Cestování s C.A. PARTem – Druidské putování

| Vydáno:
První z letošních dovolených započne v Irsku. Katalog kanceláře vás zve touto reklamou: Raději se dorozumíváte runovým jazykem, jste vyznavači zelených rostlinek, kamenných rozvalin a složitých dekorativních ornamentů? Vydejte se s námi do kouzly protkaného Irska, země keltského společenství, kde navštívíte poutní místa druidských mudrců a proniknete do jejich přírodní magie.

Termín zájezdu: pondělí 13. 7. až neděle 19. 7.

Seznam účastníků (10): Amy Lizardova, bibi střeštěnka, Cecilie Rose, Eleanor Blackfoot, Jane Mooren, Lucy de Lioncourt, Maia Lynette Aerangis, Miranda Sluníčko Paprsková, Tydynka Flyová, Wenai Lafayette

Program aneb Co mohli kouzelníci navštívit a poznat

Runový jazyk

Studium starodávných run bylo donedávna součástí výuky na našem hradě. Jistě víte, že existuje několik typů runové abecedy. Kdo tento předmět neměl příležitost studovat, vydal se na tu správnou dovolenou. Irští kouzelníci, kteří žijí druidským způsobem života, vám ji mohou ukázat. Jako příklad byl vybrán tzv. Elder Futhark, runová abeceda, kterou používaly zejména germánské národy, včetně těch ze Skandinávie.


(runová abeceda „Elder Futhark“)

Irská příroda

1) Lough Neagh

Největší jezero Severního Irska, potažmo celé Velké Británie. Nachází se přibližně 30 km jižním směrem od Belfastu. Jezero zásobuje vodou dvě pětiny země. Jeho délka je také 30 km a zaujímá plochu necelých 400 km². Turisté zde najdou klidnou atmosféru, nedotčenou přírodu, odlehlé zátoky i romantické horizonty v okolí. Je zde divoká zvěř i mnoho druhů rostlin. Okolí má také kulturní dědictví v podobě pozůstatků křesťanství, např. zříceniny kruhových věží, jeden z nejvyšších křesťanských křížů v Irsku – Ardboe Cross. S postavením kříže se pojí legenda o „magické krávě“, která z jezera vystoupila a dala těžce pracujícím dělníkům mléko, smetanu a máslo, čímž jim pomohla kříž dostavět.


(pohled na jezero Lough Neagh)

Jsou zde dva hlavní ostrovy. Ram´s Island (tzv. Beraní ostrov) je místem, kde se údajně nachází každý maskot studentů, kteří složili zkoušku OVCE, avšak nejsou to ovce, ale berani. Druhým je pak Coney Island.

2) Pohoří Mourny

Žulové pohoří najdeme na jihovýchodě země. Je to první Chráněná krajinná oblast v Severním Irsku. Slive Donard je nejvyšší horou s 850 metry. Krása těchto hor okouzlila i spisovatele C. S. Lewise, který se jimi inspiroval při psaní Letopisů Narnie.
Nejznámější část je 35 km dlouhá zeď postavená na začátku 20. století, která ohraničuje oblast pitné vody pro Belfast. Zeď má v průměru výšku 150 cm a šířku 90 cm. Někteří lidé si však myslí, že zeď v hornaté oblasti nemá moc význam a ani řádné využití.
Navštěvovaný je i Tollymore Forest Park poblíž města Newcastle. Právě ten je považován za vstup do celého pohoří. V parku se nachází architektura osobitého stylu porostů, stodola, která se podobá kostelu, je zde také mnoho mostů, skalních ochozů, jeskyní…


(pohoří Mourny od moře)

3) Pobřeží Causeway

Nejoblíbenější turistický cíl. Nejkrásnější část severovýchodu ostrova. Je zde legendární útvar Giant´s Causeway – tedy Obrovy schody (Obrova stezka), jedná se o sopečný útvar. Nejlepší obrázek a zážitek si uděláte jedině tehdy, pokud místo opravdu navštívíte.
Nachází se zde také hrad Dunluce, zřícenina ze 13. století, jež spočívá na okraji útesu.


(hrad Dunluce)

Bushmills je nejstarší fungující irská palírna whiskey.

Obrovy schody jsou čedičový útvar vybíhající přímo z moře. Poblíž je i ostrůvek s provazovou lávkou, Carrick-a-rede.


(Obrovy schody)

Irské památky

1) Jihozápadní Irsko

Hrabství Cork a Kerry s přímořskými městečky s dlouholetou tradicí uměleckých řemesel. Už jste viděli, co všechno dovedou tamní řezbářští kouzelníci vytvořit? Poloostrov Kerry má divokou krajinu se stejně divokými kouzelnými tvory. Potkáte některé při své procházce?
Nechybí ani pobřežní pevnosti ze 17. století sloužící k obraně, třeba hvězdicovitá pevnost Charles´ Fort v Kinsale.


(pevnost Charles´ Fort)

Rovněž se nedoporučuje mluvit špatně o irštině, místní jsou velcí zastánci tohoto jazyka.

2) Dublin

Hlavní město v zálivu bylo založeno Vikingy v roce 841 a původně znamenalo Černé jezero (Dubh Linn). Irský název Baile Átha Cliath má pak význam Město u brodu s rákosovými ploty. Památek je tam mnoho – nejstarší irská univerzita Trinity College pro mudly i kouzelníky, národní kouzelnická galerie, dublinský hrad, oblíbená nákupní kouzelnická ulice Gandalf Street, katedrála sv. Patrika (největší irská katedrála, centrum protestantské irské církve) a mnoho dalších.



(katedrála sv. Patrika)

Ornamenty a dekorace

Irsko je známé také díky svým ornamentům a dekoraci – ta je klidně i na kamenných stavbách, na amuletech i na šatech. Představme si alespoň pár z nich:


(symboly zleva shora: awen, taranisovo kolečko, trojdílný symbol, spirály, nevěstin kříž, keltský kříž)

● Awen: 3 paprsky sbíhající se nahoru; spojován s moderním druidismem, v jednom keltském jazyce znamená inspirace, levý paprsek má symbolizovat čarodějku, pravý kouzelníka a prostřední jejich harmonickou energii

● Taranisovo kolečko: bylo objeveno u významné archeologické lokality; je to většinou bronzové kolečko, někdy i ozubené, nejčastěji z doby laténského osídlení; má nejspíše symbolizovat Slunce; Taranis byl hromovládný a nebeský keltský bůh, ochránce hor a vyvýšených míst

● Trojdílný symbol: symbol Trojné bohyně, může být vyobrazen i jako 3 spletené ryby nebo i jednodušeji; původně pohanský symbol, který se po příchodu křesťanů stal symbolem svaté trojice

● Spirály: velmi starý znak objevující se i v jiných kulturách; má znázorňovat koloběh života – konec je začátek; každá ze spirál je jedním stádiem života a všechny jsou si rovné

● Nevěstin kříž: zobrazuje 4 ruce a tradičně se vyrábí ze slámy na počest bohyně Brigity (slaví se 2. února, tzv. Candlemas) – křesťané si bohyni přisvojili a svatořečili ji; kříž sám o sobě opět znázorňuje Slunce

● Keltský kříž: vznikl spojením klasického kříže a kruhu protínajícího ramena; první takové kříže se objevily už v 5. století, prvně byly nezdobené, později začaly být zkrášlovány; teorií o vysvětlení symbolu je mnoho, např. by mohlo jít o symbol tolerance původních náboženství a křesťanství, symbol jejich spojení; možnost spojení s představou, že horizontální linie kříže reprezentují zdejší svět, zatímco vertikální linie pak „ten druhý svět“ (duchovno), střed kříže je pak jednota a spojení obou světů, a kruh kolem znázorňuje obranu celistvosti

Symboly i jejich výklady se však mohou lišit. A existuje jich mnohem víc.

Poutní místo

Nejznámější poutní místo je Croagh Patrick, ročně tam zamíří několik tisíc křesťanských poutníků. Nachází se v irském hrabství Mayo. Přeložit se dá jako Patrikův kopec. Jedna z pověstí mluví o příchodu sv. Patrika na toto místo v roce 441. Sv. Patrik vystoupil na vrchol kopce, ač se toho místa místní pohané báli a mysleli si, že tam jsou démoni. Po 40 dní se zde postil a modlil, a tak dokázal přesvědčit místní, aby se nechali pokřtít. Od té doby je tento kopec cílem poutníků a věřících.


(Croagh Patrick)

A na poutním místě se letos rozloučíme. Zbytek programu zájezdu už je utajen a dozvědí se ho jen ti, co tam opravdu vyrazili.
Letos si určitě kouzelníci na zájezdě cestování užili, neboť do redakce DV dorazila tato krásná fotografie všech cestovatelů Druidského putování:

Minisoutěž závěrem

Poznali jste účastníky zájezdu na fotografii? Pokud ano, není nic jednoduššího, než si krátce zasoutěžit a zaslat očíslovaný seznam osob, jak jsou na obrázku vedle sebe, očíslovaný 1 – 10 a určený zleva doprava (bere se vždy jedna postava „vzadu“ a jedna „vepředu“ – prostě podle umístění hlav, nejedná se tak o dvě řady lidí po pěti).

Své tipy zasílejte do externího sovince matouskova.ivana@gmail.com, nezapomeňte se kouzelnicky podepsat a připojit správně očíslovaný seznam cestovatelů. Tato minisoutěž potrvá do 23. 7. včetně. Ze všech došlých nejsprávnějších odpovědí budou vylosováni 3 šťastlivci, kteří obdrží drobnou odměnu.

Pro Denní věštec
Esperanza Milagrosa
letní delegátka C.A. PART

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *