážečem zápasu byl Connor Ian McBrownnies, který odpálil 20x přesně, pouze jednou minul a také shodil nejvíce soupeřů (5).
První půlhodina se nesla ve znamení palby po střelcích. Nejčastějším terčem nebelvírských byla nejsilnější havraspárská střelkyně Eleonora, která schytala celkem 5 ran potloukem a v 11. minutě ji Josefína shodila z koštěte. Pád potkal také její kolegyni Aimée a opět se o něj postarala Josefína, tentokrát ve 28. minutě. Havraspár měl spadeno rovněž na nejsilnější střelkyně protivníkova týmu, a tak Melisa obdržela celkem 9 ran potloukem, což vedlo k dvěma pádům – ve 13. minutě ji srazila Indris a ve 25. Addie.
Po úvodní půlhodině se terče odrážečů proměnily – Havraspár zacílil na protivníkovy chytačky a Nebelvír svoji pozornost zaměřil jak na chytače, tak odrážeče, u kterých využili jejich nepozornosti, kvůli níž se často trefovali do sebe a ubírali si zdraví. To je hezky vidět na statistikách, které ukazují, že Indris byla terčem červených potlouků pouze čtyřikrát a dvakrát z toho to byl potlouk, který ji poslal k zemi. Oba odpálil Connor (72. a 95. minuta) a pokaždé ji vystřídala Penelopa. Addie byla pod palbou osmkrát a k zemi letěla třikrát, pokaždé kvůli Connorovi. Ve 41. minutě ji vystřídala Melanie, v 57. ale nastal zmatek. Na koště vyskočila prvačka Markét, kterou záhy vystřídala Penelopa, jež pak střídala Addie i po pádu ve 115. minutě.  Přesto nejvíce potlouků schytala chytačka Betria (15). Srazit ji se nebelvírským podařilo ale jen dvakrát – jednou v 53. minutě a podruhé v 89. Obě sražení si připsala Josefína a Betriu pokaždé vystřídala Ewenlia. Obzvlášť dobře se povedl Josefíně ten druhý odpal v 89. minutě, kdy Betriu srazila necelou minutu před průletem a Ewenlia tak nastupovala v oslabené pozici, byla o průlet pozadu.
Havraspár se orientoval pouze na chytačky Skylar a její náhradnici Newiku. Za modřiny a odřeniny vděčí hlavní chytačka Skylar 10 potloukům, z čehož dva ji srazily z koštěte. V 73. minutě ji shodila Addie a na chytače nastoupil nezkušený Pitrys, kterého vzápětí vystřídala opravdová chytačská náhradnice Newika. Podobná situace nastala v 84. minutě, kdy ji z koštěte srazila Indris a Newice ještě neuběhla povinná pauza. Místo tedy zaplnila kapitánka Mira. Newika  byla terčem potlouků celkem devětkrát, ale spadla pouze jednou a to ve 106. minutě. Zato to ale bylo poněkud zajímavé, neboť zmatek při střídání potkal i Nebelvír. Za Newiku šel díru zaplnit Pitrys, jehož ihned stáhla kapitánka Mira ze hry a nasedla na chytače sama. Chvíli nato naštěstí už mohla na koště vyskočit chytačka Skylar, která 10 minut nato polapila zlatonku.

Na zlatonce to ze začátku vypadalo, že budeme koukat na nekonečný souboj v přetahované, ale nebylo tomu tak. Odrážeči se postarali o vcelku dramatický průběh. První zvrat nastal v 50. minutě, kdy Skylar z neznámého důvodu seskočila z koštěte a vystřídala se s Newikou ještě předtím, než prolétla svoje překážky. Dala tak náskok Havraspáru, ale ten ho nestihl využít, neboť o tři minuty později shodila Josefína jejich chytačku Betriu. Josefína tím tedy zachránila pravděpodobnou chybu Skylar a zlatonka se vrátila opět na střed. Obě chytačky v následujících minutách vždy prolétávaly současně či maximálně s půlminutovým zpožděním. Další napínavé situace jsme byli svědky v 73. minutě, kdy Addie shodila chytačku Skylar a její místo zaujal Pitrys, který nemá na chytači ani 1. úroveň. Betria se toho snažila využít, ale průlet zkazila, trefila okraj tribuny a Nebelvír získal na zlatonce převahu. Tu si krásně držel a ve 100. minutě ji Skylar dokonce ještě o něco posunula. Ve 109. minutě se povedlo Ewenlii vrátit zlatonku na střed a ve 124. měl na zlatonce za celý zápas dokonce Havraspár poprvé převahu. Byla však sotva znatelná a zrovna ve chvíli, kdy ji získal, dalším průletem zlatonku lapila Skylar a Nebelvír po 2 hodinách a 7 minutách zvítězil s finálním skóre 340:100.

Ohlasy hráčů

Mira Jay Michaels (kapitánka): Můj zápas to byl první, ať už za kapitánku, nebo z pohledu hráče, který vyskočil na koště, byla jsem tedy pochopitelně hrozně vyklepaná – co když bude někomu něco chybět, složíme vůbec tým, spadne hrad? Nikdy jsem nečekala, že bych dostala kapitánský odznak. Upřímně jsem chvíli přemýšlela, zda-li ho neodmítnout, ale pocit povinnosti vůči týmu mě donutil do toho dát vše, co mám.
Vůči svým hráčům tedy doufám, že jsem jako kapitán obstála a rádi se mnou letošní sezónu odehrají, ať už dopadne jakkoli.
Zápas samotný mě velice příjemně překvapil – tréninky během roku slavně nevypadaly a mezi mnou a mou zástupkyní Sky probíhala debata, jestli sezónu nepustit. Bojím se, že by tomu tak i bylo, nebýt naléhání hráčů samotných.
Těm jsem tedy nesmírně vděčná, že si takto ‚dupli‘, bez nich bych tu teď totiž nebyla a nelíčila svoje pocity z úžasného zápasu.
Fanoušci i hráči obou týmů byli skvělí – cítila jsem se jako na opravdovém profi zápase, kde všichni vše berou se ctí a fanoušci se prostě přišli podívat na dechberoucí výkon hráčů.
U hradního famfrpálu už všichni víme, že důležitým faktorem je štěstí. Jestli zápas ukončí chytač se 30. úrovní nebo s 19. je prostě nepředvídatelné, nebudu k tomu tedy říkat moc, jen bych se opakovala s tím, co už se tu řešilo dřív.
Ráda bych ale řekla, že i kdybychom prohráli, byla bych na naše lvy nesmírně hrdá. Ano, byla bych zklamaná a smutná, že jsme prohráli – je to zcela normální reakce, ale tak jako tak jsem si lepší tým přát nemohla.

Skylar Blair Anderson: Nikdy mi moc nešlo chválit, takže místo obligátních děkovaček fanouškům za podporu a soupeři za skvělou hru to řeknu opisem.
Na začátku roku jsme s kapitánkou Mirou řešily, jestli se na to vlastně nevykašleme – vedení týmu jsme si vzaly na triko proto, že se nenašel nikdo vhodnější, a hráčů u nás ubývá stejně jako v jiných kolejích. Nebyly jsme si jisté, jestli vůbec složíme alespoň nějaký tým, o ambicích vstřelit góly nebo nedejbože chytit zlatonku ani nemluvě. Několikrát jsme vedly dlouhé diskuze, zda se na to přece jen letos prostě nenechat ladem. Pro kontumaci jsme se nakonec nerozhodly jen proto, že nám to přišlo nedůstojné vůči soupeřům a hlavně vůči našim vlastním hráčům, obzvláště těm, kteří letos hrají naposledy a zaslouží si poslední sezónu odehrát se ctí.
Nemohla bych být pyšnější, nemohla bych si přát lepší první zápas na postu chytače, nemohla bych si přát šikovnější spoluhráče. Je krásné slyšet pokřiky fanoušků, obzvláště těch z jiných kolejí.
Vím, že děkovačky soupeřům jsou takřka povinnost. Budu však upřímná, zápas se mi hodně líbil, a byla bych s ním hrozně spokojená, i kdybychom nakonec nezvítězili. Atmosféra byla zkrátka parádní a jsem ráda, že jsem mohla na vlastní kůži zažít, jaké to je hrát s některými hráči, které jsem doposud znala jen z individuálních tréninků.
Na druhou stranu nebudu zastírat, že jsem měla víc štěstí než zkušeností. Zastávám názor, že ve famfrpálu musí zůstat zachován určitý faktor náhody, protože jinak by stačilo vyhodnotit statistiky hráčů a zápasy by se vůbec nemusely konat. Je zcela v pořádku, že i slabší hráč má šanci dostat se k míči. K famfrpálu prostě nějaké to štěstíčko a smůla patří. Jenže…
Letos jsme v pozici šťastlivce my, moc dobře si však pamatuji roky, kdy jsme naopak i přes výrazně lepšího chytače zápasy nakonec projeli. Je to demotivující, strašně. A nebudu lhát, vědomí, že jsem to se svou 20. úrovní chytila proti výrazně lepší Betrii, mi úplně nepřidává na chuti dál na tréninku makat jako divá.

Addie Hazel (zástupkyně kapitána): Z dnešního zápasu mám smíšené pocity. I přesto, že se nám nepodařilo vyhrát, tak si stojím za tím, že Havraní letka ukázala to nejlepší, co v nich je! Střelkyně se nenechaly zastrašit protihráči s vyššími úrovněmi a rvaly se o camrál, to samé i brankářka. Abych řekla pravdu, byla jsem mile překvapena, že i přes nevýhodu jsme drželi poměrně vyrovnané skóre. Ve výsledku jsme v úspěšnosti střel byly i lepší! Projevilo se i důvěrné přátelství mezi odrážečkami a potlouky – díky Kostilame a Bolehlave! Tady se nakonec ukázalo, že ve výsledné kontrole jsme též vedly! Ani chytačky se nenechaly zahanbit a ukázaly, zač je toho havraní křídlo.
Trochu mě zarazila atmosféra, která vládla na zápasu. Zcela chápu, že studenti té koleje či jiné, tak i profesoři chtějí povzbudit svůj tým, ale myslím si, že by pokřiky/oslavné básně/transparenty šly podat i v slušnějších verzích, než jak jsme viděli.
I v tomhle zápase se nám merlinužel potvrdilo to, že nezáleží na vytrénovaní hráčů. Konkrétně to bylo dneska vidět na chytači, kde ať se modré chytačky snažily, jak chtěly, tak stejně zlatou chytila hráčka s nižší úrovní.
Ale i tak si nebelvírští výhru zaslouží. Ukázali jejich sehranost v rámci střídání a celkově podali skvělé výkony.

Indris Elwinor: Dnešní zápas byl neuvěřitelně napínavý a také vyrovnaný. Do poslední chvíle jsem netušila, jak skončí. Jediné na co si musím postěžovat jsou potlouky, dnes jich nějak hodně odmítalo trefit cíl. Doufám, že nám nebudou takhle stávkovat na dalším zápase.

Sestavy týmů
První hráč nastoupil do základní sestavy na začátku zápasu, hráči za čárkou střídali.

Havraspár:
1. střelec: Eleonora AnimaLaura de Morganne
2. střelec: Aimée LeavittováMelanie Abott
3. střelec: Betria CarsonLaura de Morganne
brankář: Salisha Kuipers
1. odrážeč: Indris Elwinor, Penelopa Parren
2. odrážeč: Addie Hazel, Melanie Abott, Markét Maky Modřinková, Penelopa Parren
chytač: Betria CarsonEwenlia Lerche

Nebelvír:
1. střelec: Melisa Pestrá, Eame Vórimar, Mira Jay Michaels
2. střelec: Calla Torová
3. střelec: Skylar Blair Anderson, Eame Vórimar
brankář: Emma Ellie Lewis
1. odrážeč: Connor Ian McBrownnies
2. odrážeč: Josefína Koumálková, Simelie Mallorny
chytač: Skylar Blair AndersonNewika Shelley Lovecraft, Pitrys Monty, Mira Jay Michaels

Tímto utkáním zahájil Nebelvír svoji zápasovou jízdu a pokračovat v ní bude už 16. ledna 2022 v 9:00, kdy se utká se Zmijozelem. Uzavře ji tentýž den zápasem s Mrzimorem, který odehraje v 19:00. Poprvé v době nového famfrpálu tak budeme svědky večerního zápasu.

Pro Denní věštec
Aya Watanabe

Published by

Aya Watanabe

Redaktorské činnosti se začala věnovat až v 7. ročníku na konci Zimy 2019 (na prvotinu v podobě reportáže z celohradní aukce, kterou napsala pro někdejší spolek Pra-se-kou-mág ve svém 1. ročníku, raději často zapomíná), kdy napsala první článek pro Corvina Declaratio, do kterého od té doby aktivně přispívá. V Zimě 2021 se dokonce stala jeho šéfredaktorkou a v šéfredaktorském křesle seděla dlouhých sedm školních let až do konce Zimy 2024. Její stůl v corvinovské redakci zdobí dvě UNC sošky za Šéfredaktorku roku 2021 a 2022. Pro Denního věštce začala psát až na konci Léta 2020 a věnuje se výhradně reportážím z famfrpálových zápasů a tématu famfrpálu obecně, neboť s ním má dlouholeté zkušenosti z vedení havraspárského týmu a hraní na zápasech. Vedle toho ještě do Denního věštce přispívá články z celohradních srazů.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *