HP hry: IX. Lego

| Vydáno:
Vracíme se k příběhovým hrám ze světa HP. Tentokrát stihneme sedm dílů v jednom, naladěni na humornější notu, která ale jinak vypráví příběh skvěle.


Na řadu přišlo zpracování v podobě Lega. Teď možná někteří z vás starších, kteří se již dávno neplazí na kolenou po koberci, přestanou číst. Ale je to škoda, člověk by si měl umět hrát celý život, protože vše pak může být veselejší, stejně jako v podání Lega. To není žádným nováčkem ve zpracovávání příběhů do her ve stylu kostičkové stavebnice. Za sebou již má třeba ságu Hvězdných válek nebo Indiana Jonese a další. Ve hrách pak aplikuje víceméně totožný systém, který se ovšem osvědčil a v kombinacích s dobrým příběhem pak vytváří hru, po které možná nakonec sáhnou i ti starší.

Byť hra vypráví příběh celkem obstojně – a někdy dokonce i lépe než hry od EA, které jsem vám již představil, doporučuji přesto těm, kdo by příběh neznali, shlédnout alespoň film. Bez základních znalostí reálií totiž zřejmě neználkové nepochopí vtipné scény, což by byla velká škoda, jelikož ty dělají hru tak ojedinělou. Myslím, že nemá cenu vyprávět příběh sedmi dílů, tak jak je prezentován ve hře, protože je asi na každém, aby si jej prošel sám, a navíc jsou Lego hry v tomto ohledu poněkud charakteristické. I rozdělení příběhu je velmi specifické. Celá série je tvořena samozřejmě podle knih. Dějová linie je rozdělena na první čtyři roky, které jsou reprezentovány hrou pod názvem LEGO Harry Potter Years 1-4. Druhý díl pak vypráví příběh zbylých tří knih ve hře LEGO Harry Potter Years 5-7.

Video scéna vždy hráči představí nějakou zápletku. Zajímavostí je, že postavičky vůbec nemluví, ale i tak lze jednoduše pochopit, co se vlastně snaží říct. Když má jít tedy Harry například do Zapovězeného lesa v rámci trestu, vydá se tam ještě s dvěma postavičkami, mezi kterými lze přepínat. Některé mají navíc speciální vlastnosti, takže se bez nich hráč ani neobejde. Hráč pak prochází úrovní s touto trojicí, kde musí řešit většinou jednoduché hádanky a hlavolamy ve stylu „najdi kostičky a slož z nich něco, co ti pomůže dokončit úkol“.

V jednotlivých úrovních jsou pak skrytá překvapení, která lze objevovat a za které hráči dostávají bonus. Ten je většinou ve formě kostiček, za které pak lze nakupovat třeba jiné postavy a odemykat vylepšení. Právě získávání těchto věcí je klíčové. Na první pokus sice úrovní projde každý, ale nechá za sebou nějaké neobjevené předměty. Úroveň pak tedy může opakovat s tím, že si na jejím začátku vybere, které postavičky do úrovně vyšle. Takže pokud bude někde trezor, je to jasná práce pro skřeta z banky, a skrýše ovládané černou magií mohou otevřít například pouze smrtijedi.

Právě sběratelství v kombinaci s odemykáním dalších věcí a vylepšením dává hře další rozměr. Nesmíme zapomenout ani na opětovné procházení úrovní, což bylo u dříve představených her nemožné. Zde se lze vrátit kdykoliv kamkoliv a objevit vše, na co hráč zapomněl nebo k čemu neměl přístup. Hra je brána s nadsázkou a vtipem, který není určen pouze pro děti, které si hrají s Legem ve školce. Výborně se také hra vypořádala se smrtí Cedrika. Kromě úrovní hra nabízí také otevřený kouzelnický svět, tedy bradavický hrad a Příčnou ulici. Hráč tedy může objevovat i kolejní místnosti všech barev a další zákoutí hradu mimo příběh. Zábava je tak zaručena na několik hodin nejen pro ty, kdo si ještě umí hrát, ale také pro ty, kdo by si ještě hrát chtěli.

Pro Denní věštec
Edmund Heusinger

Published by

Edmund Heusinger

Edmund Heusinger působí v redakci Denního věštce od července 2014. Získal cenu UNC za novinářský debut roku (2014), redaktora roku (2015), článek roku (2017) a Řád ostrého brka (Z2016). Nejraději píše o tom, co jeho samotného zajímá a naopak si nejraději přečte kvalitně zpracované rozhovory a články, které se svými tématy strefují do černého.

Komentáře

  1. – Hry mám doma, kupoval jsem je dceři a tak sem si je zkusil taky zahrát. Jen tak z nudy a normálně jsem tomu propadl. Prostředí hradu a okolí je zpracovaný perfektně, člověk je prostě opravdu v Bradavicích (lepší jak na původních hrách pro PS), děj se drží předlohy (opět lepší jak první díly pro PS) a navíc je LEGO verze i vtipná. Jediný co bych tomu vytknul, tak ovládání postav při letu na koštěti, je trošku složitější. Ale jinak super. Doporučuji všem hračičkům co mají rádi prostředí HP a na věku nezáleží… 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *