Udílení novinářských cen (UNC) je zpátky

| Vydáno:

Rok se s rokem sešel a pak ještě s dalším půlrokem a za dveřmi naší novinářské kuchyně to opět začíná vřít! Ti, co vládnou brkem, namíchali ingredience, ilustrátoři a grafici novinářský pokrm okořenili a korektoři nám ho v oku lahodící podobě naservírovali. Které z jídel nám ale v roce 2021 chutnalo nejvíc? Které nejvíc polechtalo naše čtenářské buňky? Zůstaňte s námi a dozvíte se víc!

O tom, že situace v hradní novinařině není zrovna nejrůžovější, svědčí i fakt, že se Udílení novinářských cen za rok 2021 nekoná v obvyklém období, tedy u příležitosti Dne kouzelnického tisku (6. února). Snad se mnou budete souhlasit v tom, že je jedno, zda v pondělí, v únoru či na podzim, hlavně že nakonec oceníme ty, kteří se nám po celý rok starali o zábavu a informace.

Pro ty z vás, kteří jsou na hradě kratší čas a tuto novinářskou slávu ještě nezažili, zopakuji, že se jedná o projekt kladoucí si za cíl vyzdvihnout práci všech, kteří se starají o to, aby byly stránky hradních časopisů plné kvalitního čtiva a aby bylo za čím chodit do Čítárny pod vrbou. Redaktorská práce, ať už je to samotné psaní článků, jejich úprava, ilustrování, sběr informací atd., je nesmírně náročná a, nalijme si čistého máslového ležáku, nezbohatnete na ní. Je to tedy spíše záležitost lásky k řemeslu, k hradu, ke koleji. O to důležitější je tyto lidi vyzdvihnout, ocenit a zvyšovat prestiž novinářské práce.

Určitě se i Merlin diví, ale letos pořádáme již osmý ročník novinářských cen. Za tu dobu se hradní novinařina proměnila, proměnili se její aktéři, i samotné časopisy jsou jiné. Náš projekt na tom není jinak, vyvíjí se, a tak se i letos dočkáme několika malých změn a překvapení.

Jednou ze zajímavostí letošního ročníku je fakt, že větší polovina šéfredaktorů si střihne svou premiéru při nominacích. Jiný šéfredaktor, jiný pohled na kritéria pro výběr.  Není snadné najít kompromis a vybrat ty, kteří si to skutečně zaslouží, ale zároveň mají v našich očích šanci na výhru. Budou v této dovednosti noví šéfredaktoři stejně úspěšní jako ti, kteří už tuto zkušenost mají? Uvidíme. 

Prozatím si řekněme, kdo letos vytvářel nominace za jednotlivé časopisy.

Corvinus DeclaratioAya Watanabe
Denní věštecTheresa Veilin Brendi
Hadí králChristina Meadows
Lví tlapouSimelie Mallorny
Sub SalixEillen McFir Elat
Žlutý TrimelesAmanda Wright

Jedno mají tyto studentky a profesorky společné – bez ohledu na to, jak dlouho jsou ve funkci (nebo přiděleném dozoru), jsou to všechno zkušené novinářky či spisovatelky. Už jen to napovídá, že nás jistě čeká skvělý výběr.

Teď už si ale načrtněme, jak bude letošní Udílení novinářských cen vypadat.

V uplynulých dnech se šéfredaktorky zavřely ve svých redakčních archivech, ztratily ve větší či menší kopě pergamenů a připravily nominace v těchto kategoriích:

ČLÁNEK ROKU – čtenářská kategorie
REDAKTOR ROKU – čtenářská kategorie
ČASOPIS ROKU – čtenářská kategorie
PROJEKT ROKU – odborná kategorie
NEVIDITELNÁ TVÁŘ ČASOPISU – odborná kategorie
NOVINÁŘSKÝ DEBUT ROKU – odborná kategorie
UMĚLECKÝ POČIN ROKU – odborná kategorie

Věřím, že jste zvědaví jako já, kdo se letos dostane na novinářské výsluní. Jednotlivé nominace vám budou představeny v článcích otištěných 4. a 5. června na stránkách Denního věštce a současně vám naše sovičky přinesou hlasovací lístky. Po odhlasování vás bude dělit už jen několik dní od vyhlášení jednotlivých vítězů při slavnostním večeru, který se uskuteční ve čtvrtek 16. června od 19 hodin. Co je jistě příjemnou zprávou – čekání vám letos zpestříme na stránkách všech hradních časopisů!

Úvodní článek tímto končí, ale velký novinářský projekt opět začíná. Vrátím-li se ke kulinářským příměrům užitým na začátku článku, nezbývá než říct: doufám, že vám menu pečlivě sestavené našimi šéfredaktorkami bude chutnat!

Brzy na čtenou.
Pro Denní věštec
Niane z Libelusie

Published by

Niane z Libelusie

Ó velké Mango a občasná redaktorka Denního věštce. Začínala jako šéfredaktorka a redaktorka nebelvírského kolejního časopisu Lví tlapou (6 školních let), po změně barvy hábitu na profesorskou fialovou se zaměřila mimo jiné na výuku šéfredaktořiny. Denní věštec vedla několik let. Je proslulá články, které neberou konce, popíjením niokaa a velkou zásobou obracečů času, které nefungují, takže je věčně v časovém skluzu. Tvrdí o sobě, že má místo hlavy cedník (přeloženo: zapomíná). Nejraději píše čarointerview a reportáže a z pozice čtenáře ji nejvíc baví články ve stylu Lenky Láskorádové a cokoliv, co navodí kouzelnou atmosféru série knih o Harry Potterovi.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *