1. máj, lásky čas

| Vydáno:
I mudlové si umí užívat kouzelného jara. Slaví 1. května svátek stejně jako my. Ale v čem jsou naše oslavy rozdílné? A proč je 1. máj tak významný?


1. květen je pro mudly Svátkem práce, což je mezinárodní dělnický svátek. Svou tradici má již od roku 1890. Ale rovněž jde o 1. máj, tedy o tradiční svátek zamilovaných. Slavení Svatého Valentýna je prý kýčovité, ale 1. máj nikomu nijak nevadí, snad proto, že jde o původní český svátek a slaví se především květnový den a noc jako čas plodnosti.

Mudlové se něžně líbají pod rozkvetlými třešněmi, aby ženy neuschly a byly krásné. Abych vás trochu vyděsila, tak dodávám, že dříve polibek pod třešní znamenal také příslib svatby. – směje se – A také staví májky, což jsou osekané stromy ozdobené věncem a různými mašlemi. Svou májku hlídají, aby ji mudlové z vedlejší vesnice neshodili nebo neukradli, protože by to znamenalo pro ves jasnou potupu.

U nás máme máj trochu méně komplikovaný. Podle všeho je prý prvomájová noc čarovná, a tak se všichni motáci pokoušejí kouzlit a zkouší vyřknout alespoň jednoduchá zaklínadla, která by jim fungovala. Kouzelníci využívají svou magii především proto, aby potěšili své milé. Ale jinak se jedná vlastně o to samé, jen májku stavíme za pomoci kouzla a všechny čarodějnice, které známe, odměníme alespoň hezkým slovem a ne ohněm, jako to dříve dělali mudlové.

Tento svátek v naší kouzelnické společnosti je dle kouzelníka Karla Hynka Máchy, který se díky neskutečně dlouhému zaklínadlu pokoušel najít kouzlo na pravou lásku. Bohužel nejsou dochované důkazy, zda se mu to povedlo, ale smutnou náhodou upadlo jeho zaklínadlo do rukou obyčejného nekouzelného člověka, který do našeho kouzelnického mistra tak dlouho šil, až Karel Hynek Mácha své dílo na vlastní výdaje vydal. A od té doby je náš kouzelník znám mezi mudli jako prosaik a básník, který sepsal Máj. Díky této slávě prý pověsil kouzlení na hřebík a pustil se střemhlav do literatury, přesto však mezi námi zůstává jak jeho literární tvorba, tak i kouzla, lektvary i zaklínadla, která sám vytvořil.

Poptala jsem se mezi spolužáky, které nejpovedenější kouzlo od Karla Hynka Máchy znají, a zde Vám přináším odpovědi, za které všem moc děkuji. – usmívá se –

Cynthia Eleanor Cooper: Páni, těch je, ale nejvíc asi Incendio. – usmívá se – Přece víme, jak byl zapálený do hudby.

Thomas Olkim: To je velice zajímavá otázka, myslím, že Karel Hynek Mácha uměl rozezpívat stromy jedním mávnutím hůlky.

Nena Campbell: No, nejznámější Máchovo kouzlo… Ani si nemyslím, že je to kouzlo, jako spíš lektvar. Tedy, lektvar lásky, samozřejmě. – úsměv –

Clea Haliová: Znám od něj akorát kouzlo „Hynku!“, které po vyřčení (a samozřejmě mávnutí hůlky) donutí ostatní se přidat, aby zvolali „Viléme!“ a „Jarmilo!“. – zasměje se –

Pro Denní věštec
Chester Mikeyskovitá

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *