Vše, co chcete vědět o módě v Bradavicích

| Vydáno:
Všechna prodejní místa! Víme, co se chystá! Kdo navrhuje šaty a jaké mají platy? Jak koupit a neprohloupit? Rady a triky pro studentíky! Nejen pro prváky; pro starší taky!

Co si budeme povídat, nám, bradavickým studentům, to neskutečně sluší, všichni jsme v uniformně štíhlí, svalnatí, symetričtí a vysocí. To ovšem s sebou nese i nutkavou potřebu být jiný, svůj, nekonformní. Kromě svérázného jazykového projevu nám k tomu slouží i sebevyjádření skrze módu. A o té si teď povíme to nejdůležitější.

Nejdříve si představíme obchody!

Madam Malkinová

Když se řekne móda, každý kouzelník vyhrkne „Madam Malkinová“, přestože se to nerýmuje. Tato dáma má v našem světě monopol na textil a je velmi profesionální. K fungování obchodu se vyjádřila Evelina van Eyck, pracovnice Příčné ulice.

„Madam Malkinová spolupracuje se spoustou návrhářů, dokonce má některé i v řadách studentů. Když jde o hodně velkou kolekci, tak s profesorkou Selenou Enail Smithovou, odpovědnou vedoucí Příčné ulice, dodáváme madam Malkinové vlastní návrhy. Větší kolekce přicházejí čtyřikrát ročně – jedná se o sezónní kolekce. Pak tu jsou menší kolekce, které se objevují na Vánoce, Velikonoce, Halloween a jiné svátky. V posledních asi dvou letech jsme navrhovaly především my dvě.“

Na otázku, jak je návrhářská práce placená a zda ji baví, se zasměje. „Dobře placené? Je to dost náročné a před termínem odevzdání vskutku drsné. Když nejsem ve stresu a tvořím kolekci, která mne baví, tak mi to jde mnohem rychleji a není to tak děsivé. Nejvíc mne baví tvořit halloweenské kolekce,“ usměje se. „Preferuji více tematické kolekce před sezónními. Kromě stálého platu pracovnice v PU dostávám za každou kolekci odměnu.

Další obchody

Bradavická móda se zdaleka netočí jen kolem Madame Malkinové. Oblečení pořídíte i v celé řadě dalších obchodů. Sportovní kusy hledejte v Prvotřídních potřebách pro famfrpál, obuv v Botě & Pantofli,
levnou školní uniformu pořídíte ve Školních potřebách z třetí ruky a originální second-hand kusy ze současných i bývalých kolekcí nabídne Vetešnictví u Kšeftaře. V Godrikově dole sídlí butik Stříbrná NiT patřící legendární návrhářce Niam i Tir-na-nog, kde nyní naleznete jen zbytky z poslední kolekce. „Druhá část formálně elegantní kolekce více v pánském duchu určitě někdy přijde,“ slibuje návrhářka, když jí před očima zamávám bleskobrkem.

Na Příčné existují i kamenné obchody skryté našim zrakům, které se otvírají jen během určitých příležitostí a na omezenou dobu. Na svatého Valentýna se nám na několik hodin otevřel jeden z nich, obchod U Srdcové královny.

Do této kategorie spadají také společenské oděvy Twilfitt and Tattings. „Pánové se rozhodli, že svůj obchod budou otevírat jen příležitostně – když se na hradě blíží slavnost a tak. Moc se jim nedařilo, jelikož nabízejí jen drahé večerní róby, které si tak často lidé nekupovali,“ prozrazuje van Eyck. Skryté jsou rovněž obchody U Veselé dýně, Ušákovo doupě a Čtveraččina maringotka se Sedmistánkem. Jaké modely nabízejí, ovšem pro neznalé zůstane tajemstvím, aby se měli na co těšit.

Zajímavé svršky za příznivé ceny lze nabýt i v Prasinkách U Chytráka, kde studenti nabízí k prodeji své věci. A v neposlední řadě, nebojte se požádat o zapůjčení oblečení své přátele a spolužáky!

Obchody známe. Nyní pár slov k poslední zveřejněné kolekci!

Valentýnská kolekce

Na letošní valentýnskou kolekci jsem se vyptávala návrhářky profesorky Seleny Enail Smithové.

„Pomáhaly mi dvě studentky, a to modrá slečna Cleo a červená slečna Kate. Jim patří mé největší díky, protože se samy od sebe rozhodly přispět modely do bláznivého kolotoče jménem Valentýn. Na mne zbyla práce ohledně přípravy modelů a boj s Afroditou ohledně zapůjčení Amorků, podle kterých se dělali ti hogwartští. S letošní valentýnskou kolekcí jsem spokojená a podle častého cinkání mincí v obchodě Srdcové královny je spokojena i veřejnost.“

A na jakou kolekci se můžeme do budoucna těšit? Profesorka je tajemná. „Spíše než o novou kolekci půjde opět o obměnění kousků u Madam Malkinové na jarní. Je možné, že se nějaký ten nový kousek objeví, ale kolekce jako taková prozatím není na programu dne.“

Obnošené šaty a opravy

Máte nový svetr? Nosíte ho pořád? Tak pozor! Může se stát, že vybledne a najdete v něm díry! Jak se nám nové kusy oblečení obnosí a co s tím můžeme udělat, mi trpělivě a s úsměvem vysvětluje madame Evelina.

„Když něco nosíte velmi často, dá se říct pořád, a oblečení nestřídáte, po nějakém čase (cca 3 měsíce) se obnosí. Toho se vyvarujete tak, že když se u daného kousku objeví žluté kolečko, pomažete do obchodu u Vřetánka a Časovrátku, kde vám za drobný poplatek provedou údržbu oděvu (a nejen oděvu). Takto udržovaný kousek můžete zase nosit nějakou dobu, než se opět začne obnošovat. V případě, že si oblečení nebudete udržovat, obnosí se, anebo se to dostane do stavu „na rozpadnutí“. Pokud ale máte dostatek peněz, můžete si kdykoliv ve zmíněného obchodu nechat oděv opravit do stavu „nové“. To platí i o věcech, které si pořídíte ve špatném stavu. Stačí pár stříbrných či zlatých a vše bude hned jako nové!“

Opravy a údržba u Vřetánka a časovrátku jsou ale často cenově nevýhodné a rozhodně se vám nevyplatí opravovat kusy ze stavu „na rozpadnutí“ do „nové“. Tento problém vysvětluje profesorka Selena.

„Tento obchod byl otevřen hlavně kvůli začínajícímu opotřebovávání oděvů, které se po těch letech nošení, používání, povalování a častém praní začalo projevovat ve velkém. Navíc se bral v potaz i fakt, že se některým studentům či zaměstnancům povalovaly v truhlách kousky, které se již daly jen těžko sehnat a nebyly zrovna v dobrém stavu. Údržba oděvů není zas tak náročný proces, proto se cena této služby značně liší od opravy, která přeci jen zabere více času, navíc je potřeba sehnat stejný materiál, ze kterého byl kousek ušit, a to v některých případech nemusí být jednoduché.“ Proto doporučujeme opravovat pouze exkluzivní, vintage a retro kusy, které nelze nabýt v novém stavu (např. skvosty koupené ve Vetešnictví u Kšeftaře).

Triky a tipy

Určitě jste si už všimli, že ne ve všech obchodech najdete zkušební kabinky. Na tento nedostatek jsem si stěžovala přes vedení Příčné ulice až na Ministerstvu kouzel, abych zjistila, že odpovědnou osobou je Ronald Holms Williams a ten věří, že „kabinky by měly být výsadou pouze několika obchodů“.

Drobný trik, díky kterému nebudeme v obchodech bez kabinek kupovat zajíce v pytli, mi ale prozradila mrzimorská studentka Sinead Siobhain. „Na Příčné v kouzelnických nástrojích se dá koupit lupa, stojí sice 10 srpců, ale doporučuji si na ni našetřit. Stačí ji pak jen mít v majetku a v každém obchodě si můžete zvětšit obrázek zboží, které se vám ukáže v celé své velikosti. Ušetřila mi hodně srpců za nechtěné nákupy!“

Další triky se týkají kouzelných schopností vašich šaten. Když zajdete do své šatny, všimněte si možnosti vytvořit si kolekce outfitů. Jednoduše si pojmenujete kolekci (např. Školní uniforma), navolíte jednotlivé kusy, aktualizujete, a pro příště už vás šatna kouzlem obleče sama, stačí jí to jen potvrdit slovem „převléci se“. Stejný systém platí i pro Noční převlékárnu. Kouzlo vás pak nasouká do pyžama ve vámi určenou hodinu.

Velmi užitečným pomocníkem do šatny je nástěnné zrcadlo z Kouzelnických nástrojů. Díky němu budete mít kabinku přímo ve vaší převlékárně a v soukromí si budete zkoušet, co vám sedí a nesedí.

Roušky, chlupaté nohy, rohy, upíří tváře, ohňostroje, třpytky

Na závěr ještě osvětlíme některé podezřelé módní jevy na naší škole. Prváky pravděpodobně udivuje, proč někteří starší studenti nosí odpudivé zdravotnické roušky nebo proč jejich údy nabyly nadstandardních rozměrů a bujného ochlupení. „Roušky se musely objednat, když se na hradě objevily různé vzduchem přenosné epidemie. Jen díky nimi jsme omezili počet nakažených. Bez roušky jste třeba jeden čas vůbec nemohla na ošetřovnu, aniž byste se nakazila od nemocných. Někteří studenti nyní, když riziko nákazy pominulo, považují roušku za velmi atraktivní doplněk svých outfitů,“ směje se pracovnice Příčné ulice. Chlupaté údy a spol. jsou zase pozůstatkem nedávné přítomnosti cirkusu Cirque du Magique v Godrikově Dole.

Pokud uvažujete, jakým kouzlem někteří starší studenti a profesoři docílili toho, že se celí jen lesknou a třpytí, nebo že za nimi vybuchují ohňostroje, vězte, že jde o dílo stříbrných čokoládových žabek. Ty získáte tím, že nasbíráte celou sérii kartiček z čokoládových žab. Nebo si ji od někoho koupíte.

O bradavické módě lze psát sáhodlouze a spoustu věcí budete muset časem objevit sami. Přesto doufám, že jste v tomto článku nalezli základy, na nichž můžete své vědění stavět.

Pro Denní věštec
Diane Anne Lear

Komentáře

  1. 🙂 – Tomu říkám článek! Je skvěle, že se našel někdo, kdo nám to tu takhle hezky shrnul. Pro mnohé se v článku dají nalézt užitečné rady a tipy… 🙂 Ocení to především ti mladší, kteří na hradě začínají, ale na druhou stranu i my ostřílenci si rádi počteme nějaké ty zajímavosti o tom, co se chystá… :))

  2. – Jé, super článek! Děkuji za ty rady a tipy! O té lupě jsem neměla tušení, takže pro mě perfektní! :o)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *