Eseje, eseje, dřív, než se kdo naděje

| Vydáno:
Nevím jak vám, ale mně se zdá, jako by to bylo včera, kdy jsem na hlavní stránce avizoval článek, který osvětlí důvod posunutí termínu odevzdání závěrečných prací… A vida, toto datum je již za rohem. Proč je tedy nutné odevzdat eseje již do 7. června? Čtěte dál!


Odpověď je přitom velmi jednoduchá: „Aby se to všechno stihlo.“

Počítejte se mnou:

Rok má 52 týdnů. Letošní letní prázdniny (tzn. měsíce červenec a srpen) zasahují do 10 z nich. Školní rok se dosud skládal z 8 výukových termínů (= 16 týdnů) + 1 termínu na vypracování závěrečných esejí (= 2 týdny). Profesoři navíc mají podle Školního řádu (bod 8.5) 14 dní na ohodnocení úkolů po termínu jejich odevzdání (v případě závěrečných prací tedy 2 týdny navíc). Jeden kalendářní rok navíc pokrývá dva školní.

Celkem nám tedy zbývá 52 – 10 – 2 × (16 + 2 + 2) = 2 týdny, ve kterých je zapotřebí:

a) uzavřít vysvědčení za profesory, kteří to z nějakých důvodů neprovedli (v zimním i letním školním roce)
b) vpustit do hradu nováčky, nechat je poznat hradní klima, vydělat si na výuku (čekací doba na ohodnocení soutěží vám není neznámá) a rozřadit je do kolejí (v zimním období)
c) užít si cirkusu (v zimním období)
d) dát (v zimním období) profesorům čas na napsání nových tříd (+ inspektorovi výuky čas na jejich kontrolu), na zažádání o jejich otevření; aktuální předměty by navíc pár dní před zápisem měly být viditelné studentům…
e) ideálně nechat rezervu, aby se letní závěrečná slavnost nemusela konat v období, kdy už je řada studentů rozježděná po dovolených, popř. na cokoli dalšího, co se může nečekaně protáhnout

Navíc přidejte fakt, že se výplaty profesorů odvíjejí podle počtu aktuálně vyučovaných tříd a ideálně by měly chodit vždy k prvnímu dni daného měsíce. Ještě prvního února by tedy měly v informacích o výuce viset třídy ze zimního školního roku, jelikož výplata za leden by se měla odvíjet právě od nich.

…a na to jsou zkrátka (minimálně v některých letech) dva týdny málo, proto bylo potřeba v tomto systému něco změnit. Mně a řediteli školy připadalo nejlogičtější právě zkrácení termínu na vypracování závěrečných prací z 10 týdnů na 9.

Ale v dřívějších letech to všechno stíhat šlo!
Jistě. Dříve také byli nováčkové zařazováni do kolejí bezprostředně po registraci a neměli tak prostor udělat si na jednotlivé koleje názor ještě před rozhovorem s Moudrým kloboukem. Dříve také studenti neviděli aktuální předměty dříve než den dva před zápisem. Dříve nejezdil cirkus… A především – profesorům nebyla vždy garantována lhůta 14 dnů na opravení závěrečných prací a uzavření vysvědčení, což, vzhledem k tomu, že je jejich valná většina odevzdána právě během posledního víkendu, nepovažuji za šťastné.

Ale závěrečná práce se má psát až na konci školního roku, není pravda, že byl jejich termín zkrácený z 10 týdnů na 9! Byl zkrácen ze dvou týdnů na jeden!
Již řadu školních let mají studenti 7. ročníků povinnost odevzdat závěrečnou práci nejpozději na konci 6. termínu výuky a osobně jsem v tomto ohledu nikdy nezaznamenal problém; navíc ve většině předmětů lze na závěrečné práci začít pracovat bezprostředně po termínu jejího zadání, tzn. v pololetí. Chápu nicméně, že mohou nastat případy, kdy je nutné čekat s odevzdáním práce až do osmého termínu výuky (nelze ale předem vypracovat alespoň většinu ze zadaných částí/otázek?) – a zda se toto pokoušet plošně měnit zůstává otázkou, jež bude ještě řešena. Věřím ale tomu, že pokud potřebujete nutně uzavřít předmět dříve, pak vám profesor na základě žádosti vyjde vstříc a např. vám zbývající výklady zašle individuálně.
Tak či tak, není pravdou, že byl termín na závěrečné práce zkrácen na jediný týden. I v případě tříd, kdy je třeba čekat na zveřejnění posledního výkladu, zbývají každému studentovi vždy minimálně tři týdny, během nichž může závěrečnou esej vypracovat.

Závěrem mi nezbývá než se čtenářům omluvit za dlouhé čekání na článek. V případě jakýchkoli dalších připomínek či dotazů k této systémové změně se neváhejte ozvat – ať již sem do komentářů, nebo jakoukoli jinou cestou.

Pro Denní věštec
Filius Orionis

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *