Valentýnské tvoření – svícen a ozdoby

| Vydáno:
Milí čtenáři! V dnešním tvořivém článku si posvítíme na slibovaný valentýnský svícen a dostane se i na ozdoby z papíru.


Začneme pěkně zvesela. Bylo, nebylo, jedna nejmenovaná šéfredaktorka chtěla valentýnsky laděné články. Inu, řekla si jedna nejmenovaná redaktorka, něco by se s tím udělat asi dalo. A pustila se do práce. Vybrala si tvořivost, věci, které by chtěla udělat, způsob, jakým by je chtěla vytvořit, sehnala si pomůcky… A zjistila, že to tím jednoduchým způsobem, který neměla vůbec ověřený, nepůjde. Přesně takhle to bylo. Tak zasedla ke stolu se všemi těmi věcmi, které si pořídila, chvíli na ně koukala a pak celé své krásné plány vzala a překopala. Nakonec ale uspěla a já vám povím jak.

Jako první přijde na řadu svícen. Velmi jednoduchý a přitom dozajista efektní. A vůbec to nemusí být svícen, můžete to použít třeba jako vázičku nebo misku na oříšky či jiné pochutiny, pokud použijete čistou sklenici.

Svícen:

Na svícen potřebujeme: sklenici (já použila sklenici od svíčky, které se běžně prodávají), pauzovací papír, barvu (já jsem zvolila tradiční červenou), izolepu, nůžky, tužku, slabý štětec a tematický obrázek jako předlohu – můžete použít stejný obrázek jako na přání, pokud budete chtít, ale fantazii se meze nekladou.

Nejdříve budeme pracovat se sklenicí a papírem. Důrazně doporučuji najít takovou sklenici, která bude mít horní i dolní obvod stejný (tedy rovnou), bude se vám tak daleko lépe pracovat. Sklenici obalíme papírem a vystřihneme pruh na výšku sklenice.

Začistíme okraj a necháme ho, pokud se vám to podaří, trochu nižší, než je výška sklenice. Konce si necháme o kousek delší, tak, aby se na sklenici překrývaly, protože je na konci budeme přelepovat izolepou. Pak si vezmeme pauzovací papír a na něj si obkreslíme připravenou papírovou šablonu.

Vystřihněte a podle potřeby upravte na rozměry sklenice. Když bude na horním okraji trochu přečuhovat, nic se neděje, ale dolní okraj přečuhovat nesmí, špatně by pak stála.

Nyní si vystřihneme obrázek, který jsme si vybrali – musí být na výšku nižší, než je výška našeho obalu z pauzovacího papíru. Nalepíme ho na tvrdou podložku a přes něj umístíme zmiňovaný pauzák tak, aby byl obrázek přibližně v jeho středu. Pauzovací papír taktéž přilepíme izolepou k podložce.

Na řadu přichází malování. Jak můžete vidět, vybrala jsem si poměrně jednoduchý obrázek s jedním slabým místem – srdcem kolem dětského párečku. Pokud si nejste jistí, že zvládnete namalovat barvami kontury takovýchto obrazců, vyberte si něco lehčího. Malování takovýchto kontur štětcem je časově náročné a také často vede k záhubě celé práce. Použijte co nejslabší štětec a barvu se snažte nanášet rovnoměrně. Po domalování nechte důkladně zaschnout.

Nyní již stačí udělat posledních pár kroků. Opatrně odlepte pauzovací papír s namalovaným obrázkem od podložky. Pak izolepu od papíru. A nakonec prostě tento obal nalepte na sklenici. Na jedné straně ho izolepou přichyťte ke sklu a na druhé straně přelepte samotný papír. A svícen je na světě!

Poslední a snad nejdůležitější věc! Pokud se rozhodnete, že váš výtvor bude svícnem, nezapomeňte koupit svíčky, jako se to stalo mně!

Papírové ozdoby:

Na papírové ozdoby pak budeme potřebovat: papír (pergamenový, barevný nebo papír na origami), tužky, nůžky, lepidlo, šablonu (ZDE) a samolepicí papír (nebo nějakou umělohmotnou samolepku).

Ze všeho nejdříve si překreslíme šablonu na náš papír. Ideální velikost papíru je 5×30 centimetrů. Pak papír poskládáme do harmoniky. Skladů bychom měli získat 32.

Vystřihneme tvar podle linie a na jednom konci podélně odstřihneme polovinu skladu, kterou pak přelepíme přes sklad na druhém konci. Vznikne nám rulička, kterou rovnou stranou postavíme na rovnou plochu. Nerovnou stranu pak budeme tlačit dolů a ven, až se nám rovná strana sejde ve středu a vznikne tvar srdce. Po obou stranách v prostředku srdce přelepíme kolečkem ze samolepícího papíru.

Nyní si srdce už jen vyzdobíme. Vystřihneme si dvě šablony srdce, jednu větší, kterou uděláme ze stejného papíru jako naši skládanku, a jedno menší ze samolepicího papíru jiné barvy.

Oba papíry na sebe nalepíme a pak je přilepíme ke skládanému srdci.

Skládané srdce můžete vlepením očka z bavlnky uzpůsobit k pověšení. Můžeme ho položit na stůl, nebo ho nalepit na balíček s valentýnským dárkem. Použití je jistě mnoho!

A abych vás neochudila o pohled na rozsvícený svícen, dokoupila jsem ty nešťastné zapomenuté svíčky…

Pěknou zábavu při tvoření a krásného Valentýna!

Pro Denní věštec
Bilkis Blight

Komentáře

  1. – Wow, stačí dát místo těch dvou ochmatávačů useklou zombí hlavu a je z toho super zloduchovský svícen!
    Díky za návod 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *