Body, kam se jen podíváš

| Vydáno:
Jelikož se školní rok blíží ke konci a většina studentů propadá bodové horečce, na kterou je lékem snad jen konec bodování, není divu, že se na hradě pro pobavení ostatních začaly šířit prapodivné fámy. Hovoří se o tom, že body lze získat jinak než jen poctivou tvorbou! Rozhodně to s sebou přináší spoustu otázek a já se rozhodla na ně hledat odpovědi a podívat se, zda se dají fámy vyvrátit, či nastává nová éra školy… Přečtěte si odpověď od samotného ministerstva a studentů, jak by se k těmto novelám stavěli, a možná budete udiveni.

První fáma se týká toho, že se dají body vydělat v Ďáblově jámě. Popravdě, jáma není moc štědrá a divila bych se, kdyby se najednou umoudřila a začala jako bonus rozdávat body. Ba přímo je rozhazovat plnými hrstmi. Ne, že by se mi to nelíbilo, ale tuším, že někteří by byli schopní Ďáblovku i zavařit. – směje se – Navíc by opadl ten skvělý pocit, který z upřímného sbírání bodů všichni máme, což by byla škoda. Když je něco náhle snadné získat, najednou to postrádá onu prestiž a atraktivitu.
Všem nám je známo, že když se nám daří rozluštit hádanky, které nám jáma nabídne, tak po zralé úvaze nám předhodí jako psovi pár Bertíkových fazolek tisíckrát jinak. K tomu občas přidá i šťávu. Povídá se, že jáma spolykala nespočet Čokoládových žabek, ale rozhodně je nerozdává na potkání. A bomby hnojůvky, které jsou velice cenné a kdekdo by si je přál, také nevěnuje ráda. Je to s Ďáblovou jámou složité, ale skutečně by to bylo ještě složitější tím, že by nám za dobře uhodnutou tajenku nabízela bodíky pro naši kolej?

Lucy de Lioncourt: No, ehm… Body? Ty jsou přeci (no, aspoň podle mého) za znalosti a dovednosti a snahu při vzdělávání, ne za hádání nahodilých slov u hry, která má odreagovat právě od toho honu za body. Body navíc přeci nejsou nic hmatatelného, co se dá najít na dně jámy, jako třeba fazole nebo svrčky, takže si ani neumím představit způsob, kterým by se ty body v Jámě „nacházely“…

Prim Temnosnubá: Bylo by supr, kdybych mohla nějaké ty body nasbírat v jámě. Musím se přiznat, že jich nedostávám opravdu moc.

Druhá fáma se týká věhlasné Agentury Žlutá tlapa, která pomáhá všem, kdo si chtějí vydělat nějaký ten svrček. Nabízí spoustu zajímavých brigád, o které je zájem opravdu veliký. Nedávno se ke mně dostalo, že agentura bude nabízet složitější brigádnické práce, za které však nebude finanční ohodnocení, ale naopak bodové! Když mi to jedna studentka povídala v herně U Čmouda, zrovna když jsme hrály Řachavého Petra, blýskalo se jí nadšením v očích. Jsem si jistá, že každý bodohrotič by po takové brigádě skočil, jak nejrychleji by dovedl, aby ji získal. A bylo by jedno, zda by se jednalo o seškrabování mlžů ze zdi hradu, která je ve srázu, nebo o vykydání všech sovinců na škole. Ať by práce byla sebešpinavější nebo nebezpečnější, většina by neměla žádné hranice.

Olivie Windy: Já myslím, že bych demonstrovala za častější možnost práce ve Žluté tlapě! Rozhodně bych tam chodila častěji, než chodím. Ale zcela jistě by to nebylo úplně fér. Manuálně nezruční studenti by měli značnou nevýhodu.

Třetí fáma se týká našeho Zakázaného lesa. Skutečně je pravdou, že se v posledních dnech skřítkové rozeběhli do lesů a společně s Kentaury a lesními žínkami schovávají body do trávy, pod kameny nebo do tchořích nor? Pokud ano, les bude nejspíš zdevastován a pošlapán, protože spousta studentů se požene s kýbly, pytli a hráběmi, aby nasbírali co nejvíce bodů. Kdepak bylinky nebo děravé ponožky, ty se budou odhazovat jako bezcenné a jediné, oč se mezi sebou lidé poperou, budou body a zas jen body. Ano, jelikož na hradě panuje napjatá bodová atmosféra, je možné, že by náš Zakázaný les nejspíš padl jako oběť bodové horečce.

Any Dawson: Reakce by nebyla moc nadšená. Body jsou nedostatkové zboží, které si člověk svojí pílí musí zasloužit. Nemělo by to být něco, co se jen tak povaluje v lese na zemi. Od toho jsou děravé ponožky.

Jostein Lauierová: Body v zakázaném lese? Hm, zajímavé. Je možné, že rostou třeba na louce nebo na stromech. Ale já jsem si jich nikdy nevšimla. Ono je možné, že je to tím, že teprve vše začalo kvést. Úplně mám teď chuť jít hledat body. – směje se – A kdyby to tak vážně bylo? No, pořádala bych HONY na BODY. – smích –

Elia Rhea Parks: No, musela jsem hodně zapřemýšlet a dospěla jsem k závěru. Myslím, že by to bylo super a že do lesa by bylo čím dál více výprav… Všichni by byli víc na Hogu a bylo by to „bez práce“, abychom posbírali pár bodíků. Já bych třeba chodila více do lesa. – usmívá se –

Čtvrtá fáma, která nejmenovaného studenta nahnala do laboratoře, vypráví o tom, že body se dají podobně jako lektvar namíchat! Ano, je to udivující, ale prozatím nelze vyvrátit, že to možné není, jelikož to mimo studenta nikdo nezkusil. A on mi neprozradil, kolik bodů si touto metodou vyvařil. Poprosila jsem ho o recept, abych mohla mýtus vyvrátit, ale dělal tajemného. Ovšem myslím, že aspoň část receptu znám, a nyní ho Vám, čtenářům Denního věštce, ráda prozradím.

Recept na body:

Jeden arch papíru
Jeden ultratichý brk
Špetka cílevědomosti
Dvě unce kreativity
Tři unce dobré nálady
Dvě kapky potu
Jedna kapka úsilí
Tři špetky snahy
Čtvrtinka unce fialového pochopení
A body jsou na světě!

Emily Moonová: No, mně by se to určitě nelíbilo, protože do laboratoře páchnu tak jednou za půlroku. – zazubí se – Ale pokud by to opravdu šlo, asi bych se tam vydala častěji. Nějak si ale nedovedu představit ten princip, neodporovalo by to Gampovu zákonu?

Sadie Bane: To by asi dopadlo katastrofálně, jelikož mi zatím každý lektvar vybouchl. – usmívá se – Ale jistě by bylo super, kdybych mohla nasbírat pár bodů jen za namíchání lektvaru. Hned bych si na sebe šla dát něco ohnivzdorného. – usmívá se –

Pokud to budete zkoušet, nezapomeňte na úsměv, protože s tím jde všechno lépe.

Všem tímto velice děkuji za jejich vstřícné odpovědi! – usmívá se – A především velice děkuji za odpovědi naší hlavní lesnici a ministerskému pracovníkovi, který mi velice vstřícně vše vypověděl. – široce se usmívá –

Nimrandir Elénére: Za ministerstvo potvrzuji, že se o žádné fámy nejedná. Takzvané alternativní způsoby příjmu bodů (zkráceně AlteZPuBy) se na ministerstvu řeší již poměrně delší dobu.
O dávném rozhodnutí jejich zavedení svědčí i kolonka „jiné“, která se v přehledu bodování nachází již několik let, aniž by byla prozatím používána. Příčinou je právě poněkud protahující se diskuze a ladění přesných podob způsobů distribuce bodů, vše navíc komplikovaly i další záležitosti jako například neustálé přetahování a právní smyčky ze strany Ďábla, spolku OSTPS (Ochranný Spolek Tvrdě Pracujících Studentů) a dalších.
S radostí však mohu potvrdit, že většinu těchto záležitostí se podařilo zdárně vyřešit a AlteZPuB začne fungovat s nejvyšší pravděpodobností již od nového školního roku. Také mohu již kupříkladu uvést, že dalším mazlíčkem prodávaným ve zvířecím útulku budou slepice, které budou snášet bodová vejce.

Ano, a je to tu. Máte to potvrzené! Takže od příštího roku nás čekají báječné novoty, které některé potěší a jiné vyděsí až do morku kostí. Za chvíli se nejspíš body budou moci sehnat i u Chytráka v Prasinkách. Nebo by si je mohli studenti rozesílat mezi sebou. Možná by se sem tam povalovaly ve Velké síni, až by je museli skřítci odklízet.

Musím uznat, že mě takové fámy pobavily, když se to ke mně dostalo. A proč ne? Musíme si konec školního roku trochu zpestřit, protože ve škole je napnutá atmosféra a všichni se snaží plnit úkoly s největším zanícením. Tedy ne všichni, ale většina tomu dosti propadla. Stačí se podívat jen na školní bodové hodiny, kde se vše tak krásně sčítá. Někomu to vykouzlí úsměv na tváři, třeba mně, jiní to přejdou se zamračením a dalších se to ani nedotkne. Ať je to jakkoliv, pokud chcete body pro svou kolej, nehledejte je v lese, v Ďáblovce nebo v Prasinkách, protože je tam nenajdete, ať už se na škole povídá cokoliv. Tedy pro zatím pro tento školní rok. – smích –

Pro Denní věštec
sběratelka bodů
Chester Mikeyskovitá

Komentáře

  1. Slepice – Slepice, které budou snášet bodová vejce? Skvělé, tu si pořídím! Doufám, že bude hodně drahá a že se mi tak konečně ulehčí ve váčku.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *