Potterovské střípky: III. Tajemná komnata

| Vydáno:
Milí čtenáři, dnes jsem tu s jedním z Potterovských střípků já. A podíváme se na zoubek nejtajemnější části podzemí bradavického hradu – Tajemné komnatě.


Tajemná komnata je součástí bradavického hradu, ale je nepřístupná, neboť její vchod je utajen a strážen znakem hada. Otevírá se jedině na pokyn vyřčený v hadím jazyce, kterým nedisponuje téměř žádný žijící kouzelník na světě.

O založení komnaty se můžeme dozvědět jen velmi málo. Nejpravděpodobnější je, že ji založil Salazar Zmijozel těsně před tím, než Bradavice definitivně opustil. To se stalo kvůli rozdílnosti názorů na původ studentů této kouzelnické instituce. Proslýchá se, že Salazar Zmijozel nechtěl do školy přijímat studenty smíšeného či mudlovského původu, zatímco ostatní zakladatelé je přijímat do studia chtěli.

V jejích útrobách žil velmi nebezpečný kouzelný tvor – bazilišek. Tento tvor se vyznačuje velmi prudkým jedem, který nedokáže zneutralizovat nic kromě slz fénixe aplikovaných přímo na místo, kudy jed vniknul do těla. Také jeho přímý pohled je smrtící. Jako had hovoří hadím jazykem. Místo, kde se bazilišek zdržuje, poznáte velmi snadno, protože před ním hromadně prchají pavouci.

Otevření komnaty a vypuštění baziliška pak mělo očistit školu od studentů s nežádoucím původem, její původní účel, za kterým byla postavena, je ovšem neznámý. Osobně pochybuji o tom, že by se Salazar Zmijozel snažil vybudovat tajnou místnost jen kvůli tomu, aby mohl zničit školu. Vypuštění baziliška by ohrozilo nejen studenty mudlovského původu, ale i ty čistokrevné. Chránil snad bazilišek nějaké tajemství, o němž nic nevíme?

Z důvěryhodných zdrojů víme, že do Tajemné komnaty se v minulém století podařilo dostat minimálně čtyřikrát, dvakrát to pak nebylo člověkem, který by ovládal hadí jazyk. Zajímavé, že?

Poprvé otevřel ve 20. století Tajemnou komnatu Tom Rojvol Raddle, v pozdějších letech známý jako lord Voldemort. Pravděpodobně to bylo během dob jeho studií, tedy někdy v 50. nebo 60. letech. Jako Zmijozelův dědic měl možnosti, jak ovládnout baziliška. Ten pak, vypuštěn do útrob školy, zabil studentku, která se právě ukrývala před posměchem spolužáků v umývárně. Z této studentky se pak, zřejmě vlivem její násilné smrti a šikany spolužáků, stal duch. V novodobých dějinách bradavické školy je známá jako Ufňukaná Uršula. Zdržuje se převážně v dívčí umývárně, kde zemřela. Za její smrt byl potrestán student třetího ročníku Rubeus Hagrid, na něhož lord Voldemort svalil vinu. Trestem bylo vyloučení ze Školy čar a kouzel v Bradavicích a zlomení hůlky.

Druhým, kdo otevřel Tajemnou komnatu, byla Ginevra Weasleyová, tehdy studentka prvního ročníku. Stalo se tak pod vlivem temného kouzla, kdy byla ovládána viteálem Lorda Voldemorta. Jednalo se o deník, který Harry Potter, jenž do komnaty vstoupil jako třetí společně s jejím bratrem Ronaldem, probodl při Ginevřině záchraně baziliškovým zubem. Baziliška samotného předtím při lítém boji zabil mečem Godrika Nebelvíra. Tím v podstatě meči dodal další vlastnost – meč se stal nositelem baziliščího jedu (Godrikův meč vstřebá jen to, co ho posílí, a vůči černé magii je imunní).

Posledním, komu se podařilo vstoupit do Tajemné komnaty (tedy ji otevřít užitím hadího jazyka), byl právě Ronald Weasley. Stalo se tak během bitvy o Bradavice, v době, kdy měli on, Harry Potter a Hermiona Grangerová studovat sedmý ročník. Velmi výrazně se tak zasloužil o porážku Toho-jehož-jméno-se-nevyslovuje, neboť z komnaty získal baziliškovy jedové zuby, kterými byl schopen zničit viteály.

Pokud je nám známo, jindy Tajemná komnata otevřena nebyla. Můžeme se tak jen domýšlet, jestli byla skutečně jen doupětem pro baziliška, či něčím víc. Osobně bych ale řekla, že Tajemná komnata ještě nevyjevila všechna svá tajemství. A možná je to tak dobře.

Pro Denní věštec
Bilkis Blight

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *