Co s tím?

| Vydáno:
Dobrý den všem čtenářům Denního věštce, tentokrát se vám hlásím s tématem vážnějším než obvykle. S tématem, které se víc než trochu začíná měnit na problém. Anebo to vidím příliš černě? Přijďte mi napsat váš názor!


Dnes v podvečer jsem byl ve VS svědkem scénky nebo možná spíš scény, která mne motivovala k napsání článku o…

Ale asi začnu nejdřív tou scénkou. VS byla už nějakou dobu obsazena zeleno-červenými studenty. Vzájemně se proměňovali ve skřítky, cukrkandlové hůlky létaly vzduchem a zdálo se, že se všichni náramně baví. Ovšem jen do doby, kdy nejmenovaný zelený student strčil červenou dívku, v tu chvíli změněnou ve skřítka, do pytle a začal ji tam dusit. Je logické, že momentálně tahle hra bavila pouze onoho chlapce a jeho vděčné publikum. Červenou studentku ovšem ne. Snažila se z toho nepříliš povedeného RPG uniknout prohlášením, že kouzlo přestalo působit, ona už vyrostla, pytel je pro ni moc malý, dusí se, modrá až nakonec přestala dýchat úplně. Nepomohlo to… Chlapec se bavil dál a ve finále pytel i se skřítkem vyhodil z okna.

Napomínání spolužáků i profesorů v jeho případě nemělo žádný účinek. Nakonec byl vykopnut do jezera.

Chvíli na to dovedli jiní studenti do VS skřítka. Byl již starší a hodně zmatený. Mumlal cosi o pytli, skřítcích a studentech. Moc jsme mu nerozuměli, ale pak přišel profesor McCollin a skřítek mu vše vysvětlil. Ve finále se přiznal i zelený student, že skřítky skutečně týrá a bohužel ne pouze v ten inkriminovaný večer.

Dobrá. Tohle byl popis akce, která proběhla dnes v podvečer. A co na ní bylo tak zvláštní, že mne donutilo napsat tenhle článek? Vlastně všechno!

Nejsem sám, kdo se poslední měsíce (a týdny především) pozastavuje nad narůstající brutalitou ve VS. Vzájemným pícháním do prstů a následným pitím krve to začíná přes uřezávání a okusování končetin, k trhání hlav (ok, dobře, tohle beru, to byly student-sušenky), týrání skřítků a zvířat, až po vyhazování mrtvol v pytlích do jezera. Možná si řeknete, že dělám z komára hipogryfa, ale nejsem sám, koho už VS k návštěvě příliš neláká. Raději si jdu sednout ke Třem, kde pan Matt zařídil „tišící“ tlačítko a kde konečně mohu mluvit s přáteli, aniž bych byl nucen kolem dokola opakovat, že psaní celých textů se v Caps Locku ve VS požívat nesmí (teoreticky by se neměl používat nikde) a že by bylo fajn, kdyby se někteří zklidnili a nechali koexistovat i zbytek hradu.

Ale… je to řešení?

Je řešením, že se u stolů musí dělat tišící tlačítka, protože někteří studenti nejsou schopni respektovat druhé a ruší je pořváváním?

Je řešením, že se z VS stahujeme do KNP nebo ke Třem, protože VS už přestala být VS pro všechny, ale stala se působištěm pro ty hlučné, vulgární, brutální a školní řád nerespektující studenty?

Dnes a denně zjišťujeme, že ač je při přijímání nových studentů napsáno, že přečíst si školní řád a dodržovat jej je jejich povinnost, většina ho nikdy ani neviděla. A teď nemluvím pouze o nováčcích. Bohužel.

Mluvím i o některých studentech vyšších ročníků, kteří by měli jít příkladem. Protože, ruku na srdce, když na hrad přijde rozjívený nováček a ve VS vidí podobné akce, jako byla ta dnešní, těžko můžeme čekat, že se nenechá strhnout a nebude to považovat za běžně povolené RPG.

No, už končím… jen si ještě nostalgicky povzdechnu. Kde jsou ty časy, kdy nám Grapi ve VS dávala přednášku o motýlcích a kytičkách. Kde jsou ty časy, kdy jsem jako právě začarovaný žabák hledal dívku, co mne vysvobodí… Kupodivu mne v té době nikdo nestrčil do pytle a nevyhodil z okna. Měl jsem štěstí. Žiju!

Pro Denní věštec

Andrew Uroboros

Komentáře

  1. – Andy, opravdu moc pěkný článek. Jsem ráda, že se s tím taky někdo nebojí jít do novin, i když hrozí, že si pak na něj ta zlomyslná parta věčných prudičů bude ukazovat prstem či něco horšího. Škoda jen, že ty lumpárny ve VS narůstají každým dnem a těžko by je k umírněnosti přimělo přečtení článku. Nerespektují ani upozornění prefektů či primusů, dokonce si otevírají chlebárny i na profesory v domnění, že jsou v právu, protože se chtějí přeci jen bavit a my je v tom nemáme co omezovat, bez ohledu na pravidla školy či to, že některým jejich spolužákům už se z jejich chování docela vážně zvedá kufr.

  2. – Jsem rád, že někdo toto téma otevřel. Skvělé uvedení funkce primuse, přesahující jeho vlastní kolej, v praxi. Ale abych tu jen neplácal po ramenou.
    Mě osobně připadají tyto „scénky“ nevhodné a odporné už jen svou podstatou. Pokud se někdo ohání tím, že je to jen hra a proto může dělat cokoliv, tak to beru jako argument, který může vydržet jako sníh v létě. Toto chování je v rozporu se školním řádem (bod 3.2.), stejně tak jako s podstatou celého projektu. Studenti tak dělají ostudu nejen sobě a své koleji, ale vlastně nám všem, protože tímto chováním, podle mě, srážejí morálku a úroveň celého hradu. Vedení by tak mělo zasahovat přísněji, než vykopnutím do jezera, které je jen dočasné.

  3. – Musím souhlasit. Velká síň se v posledních týdnech stává místem, kde už nechci být, což je smutné, protože si myslím, že to bývala jedna z nejlepších částí našeho hradu. Nebyla jsem sice svědkem celé této scény, ale byla jsem pro změnu svědkem situace, kdy tři profesoři nabádali studentku, aby se oblékla. V dřívějších dobách jedno varování stačilo, tentokrát to 3 lidé dohromady zopakovali 5x, než se dobrali k výsledku. Je to smutná ukázka toho, jak noví studenti nerespektují pravidla, kterých se my starší dokážeme bez problémů držet, aniž bychom se přestali bavit.

    Myslím, že součástí registrace by kromě eseje možná měl být i test znalosti školního řádu. Možná by se sem pak dostalo menší procento nevychovaných lidí, kteří si zřejmě nevidí na špičku nosu.

  4. – Dobrý článek. Trochu jsem se zastyděla, protože jsem se zeleným spolužákem ve VS dnes kousala do ucha a také jsme se nakopávali – to ale bylo jen proto, že jsme byli zrovna v siláckém ringu a náš souboj jsme přenesli do VS. Tak jestli to pohoršovalo, omlouvám se.

  5. jojo – Je to naprostá pravda… Velká síň pro mne bývala místem odpočinku, v poslední době do ní většinu času radši nelezu, protože nervy mám jen jedny a nechci si je zničit na tomhle… Ale moc pěkný článek! :))

  6. Odpověď – Co s tím? Odpovím úplně snadno: Dát studentům možnost dýchat, mluvit, kašlat, bavit se. Zrovna Andrew včera v noci napsal, že není někdo, kdo by byl závislý na své moci. Bohužel se ukázalo, že to byla hloupá lež. Ačkoliv byl článek sepsán dobře, stále se stává, že zrovna kvůli těmto „důležitým osobám“ se nováček bojí vstoupit (napsat) do síně. Nevěříte? Máváte nad tím rukou? Zrovna včera náš stůl u Košťat navštívilo duo nováčků a nechápali, že za tuto humornou scénku se strhává takové drama. Jen takhle odrazujete nováčky. Kdybych byl nováčkem a viděl větu „VS se stala nebezpečným místem“ asi bych tam nevešel a v klidu neusrkával ze svého šálku čaje. Již týden máme hladovku.. a kvůli čemu? Kvůli znečišťování fontán a když už si chce náhodou někdo z něčeho udělat švandu, dostane za to trest. Jmenovat nebudu, ale nedávno jedna Havraspárská studentka v síni hrála na trubku. (snědla fazolku) ; hned na to byla okřiknuta, že ve Vs dělá randál a ať se uklidní. K večeru snědl fazolku někdo z vedení, a krákal mnohem hlasitěji než ona. Nebyl okřiknut, naopak to byla veliká zábava. Víte co? Co se raději kouknout na sebe a zamyslet se? Jen bych rád dodal, že onen student nebude asi sám. Ale kdoví? Třeba se klube další slavný záporák.

    1. Re: Odpověď – Jen rychlá reakce, aby byla fakta konkrétní.

      Modrá studentka byla okřiknuta, ale sama se pak omluvila, protože dle vlastních slov „chtěla vymazat diskuzi, která byla níže“ tzn. i ona to brala tak, že spamování není vhodné, ale je lepší, než aby tu ta diskuze visela.

      Bylo jí řečeno, ať příště volí formu, která je v souladu se školním řádem.

      To, jak tu převracíš fakta ve svůj prospěch, silně zavání demagogii, kterou ač silně uznávám svobodu slova (občas i více, než je na této škole povolena) neakceptuji.

      Tu scénu s fialovým jsem bohužel nezažil, takže ji nemohu komentovat, ale tohle mi přijde slušné uvést na pravou míru.

    2. Re: Odpověď – Drahý zmijozelský studente, dýchejte si se svými přáteli jak je vám libo. Ale dělejte to tak, aby se z vašeho dechu nechtělo ostatním zvracet.
      Díky těmto „důležitým osobám“, jak jim říkáš, tento hrad stojí a funguje a zaslouží si patřičnou úctu. Ať jde o fialové a nebo o péčka.
      A že se nováček bojí vstoupit do síně? Štěstí, že vás je tam plno a díky tomu tam nechodí nikdo jiný. To je klika…
      Chápu, že je někdy těžké rozlišit mezi dobrým vtipem na hraně a hloupostí, ale pevně věřím, že se jednou dostanete do bodu, kdy to rozpoznáte a nebudete veřejně prezentovat svoji nízkou úroveň.

  7. – Pokud považuješ za druh zábavy nějaké stupidní formy násilí, tak se asi těžko srovnáš s článkem a názory pod ním. Vidíš, ty bys do VS, zmijozelský studente, nešel, kdybys někde četl, že je tam nebezpečno. Já bych tam nešel, kdybych viděl, čeho se tam někteří dopouštějí pod nálepkou „zábava“. Říkáš, že by se měla dát studentům možnost bavit se. Tu ve VS mají a jak toho využijí? Tím, že se dusí v pytlech. To vás vážně nenapadá něco zábavnějšího? Máte za branami hradu málo nepěkných věcí, že je taháte i do hradu? Mějte si mě klidně za pruďase, ale tohle není zábava…

    1. Re: – Řadíš se zrovna mezi většinu těch, co to berou až moc vážně. Kdyby autor tohoto článku alespoň dopsal dialog skřítka a zmijozelského studenta, spoustu lidí by si o tom mohlo udělat obrázek. ŽÁDNÝM skřítkům nebylo ublíženo. Bylo ublíženo drzé studentce nebelvíru, která tam zmijozelského studenta chtěla sežrat. On sám o tom dokonce mluvil.. to už však v článku nevidíme. Nebelvírská studentka byla vyhozena z okna – nešťastnou náhodou sama zakopla a vypadla. To že neumí chodit už není má starost. Občas se na to koukni, někomu useknout hlavu a vydlabat si z ní dýni asi taky nebude zrovna normální. Ohánět se stále za tímto incidentem už není ani k smíchu. A ne chlapče, žádná možnost tam není, zlob se nebo ne.

      PS: Podpisy rozdávám u stolu číslo 6 od 13:00 – 4:00 každý den !!!

  8. – Mě ani nejde tak o to, komu bylo ublíženo, ale že se tato zvrácená „zábava“ vůbec někomu líbí a veřejně se koná. Tobě se to asi líbí, protože máš asi pocit celebrity a mučedníka. Já myslím, že tento hrad byl vystavěn za jiným účelem a jak už jsem i zmínil, je to v rozporu se školním řádem. Ale máš pravdu, beru to vážně, protože podle mě to sem (bez ohledu na školní řád, představy o zábavě a vůbec) zkrátka nepatří. Takové stupidnosti můžete vyvádět na kterémkoliv jiném tuctovém chatu, kde vám třeba za ubohost budou i tleskat…

  9. – Edmund: Kvůli tobě si nesedneme na zadek. Myslet si můžeš co chceš, ale záleží na dané osobě co na to řekne. Mně bohužel tvá ubohá narážka absolutně nezajímá a tím dokazuješ akorát svou arogantní povahu.

    Pac a čumák.

  10. – Já bych si strašně ráda nechala vysvětlit, co všechno Andy napsal a udělal špatně. Prezentoval nám zde svým jménem svůj názor. Ztotožňovat se s ním nemusíte. A já bych si ráda poslechla názory druhé strany. Kdyby se ovšem lidé, kteří tvrdí, že nemá správné informace, dokázali za své určitě správné názory postavit alespoň natolik, aby se pod ně podepsali…

  11. Andy díky – Andy, díky za ten článek, souhlasím s tebou, i z mého pohledu jakási forma násilí a pro mě zvráceného humoru a narážek okupuje velkou síň. Nicméně jsme se o tom spolu bavili už asi v loňském školním roce, kdy jsem nesouhlasila s poněkud nemorálními dvojsmysly.
    To, co někomu připadá jako zábava, vidím já jako primitivní. Velká síň je místem pro všechny, pokud se chcete bavit způsobem, který je v rozporu se školním řádem nebo je pro přítomné nevyhovující, najděte si jiný prostor, pro mě za mě, založte si místnost někde na chatu a ohryzávejte si končetiny a jiné orgány tam. Velká síň je místem pro všechny a ne jen pro vás. Proto byste měli respektovat, když už ne školní řád, to že i ostatní se sem přichází pobavit a odpočinout si a že vaše forma zábavy jim nemusí být příjemná.
    Zmijozelský studente, který se neumíš podepsat, zatím jsem si nevšimla toho, že by Andy (případně jiné péčko) zneužívalo své moci a myslím, že to mohu docela dobře posoudit, vzhledem k tomu, jak dlouho na hradě jsem.
    A na závěr, Andy, jsem moc ráda, že jsi tu dívku, co tě vysvobodila, našel.

  12. Zmijozelský student – Rád bych reagoval na Zmijozelského studenta. V jeho příspěvku (v tom prvním) jsem se ztratil. Smíchal tam jablka a hrušky a vyšel z toho totální chaos.
    Jakou souvislost má mé prohlášení, že si nepotřebuju díky postu Primuse honit triko s tím, že se nováček bojí vstoupit do VS? Taky tvrzení, že jsem hloupě lhal, když jsem tohle prohlásil, mi přijde hodně zmatené. Kde jsem hloupě lhal a jak jsem dokázal, že hloupě lžu? Čím? Nevidím totiž v mém údajném lhaní a níže popisovaných událostech žádnou spojitost. A už vůbec nechápu větu: „Ačkoliv byl článek sepsán dobře, stále se stává, že zrovna kvůli těmto „důležitým osobám“ se nováček bojí vstoupit (napsat) do síně.“
    U celé akce, popisované v článku, jsem byl (print mám a mohu ukázat), tedy nemám nic vymyšleného a ani informace z třetí ruky.
    Možná by nebylo od věci, aby si Zmijozelský student svou reakci na článek přečetl a dojde mu, že by měl příště víc přemýšlet, než začne mačkat na tlačítka klávesnice ;o)

  13. – Abych nebyl za zlouna, tak se tedy hluboce omlouvám ublíženému Andýmu a slečně Grápí. Je mi to líto že oživuji hru 🙁

  14. Naštvanost – Už mě tohle fakt … rozčiluje. Škoda, že nemůžu být sprostý! Andy je jeden z nejlepších lidi na HOGU. Znám ho moc dobe a vždycky se všem snaží pomoct. Byl jeden z mála lidí, který na HOGU se mnou mluvil. Nikdy si triko nehonil a už né proto, že je primus apod. Tak se uklidni. Tohle mě fakt začíná štvát. Na andyho X lidí nedá dopustit! Naučte se chovat a bude klid!

  15. – Obdivuju, jak tady mají někteří nervy dohadovat se s partou nevychovaných, rádoby vtipných a přehnaně sebevědomých „nováčků“. S lidmi, kteří vykazují stejné znaky poruchy osobnosti jako ti níže podpisu neschopní, je diskuse marná. Nechte je blbnout, za chvilku dojdou nervy, vyletí z hradu, pak dva tři marné pokusy vrátit se pod jiným jménem… někteří možná za pět let dospějí v průměrně příčetnou bytost.

  16. díky za článek Andy – Máš naprostou pravdu. Vrátila jsem se z mrazáku a nestačila zírat, co se to letos na Hradě objevilo. Jediná omluva toho hrozného chování je jejich nízký věk v reálném životě.

  17. – Bohužel s článkem naprosto souhlasím. Častokrát a ráda jsem navštěvovala Velkou síň a brala to jakový takový oddych od mudlů i od psaní úkolů. Teď skoro aby se tam člověk bál jít a pokud se chce snažit udržovat pořádek ve Velké síni, aby se raději obrnil svatou trpělivostí.
    Nejsmutnější nakonec možná není ani chování určitých typů lidí – potížisti se na hradě objevovali vždycky, ale to, že pokud vedení či profesorský sbor někoho takového potrestá – ať už školním trestem či vykopnutím před brány hradu, objeví se nespočet lidí, kteří se diví, čím si to provinilec zasloužil. Vždyť je příkladem slušnosti!
    A nakonec jsou špatní ti, co trestají, a jsou nařčeni z toho, že si honí ego na ostatních studentech…

  18. – Zmijozelský studente, jsi ubohost sama. Vzít tě cihlou po palici je málo. Neumíš se chovat a ještě se tady budeš navážet do ostatních? Že tě hanba nefackuje. Fuj.

  19. – Upřímně, stěžujete si na nováčky a přitom Zelený student vůbec nováček není (Tím nechci schvalovat to, co provedl), ale jak si pročítám tyhle komentáře, přijde mi, že z tohohle všechno obviňujete všechny nováčky, ale většina z vás zapomněla, že ne všichni jsou takoví. Po přečtení tohoto článku společně s komentáři se začínám stydět, že jsem nováček.

    1. Re: – Pane Maxi, přečtěte si to ještě jednou 🙂 právě naopak pan Andy podtrhuje to, že se „nejedná jen o nováčky“ :)) což je o to smutnější 😉

  20. Svatá pravda – Zdravím,
    absolutně s článkem souhlasím.
    V síni mě to přestalo bavit, jelikož mě unavuje číst jak někdo někoho uráží, napadá či mu dokonce vyhrožuje smrtí. Účet jsem si založil na popud kamaráda, který zde byl spokojený a říkal mi, že se zde dá odreagovat.
    Když jsem mu ukazoval, co se v síni děje, kroutil hlavou.
    Zaregistroval jsem se zde kvůli tomu, abych poznal nové lidi a odreagoval se od násilností reálného světa, bohužel jsem nečekal co se tady bude dít. Když jsem si dnes přečetl vyjádření vedení školy, objevil se mi na obličeji úsměv a teď už do VS a i ke třem budu chodit raději.. :o)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *